Ajankohtaista Keski-Häme

Assi-sairaalan kehitystyö keskeytetään

Assi-sairaalan havainnekuva

Ahveniston sairaalaa kehittävän allianssin työskentely on päätetty keskeyttää toistaiseksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajan Seppo Rannan viranhaltijapäätöksellä 12. toukokuuta 2020. Sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 19. toukokuuta.

Kehitysvaiheessa laaditun ensimmäisen varsinaisen kustannuslaskennan perusteella hankkeen kustannukset ylittyisivät noin 20 prosentilla eli noin 62 miljoonalla eurolla tavoitebudjetista. Hankkeen budjettia rajaavat sairaanhoitopiirin valtuuston hankesuunnitelmasta tekemät päätökset ja sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä investoinnin poikkeuslupa.

– Kun kustannusten arvioitu ylitys on näin merkittävä, hankkeen tilaajana sairaanhoitopiirin on tarkasteltava kokonaisuutta uudelleen ja etsittävä uusia vaihtoehtoja hankkeen toteuttamiseksi. Töiden keskeytys tehdään välittömästi, jotta lisäkustannuksia ei synny enää sairaanhoitopiirille, Ranta sanoo.

Hankkeen kehitysvaiheen suunnittelubudjettiin oli varattu 28,9 miljoonaa euroa, josta tähän mennessä on käytetty noin 23 miljoonaa euroa.

Assista ei olla kokonaan luopumassa

Assi-hankkeen johtoa muutettiin viime vuoden lopulla, jolloin hankkeessa aiemmin tilaajan projektinjohtajana toiminut Petrus Kukkonen siirtyi koko hankkeen projektipäälliköksi.

– Vielä vuodenvaihteen jälkeen allianssin johtoryhmässä arvioitiin, että tavoitebudjettiin on mahdollista päästä uudella konseptilla. On harmillista, että alkuvuodesta esitetyt arviot konseptin kustannustasosta ovat muuttuneet merkittävästi, Kukkonen toteaa.

Tähtisairaala, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan yhteistyö yhteisen yliopistollisen keskussairaalan sateenvarjon alla ei vähennä Hämeenlinnan sairaalatarvetta, vaan täällä tarvitaan jatkossakin oma sairaala, joka tarvitsee Kukkosen mukaan välttämättä myös uusia kiinteistöjä – mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

–  Allianssin kehitysvaiheen keskeytys ei tarkoita Assi-hankkeen loppumista. Kehitysvaiheen aikana syntyneet suunnitelmat siirtyvät allianssin mahdollisesti päättyessä sairaanhoitopiirille, ja tarvittaessa niiden pohjalta voidaan toteuttaa uusi kilpailutus suhteellisen ripeässä aikataulussa. Positiivinen uutinen on, että tontin kaavasta ei kukaan valittanut, ja se on saanut lainvoiman, Kukkonen toteaa.

Myös Rannan mukaan  Hämeenlinnaan tarvitaan uusi sairaala.

– Esitys vanhassa sairaalassa toiminnan jatkamiselle on osoittautunut kaikissa arvioinneissa kalleimmaksi vaihtoehdoksi sairaanhoitopiirin jäsenkunnille. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa uuden keskussairaalan budjetti on kuitenkin myös pidettävä tiukkana, Ranta painottaa.

Kaava lainvoimainen, uusi kilpailutus vaihtoehtona

Keskeytyksen aikana sairaanhoitopiiri arvioi eri vaihtoehdot uuden keskussairaalan toteuttamiseksi. Arvioinnin aikana käydään keskustelua myös jäsenkuntien kanssa ja otetaan huomioon jo aiemmin tulleet esitykset hankkeen ja maakunnan erikoissairaanhoidon toteuttamiseksi.

– Keskeytyksen aikana allianssikumppanit ovat tarjoutuneet tekemään omalla riskillään esityksiä muutoksista nykyiseen konseptiin, joilla tavoitebudjetti olisi mahdollista vielä saavuttaa, Seppo Ranta kertoo.

Ahveniston sairaala -allianssissa ovat mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska Talonrakennus Oy, suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston yhteenliittymä Integrated.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski