Uutisaiheet Hauho

Adoptioleirin tärkein sisältö on yhdessäolo

Hauholla Akkijärven leirikeskuksessa leireiltiin yli 70 adoptionuoren ja noin 30 ohjaajan voimin keskiviikosta lauantaihin saakka 1–4.8. loistavien säiden helliessä. Leirillä oli 9–17-vuotiaita adoptoituja nuoria ympäri Suomen. Lasten ja nuorten adoptioleiri järjestettiin Hauhon lomakeskuksessa yhteistyössä Adoptioperheet ry:n ja Lasten Kesä ry:n kanssa, joka omistaa Akkijärven leirikeskuksen. Yhteistyö Lasten Kesä ry:n ja Adoptioperheet ry:n välillä on alkanut kolmisen vuotta sitten, ja yhteistyöleirejä pidetään vuosittain yhteensä viisi kauniissa Akkijärven maisemissa. Puitteet Akkijärvellä Hauhon lomakeskuksessa olivat loistavat monipuoliseen leiritoimintaan. Ohjelmassa elokuussa pidetyllä leirillä oli esimerkiksi pesispelejä, jalkapalloa, kiipeilyseinää, ramborataa, uimista, saunomista, suppailua, veneilyä, sekä paljon syömistä.

– Hauhon lomakeskus on siitä harvinainen , että se on rakennettu nimenomaan lasten leirikäyttöön, toteaa Lasten Kesä Ry:n leirinjohtaja Artturi Roitto.
– Tämä on uskomattoman hyvä leiripaikka, jossa pääsee tekemään monenlaisia erilaisia aktiviteetteja, toteaa jo yhdeksättä kertaa leirillä mukana ollut 17-vuotias Mikael Juva.
– Täällä myös nukkuu jopa paremmin kuin kotona. Virikkeitä löytyy tosiaan loputtomiin, komppaa Vuolenkoskelta kotoisin oleva Robeley Salminen.

Kaikki otetaan joukkoon mukaan avoimin mielin

Leirille ovat tervetulleita kaikki adoptoidut lapset ja nuoret, myös kotimaasta adoptoidut. Leirin tärkein sisältö on yhdessäolo. Vertaistuki on leirillä avainsana. Osallistujien juuret ovat eri puolilta maailmaa, kuten esimerkiksi Kolumbiasta, Intiasta, eri puolilta Aasiasta, ja Etelä-Afrikasta. Leirille osallistuneet nuoret asuvat eri puolilla Suomea, suurin osa kuitenkin pääkaupunkiseudulla. Monet leiriläiset ovat käyneet adoptioleirillä useita kertoja, mutta mahtuupa joukkoon mahtuu myös joka vuosi uusia kasvoja.

– Vaikka joukko on tiivis, ensikertalaisetkin otetaan avoimesti mukaan, Juva ja Salminen kertovat.
Tänä vuonna oli ensikertaa ennätyssuuri leiri, sillä ennen lapset ja nuoret ovat olleet eri leireillä. Kaikki kuitenkin ovat olleet yhdessä porukalla tekemässä hyvällä fiiliksellä iästä huolimatta.
– Kukaan ei ole täällä kokenut oloansa ulkopuoliseksi. Täällä kaikki saavat olla täysin omia itsejään, toteaa 16-vuotias Salminen.

Toimintaa nuorilta nuorille

Salminen on ollut nyt vuoden verran mukana Adoptioperheet Ry:n nuorisotoiminnan kehittämisryhmän jäsenenä, johon on kuulunut muutamia kokouksia joissa on ensinnäkin ryhmäydytty, mutta myös suunniteltu syksyn ja ensi kesän toimintaa.

– Olemme porukalla suunnitelleet erilaista toimintaa, ja olemme saaneet itse vaikuttaa paljon mitä haluaisimme tehdä, Salminen kertoo.
Adoptioperheet Ry:n nuorisotoiminnan kehittäjä Elias Helminen toteaakin, että ajatuksena on että toiminta olisi nuorilta nuorille.
– Meillä on täällä hyvä vetäjäporukka ja energia. On tärkeää, että myös nuoret ovat itse mukana toiminnan kehittämisessä, niin aktiviteetit ovat mieluisia leiriläisille, Adoptioperheet Ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hanna-Kaisa Virtanen kertoo.
Parasta yksittäistä ohjelmaa leirillä kolmatta kertaa ollut Salminen ei osaa mainita, vaan yhteisöllisyys yleisesti leirillä on se juttu.
– Parasta täällä on ehkä se, että näkee ihmisiä, ketä ei muuten näe kun osa asuu sen verran kauempana. Meillä on täällä tosi hyvä porukka, Salminen tuumii.
Myös ensi vuonna leirikummiksi aikova Mikael Juva toteaa koko leirin olevan kuin yhtä suurta perhettä.
– Kaikkia yhdistää se yksi tärkeä asia, eli adoptio. Asteikolla yhdestä kymmeneen, sanoisin että vertaistuen tärkeys on 11. Adoptio vaikuttaa paljon arkielämään, ja täältä leireiltä saa vertaistukea ja jakaa vapaasti kokemuksiaan, mutta ketään siihen ei kuitenkaan pakoteta, Juva toteaa.

Hauholaisia eläimiä mukana Akkijärven kesässä

Muutama vuosi sitten yksi Lasten kesän ohjaajista sai vision piristää leirialuetta. Pihaan päätettiin rakentaa talkoilla aitaus, johon tuli asukkaiksi kanoja, marsuja ja lampaita.

– Eläimet hankittiin Lasten kesän työntekijöiden kontaktien kautta Hauholta. Eläimet ovat täällä koko kesän kesäkuusta elokuuhun piristämässä leiriläisiä. Leiriläiset ovat tykänneet hirveästi hoitaa pupuja, marsuja ja lampaita, leirinjohtajana toiminut Artturi Roitto kertoo. Akkijärvellä on koko kesän ajan Lasten Kesä ry:n omia leirejä, ja ohjaajien ohella myös leiriläiset hoitavat eläinten ruokintaa. Tulevaisuudessa olisi haaveena saada vielä lisää eläinlajeja mukaan Hauhon leirielämään piristämään leiriarkea.
– Haaveena meillä olisi vielä saada tänne laamoja, leirin vetäjät hymyilevät.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet