Ajankohtaista Keski-Häme

Ensi viikonloppuna bongataan taas pihalintuja

Töyhtötiainen on kärsinyt laajojen metsäalueiden vähentymisestä. Kuva: Hannu Rasiranta

BirdLifen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.1., ja se on tarkoitettu kaikille luonnosta kiinnostuneille. Suomen suurimmassa luontotapahtumassa seurataan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Tänä vuonna pihojen talvilintuja tarkkaillaan jo 15. kerran.

Osallistujan ei tarvitse olla lintuharrastaja, bongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä Pihabongaus ole kilpailu. Tavoitteena on ennen kaikkea innostaa kaikkia ihmisiä tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista. Tänä talvena on odotettavissa monipuolisesti havaintoja, sillä leudon alkutalven ansiosta Suomeen on jäänyt talvehtimaan runsaasti lintuja.

Tapahtumaviikonloppuna tehdyt havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 27.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 20 000 ihmistä noin 16 000 paikassa ympäri maan. Vuosien varrella on kertynyt havaintoja yli 7 miljoonasta lintuyksilöstä. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Osallistumisohjeet lyhyesti

• Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 25. tai sunnuntaina 26. tammikuuta.

• Tunnista havaitsemasi lintulajit.

• Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

• Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät viimeistään perjantaina 31.1. osoitteessa www.pihabongaus.fi. Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Aiotko osallistua bongaukseen? Jaa kokemuksesi myös Keski-Hämeen lintubongarit -ryhmässä!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat