Ajankohtaista Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Ensi yönä siirrytään kesäaikaan

Kesäaika alkaa sunnuntaina kello 03.00, jolloin kelloja siirretään tunnilla eteenpäin. Kuva: Colourbox

Sunnuntaina 28.3. siirrytään jälleen kellojen kanssa tunti eteenpäin. Virallinen vaihtopiste on aamukolmelta, jolloin kelloja siirretään aamuneljään. Ajankohta on valittu siten, että se tuottaisi mahdollisimman vähän haittaa esimerkiksi julkisen liikenteen aikatauluille.

Suomessa kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaiaamuna, ja takaisin normaaliaikaan palataan lokakuun viimeisenä sunnuntaiaamuna.

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että kesä- ja talviaikojen siirtelystä luovuttaisiin, ja Euroopan parlamentti ääänesti 2019 ehdotuksen hyväksymisen puolesta, mutta Euroopan neuvosto ei vieläkään ole käsitellyt asiaa. Valtioneuvoston sivuilla olevan yhteenvedon mukaan parlamentin mietinnössä esitettiin, että jäsenvaltiot siirtäisivät kelloja viimeisen kerran vuonna 2021, mutta koronan, brexitin ja useiden maiden pyytämien lisäselvitysten vuoksi asia on yhä avoinna.

Aikavyöhyke myös muuttumassa?

Suomi kuuluu tällä hetkellä Itä-Euroopan aikavyöhykkeeseen (UTC+2). Kesäaikakeskustelun yhteydessä moni taho on ilmaissut toiveen, että riippumatta siitä, valitaanko Suomessa kesä- vai talviaika, Suomessa siirryttäisiin muiden Pohjoismaiden tavoin Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen (UTC +1).

Valtioneuvoston sivuillaan julkaisemien tietojen mukaan Suomi lähetti yhdessä muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa toukokuussa 2020  komissiolle ja kaikille jäsenmaille tiedoksi yhtenäisen aikavyöhykekartan, jonka maat olivat yhdessä neuvotelleet. Pohjoismaiden neuvoston hallituksille tekemän kirjallisen kyselyn vastauksista ilmenee, että Pohjoismaissa halutaan kuulua samaan aikavyöhykkeeseen.

Ahvenanmaan vastauksessa todetaan lisäksi niinkin tarkasti, että heille paras vaihtoehto olisi pysyvä Keski-Euroopan kesäaika (UTC +2) kaikille. Tämä tarkoittaisi sitä, että Ruotsi, Norja ja Tanska ottaisivat pysyvästi käyttöön kesäaikansa, ja Suomi, Viro, Latvia ja Liettua talviaikansa. Näin kaikki maat olisivat samalla aikavyöhykkeellä. Muiden kantoja tai neuvottelujen lopputulosta ei kuitenkaan ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Kun Suomessa äänestettiin asiasta, talviaika voitti kesäajan, mutta Pohjoismaiden neuvoston kirjallisissa vastauksissa Suomi on lausunut, että vahvoja tieteellisiä todisteita kummankaan vaihtoehdon paremmuudesta ei ole, vaan kyse on lopulta poliittisesta valinnasta, jonka Suomessa tekee eduskunta. Suomi katsoo vastauksessaan, että kellojen siirtämisestä tulisi luopua yhdenmukaisella tavalla kaikissa jäsenvaltioissa.

Sen päätöksen syntyminen ei kuitenkaan taida olla näköpiirissä aivan lähiaikoina, vaan kelloja siirretään taas lokakuun 31. päivänä, kun Suomi palaa normaaliaikaan, ja aamuneljältä kelloja siirrretään tunti taaksepäin, aamukolmeen.

Muistisäännöt siirron suunnalle:

Kelloja siirretään aina kuluvan vuoden kesää kohti.
Kesä edessä, talvi takana.
Kesäauto ajetaan keula edellä tallista ulos, syksyllä se peruutetaan talliin takaisin.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat