Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Kanta-Hämeen keskussairaalalle lahjoituksia usean hengityskoneen hankintaan

Mokian sairaalakierrätyksestäkin lahjoitettiin hengityskone keskussairaalaan. Kuva: Maria Ilonen

Koronavirusepidemia on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan nostattanut kantahämäläisissä yrityksissä ja ihmisissä ennen näkemättömän auttamisinnon maakunnan erikoissairaanhoitoa ja alan ammattilaisia kohtaan. Maanantaina 30. maaliskuuta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta vastaanotti kolme merkittävää lahjoitusta, joilla kyetään hankkimaan useita hengityskoneita keskussairaalan käyttöön.

Lahjoituksia on saatu maakunnan pankeilta ja yrityksiltä. Lisäksi käynnissä on kansalaiskeräys, ja lahjoittipa Hämeen Mokia sairaalalle yhden kunnostamansa käytetyn hengityskoneen.

– On selkeästi herännyt tietynlaista Talvisodan henkeä maakunnan ihmisissä ja yrityksissä. Kaikki apu on meille nyt erittäin arvokasta, niin taloudellisesti kuin henkisesti, Ranta kiittää.

Hengityskoneiden hinnat liikkuvat noin 15 000–43 000 euron välillä, riippuen laitteen tyypistä. Laitteiden saatavuudessa on ollut ongelmia johtuen globaalista tilanteesta.

– Olemme kuitenkin onnistuneet tilaamaan sekä raskaita että kevyempiä laitteita, ja osaksi niiden avulla pystymme laajentamaan tehohoidon kapasiteettimme noin 6–7-kertaiseksi normaaliin tasoon verrattuna eli pystymme järjestämään tehohoitopaikan reilusti yli 30 kantahämäläiselle potilaalle, Ranta kertoo.

Työtä tarjolla suojavarusteiden valmistuksessa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kannustaa myös maakunnan yrityksiä olemaan yhteydessä talous- ja tukipalvelujohtaja Tero Pitkämäkeen, jos niillä on mahdollisuuksia käynnistää terveydenhuollossa tarvittavien suojavarusteiden tuotantoa. KHSHP on tehnyt päätökset jo hankkia C.P.E. Productionin suojavisiireitä ja Voglia Oy:ltä suojavaatteita epidemian keston ajaksi.

C.P.E.:n Nestori Nurmi sanoo, että tuotantoa on pystytty ajamaan ylös todella vauhdikkaasti, vaikka materiaalien saatavuudessa onkin hankaluuksia.

– Koko ajan syntyy uusia innovaatioita ja kännykkä värisee nytkin taskussa taukoamatta. Lähes kaksikymmentä uutta työntekijää on jo saatu rekrytoitua tuotantoon, Nurmi kertoo.

Ihmiset valmiita auttamaan

Maanantain tilaisuudessa paikalla olivat forssalaisen C.P.E. Production Oy:n, ViaDia ry:n, Etelä-Hämeen Osuuspankin sekä OmaSäästöpankin Hauhon Säästöpankkisäätiön ja Rengon Säästöpankkisäätion edustajat.

C.P.E:n ja ViaDian yhteistyönä käynnistetty kansalaiskeräys tuotti viidessä päivässä yli 30 000 euroa ja keräys jatkuu yhä.

– Noin 350 eri ihmistä ja yritystä on mukana keräyksessä. Paikallisuus, lokalisaatio on nyt uudessa kukoistuksessaan! Ei tarvitse sanoa kuin että tällä pelastetaan ihmishenkiä, niin ihmiset ovat mukana, ViaDian toiminnanjohtaja Kristian Vilkman iloitsee.

OP Etelä-Hämeen hallitus lahjoitti 80 000 euroa kahden raskaamman laitteen hankintaan, ja OmaSäästöpankin Hauhon Säästöpankkisäätiö ja Rengon Säästöpankkisäätiö lahjoittavat yhden hengityskoneen hankintaan riittävän summan. Lisäksi varat hengityskoneen hankintaan on lahjoittanut Sako Oy,  ja  Canpack Finland Oy on ilmoittanut lahjoittavansa 15 000 euroa. Tukea eri muodoissaan on saatu lukuisilta muiltakin toimijoilta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ei järjestä keräyksiä, mutta vastaanottaa apua, jos sitä tarjotaan. Yhteyshenkilönä mahdollisissa lahjoitusasioissa toimii sähköpostitse laskentapäällikkö Terhi Pohjavirta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski