Ajankohtaista Hämeenkoski

Hollolan työllisyystilanne heikkenee

Kuvituskuva: Colourbox

Suurin uutinen työllisyysrintamalla on Hollolan kunnan tiedotteen mukaan työllisyyden kuntakokeilun siirtyminen vuoden alusta tammikuulta maaliskuun alkuun. TE-toimistoissa käytössä olevan asiakastietojärjestelmän muutokset kuntakokeilua varten eivät ehtineet valmiiksi tammikuun alkuun.

–Näin ollen odottava tilanne työllisyyspalvelujen järjestämismuutoksessa jatkuu, mutta samaan aikaan kunnat saivat lisää valmistautumisaikaa tähän muutokseen. Hollolan kunnan työllisyyspalvelujen piiriin siirtyy noin 800 työtöntä työnhakijaa TE-toimistosta. Tästä tullaan tiedottamaan muutoksen piirissä olevia työnhakijoita henkilökohtaisesti, kirjoittaa Hollolan työllisyysvastaava Anne Tapaila kunnan tiedotteessa.

Marraskuu 2020 (marraskuu 2019)

Työttömyys% 10,8% (7,1 %)

Hollolan työttömyysasteessa pientä nousua lokakuuhun verrattuna (+0,5). Päijät- Hämeen työttömyysasteen keskiarvo on 15%. Kanta-Hämeen työttömyysasteen keskiarvo on 10,2%.

Työttömien lkm/ hlöä 1163 – (770)

Hollolan työttömien työnhakijoiden määrä on lähtenyt nyt lokakuusta kasvuun, ja ero viime vuoteen on todella merkittävä pandemian takia.

Lomautetut lkm/hlöä 244 – (52)

Lomautettujen määrästä valuu edelleen työttömyyteen uusia työnhakijoita, ja muutos viime vuoteen on todella suuri Hollolankin osalta.

Nuoret alle 25 v % 16,1% – (12,5%)

Nuorten osalta on muutos ja kasvu viime vuoteen erittäin merkittävä, mutta onneksi pientä laskua lokakuuhun verrattuna. Nuorten työttömyysaste Päijät- Hämeen alueella on 18,1%.

Yli 1 v työttömät lkm 326 – (196)

Valuma pitkäaikaistyöttömyyteen suurenee, koska nopea työllistyminen on hidastunut vaikean pandemiatilanteen aikana.

Aktivointiaste 20,1 – (31,4)

Aktivointiaste mittaa eri palveluissa olevien työttömien asiakkaiden määrää. Pandemia on rajoittanut henkilökohtaisia tapaamisia TE-toimistoissa, ja näin ollen vähentänyt rajusti aktivointisuunnitelmien toteutumismääriä. Näin ollen ohjaus kuntouttavaan työtoimintaan, joka on yksi TE-toimiston tarjoama toimenpide, on vähentynyt myös merkittävästi, niin Hollolassa kuin koko Päijät-Hämeen alueella.

Pitkään työttömänä olleiden tilanne:

Työmarkkinatukea yli 300 päivää saaneet henkilöt lkm/kk
149 – (110)

Työmarkkinatukea yli 1000 päivää saaneet henkilöt lkm/kk
139 – (111)

Hyvin pitkään työttömänä olleiden työnhakijoiden määrä on kasvanut hitaasti kuluneen vuoden aikana. Jos tarjolla olevien työpaikkojen lukumäärä ei lähde ensi vuoden aikana nousuun, lisääntyy Tapailan mukaan  myös työmarkkinatuella olevien työnhakijoiden määrä.

Kunnan työmarkkinatuen maksuosuus €/kk
110 320 € – (79 697 €)

Kuntien työmarkkinatuen maksuosuus lähti selkeään nousuun touko–kesäkuussa, jolloin maksettiin huhti–toukokuun työmarkkinatukia, jossa olivat jo mukana muun muassa pienyrittäjät, jotka ovat poikkeuslain turvin työmarkkinatuella. Tästä lähtien nousu on ollut Hollolassakin kasvavaa, tosin nyt marraskuussa kuitenkin reilu 30 000 euroa vähemmän kuin heinäkuussa.

— Työllisyyden kuntakokeilun aloitus on siirtynyt valtion toivomuksesta maaliskuun alkuun, jonka jälkeen kuluu muutama kuukausi, kunnes aloitukseen liittyvät siirrot ja asiakkaiden yhteydenotot ovat tapahtuneet. Näin ollen merkittäviä muutoksia ei työllistymisen rintamalla, ja kuntien maksuosuudessa, ole nähtävissä ennen vuoden 2021 syksyä, Tapaila kirjoittaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski