Ajankohtaista Keski-Häme

Alfakloraloosia sisältävät jyrsijämyrkyt vaarallisia kissoille – Tukes tiukensi myrkkyjen lupaehtoja

Kuva: Teematuotanto

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on tiukentanut alfakloraloosia sisältävien jyrsijämyrkkyjen lupaehtoja kissojen ja muiden eläinten myrkytysten ehkäisemiseksi. Valmisteita saa myydä vain esitäytetyissä syöttilaatikoissa ja myyntipakkauksissa on varoitettava lemmikkieläinten myrkytysvaarasta. Myrkytysvaarasta on kerrottava naapurissa asuville lemmikkieläinten omistajille. Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkyn käyttäjä vastaa sen turvallisesta käytöstä, joten käyttöohjeita on syytä noudattaa.

Alfakloraloosia sisältävät jyrsijämyrkyt ovat osoittautuneet vaarallisiksi kissoille. Tukes ja Ruokavirasto tiedottivat viime vuonna ensimmäisestä varmennetusta alfakloraloosin aiheuttamasta kissan myrkytystapauksesta. Sen jälkeen Tukesille on ilmoitettu yli 100 kissan myrkytystapausta ja myös muutamia koirien myrkytyksiä. Koirien myrkytykset ovat johtuneet jyrsijämyrkkyjen huolimattomasta käytöstä tai säilytyksestä, jolloin koirat ovat päässeet syömään alfakloraloosia sisältäviä jyrsijämyrkkyjä. Käyttöohjeiden noudattaminen olisi estänyt koirien myrkytykset.

Kissojen myrkytystapauksissa alfakloraloosin saantitapa ei ole tiedossa. Tyypillinen tapaus on vapaasti ulkoileva kissa, joka löydetään oireilevana. Monet niistä ovat hyviä hiirikissoja ja niiden uskotaankin saaneen myrkytyksen syömällä myrkyttyneitä hiiriä. Hiirien kautta tulevaa myrkytystä on vaikea estää muuten kuin olemalla käyttämättä myrkkyä paikoissa, joissa kissat liikkuvat.

– Seuraamme, miten uudet rajoitukset vaikuttavat kissojen ja muiden eläinten myrkytystapauksiin. Jos myrkytystapaukset eivät vähene, harkitsemme tiukempia rajoituksia, kertoo Tukesin ylitarkastaja Kaarina Repo.

Alfakloraloosimyrkytyksessä eläimen ruumiinlämpö laskee ja sille tulee hermostollisia oireita, kuten tasapainohäiriöitä, kramppeja ja tajuttomuutta. Sairastunut eläin pitää viedä välittömästi eläinlääkäriin. Useimmat kissat ovat toipuneet myrkytyksestä oireiden mukaisella hoidolla. Alfakloraloosille ei ole vastamyrkkyä.

Miten torjut haitallisia jyrsijöitä?

Paras tapa torjua hiiriä on käyttää perinteisiä hiirenloukkuja. Hiirien esiintymistä voi ennaltaehkäistä pitämällä paikat siistinä, tukkimalla 5 mm ja sitä isommat raot ja huolehtimalla siitä, että hiirille kelpaavaa ravintoa ei ole saatavilla. Hiirien torjumiseksi kannattaa käyttää myrkkyjä vasta viimeisenä keinona.

Jos käytät jyrsijämyrkkyjä, lue myyntipakkauksen tiedot ja noudata käyttöohjeita

Alfakloraloosin lisäksi yksityishenkilöt saavat ostaa jyrsijämyrkkyjä, jotka sisältävät tehoaineena brodifakumia, difetialonia tai flokumafeeniä. Nämä tehoaineet ovat antikoagulantteja, jotka estävät veren hyytymisen. Tehoaine on mainittu myyntipakkauksessa ja Tukesin biosidirekisteristä (http://biosidit.tukes.fi) valmisteita voi hakea tehoaineen nimen perusteella.

Tukesin biosidirekisterissä on 23 alfakloraloosia ja 40 antikoagulanttia sisältävää jyrsijämyrkkyä, jotka ovat sallittuja kuluttajille. Kaikki valmisteet eivät välttämättä ole myynnissä Suomessa. Biosidirekisteristä löytyvät jyrsijämyrkkyjen käyttöohjeet, joita on noudatettava.

Antikoagulantit tappavat hiiret viipeellä, joten hiiret voivat kuolla rakenteisiin ja haista useita viikkoja. Antikoagulantit ovat myös vaarallisia muille eläimille, jos eläimet pääsevät syömään syöttejä tai myrkyttyneitä hiiriä. Metsähiiri saattaa kuljettaa myrkkysyöttejä syöttilaatikoista muualle.

Alfakloraloosia sisältäviä jyrsijämyrkkyjä saa käyttää vain syöttilaatikoissa ja sisätiloissa. Hiiret kuolevat noin parin tunnin kuluessa myrkkysyötin syömisestä ja ehtivät siirtyä rakennuksista ulos tai sellaisiin tiloihin, joissa kissat liikkuvat. Tämän vuoksi naapureita tulee varoittaa, kun jyrsijämyrkkyjä aiotaan käyttää. Alfakloraloosi ei tehoa rottiin.

Lue myös: Uusi jyrsijämyrkky vie kissan jopa koomaan (Vain tilaajille)

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski