Ajankohtaista Korona Hauho Lammi Tuulos

Kanta-Hämeen tautihuippu touko-kesäkuun vaihteessa

Keski-Hämeen koronauutiset

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotustilaisuudessa ylilääkäri Sally Järvelä ja sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki kävivät läpi koronaepidemian tilannetta Kanta-Hämeessä. Sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä 51 koronatartuntaa. Parantuneita on yli 15, ja osastoltakin on jo kotiutunut useita potilaita.

Ylilääkäri Sally Järvelän mukaan epidemiasta on tulossa pitkäkestoinen. Kanta-Hämeen epidemiahuipun hän arvioi osuvan useammalle viikolle touko–kesäkuun vaihteessa. Silloin hänen mukaansa keskussairaalassa on noin 20 henkilöä tehohoidossa.

Kaikkiaan keskussairaalassa on mahdollisuus 37–38 tehopaikkaan. Huippu jakaantuu useammalle viikolle, joten tarvetta kaikkien tehopaikkojen yhtäaikaiseen käyttöön ei Sally Järvelän arvion mukaan kuitenkaan tulle olemaan.

Keskussairaalassa on jo nyt valmiina 11-paikkainen tehohoito-osaston laajennus, mutta sinne siirrytään vasta sitten, kun yhtä aikaa tehohoitoa tarvitsevia potilaita on yli viisi. Tällä hetkellä sairaalassa on tehohoidossa kolme potilasta.

Tehohoitojaksot ovat pitkiä, 2–4 viikkoa. Tähän mennessä sairaalassa on ollut tehohoidossa kuusi potilasta, joiden keski-ikä on ollut Järvelän mukaan noin 50.

– Sairaalaan on tullut kaiken ikäisiä sairastuneita lapsista vanhuksiin, mutta tehohoidossa on ollut enemmän keski-ikäisiä, keski-iältään noin 50-vuotiaita.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on yksi potilas kuollut koronaan. Valtakunnan tasolla kuolemantapauksia on tällä hetkellä 40.

Todellinen tautimäärä jopa 30-kertainen varmennettuihin tapauksiin verrattuna

Järvelän mukaan jopa 30 prosenttia väestöstä voi sairastua koronaan, joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet väestöstä.

– Maakuntien pandemiavastaanotoista on se kokemus, että tautia kyllä sairastetaan, mutta niin lieväoireisina, että potilaat pärjäävät kotona, Järvelä kertoi.

Viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki kertoi THL:n johdon arvioineen, että tartunnan saaneita olisi noin 20–30-kertainen määrä varmennettuihin tartuntoihin verrattuna.

Torstaina 9.4. koko Suomessa on rekisteröity 2605 tautitapausta. Kasvua eiliseen on 118 tartuntaa. Hämeenlinnassa tartuntoja on THL:n kartassa 25, koko Kanta-Hämeessä 51, eilisestä lukemat ovat kasvaneet Hämeenlinnassa yhdellä, koko maakunnassa kolmella. THL:n ilmoittaman kertoimen mukaan Hämeenlinnassa olisi nyt 500–750 tartuntaa, Kanta-Hämeessä 1020­–1530 ja koko maassa 52 100–78 150. Kiemunki totesi aikaisemmin Keski-Hämeelle, että korona on varmuudella nyt jo myös Hämeenlinnan pitäjissä.

Ensimmäinen todettu koronatartunta oli Kanta-Hämeessä 5.3. Tarkkoja tietoja tartunnansaaneista ja heidän asuinpaikoistaan ei uutisoida, koska yksityisyyden suojaa tarvitaan arjessa aidosti. Ensimmäisiin sairastuneisiin on Kiemungin mukaan kohdistunut Uudellamaalla jopa vainoa.

Sally Järvelän mukaan käynnissä olevat rajoitukset ovat kuitenkin purreet niin tehokkaasti, että keskussairaalan hoitokapasiteetti riittää, jos epidemian kehitys säilyy nykyisen kaltaisena.

– Vuorenomainen epidemiahuippu jää puuttumaan, se on madaltunut tolppamaiseksi, jolloin hoidon kapasiteetti kyllä riittää, Järvelä sanoo.

Hän uskoo, että Uudenmaan sulku on vaikuttanut vähentämällä tartuntoja myös Kanta-Hämeessä.

– Kun sulku puretaan, myös Kanta-Hämeeseessä todennäköisesti  parin viikon sisällä tartuntaluvut lähtevät nousuun, mutta sulkua ei pystytä pitämään yllä loputtomasti. Nyt olemme paremmin valmistautuneita ottamaan potilaat vastaan.

Oireettoman testaaminen ei anna luotettavaa tulosta

Tällä hetkellä kaikki sairaalaan tulevat koronapotilaat testataan; Järvelän mukaan silloin, jos heidän oireensa etäisestikin muistuttavat koronaa. Myös terveydenhuollon henkilöstöä testataan matalalla kynnyksellä, mutta ei oireettomina.

– Oireettomalta testin ottaminen ei tuo varmaa tulosta, oireiden alkamisen jälkeen kolmen vuorokauden kuluttua kannattaa vasta testata, Järvelä kertoo.

Hän painottaa sitä, että lääketieteen perusarvoihin kuuluu se, että sellaisia tutkimuksia ei pidä tehdä, joista ei ole odotettavissa hoitotoimenpiteitä.

– Oireettoman testaaminen saattaa antaa virheellisen tulkinnan ja synnyttää myös virheellisen turvallisuudentunteen, Järvelä selvensi testaamisen perusteita. Liian aikaisin tehty testi lisää vain jatkotestien tekemisen tarvetta ja rasittaa liikaa muutenkin rajallista testauskapasiteettia.

Testien määrää on kuitenkin Kanta-Hämeessäkin lisätty ja testauspaikkoja on lisätty Forssaan ja Riihimäelle, joten kaikkien ei tarvitse enää hakeutua keskussairaalan päivystykseen testausta varten.

Hoivakodeissa käyty yksittäisiä näytteitä, mutta ne ovat olleet negatiivisia, hoivakotiepidemiaa ei ole ilmennyt. Yksittäiset tapaukset hoidetaan erikoissairaanhoidossa, epidemian osalta hoito vietäisiin hoivakotiin. Pääsiäisenkin aikana on mahdollista maakunnan toimijoiden kesken käydä tarvittaessa hoivakodeissa näytteitä ottamassa.

– Riskiryhmäläisiä pyritään kaikin tavoin suojelemaan, Järvelä kertoo

Forssan ja Vanajaveden sairaalat ovat niitä, minne siirretään sellaiset koronapotilaat, jotka eivät enää hyödy erikoissairaanhoidosta, mutta tarvitsevat vielä sairaalahoitoa. Enemmän on kuitenkin nyt keskussairaalasta kotiuduttu kuin siirrytty toiseen sairaalaan jatkohoitoon.

Kokonaan parantuneeksi lasketaan potilas, jolla ei viikkoon ole ollut lainkaan koronaoireita.

Suojavälineitä tulossa lisää, varkaitakin liikkeellä

Apua keskussairaalaan on saatu runsaasti, lahjoitusvaroja on tullut yli 240 000 euroa.

– Myös yksityisiltä ihmisiltä ja aivan tavallisilta perheiltä on tullut lahjoituksena rahaa, olemme tästä tietenkin sairaalassa tavattoman kiitollisia, Sally Järvelä sanoo.

Tällä hetkellä sairaalassa on valmiina laitteistot 26–27 tehohoitopaikkaan. Lahjoitusvaroilla hankitut uudet laitteet nostavat kapasiteetin jopa 37:ään.

Sally Järvelän mukaan Kanta-Hämeesä pärjätään hyvin kaikkien suojavälineiden osalta, ensi viikolla pitäisi olla tulossa kirurgisia maskeja luotettavalta taholta iso määrä. Tilaukset on Kanta-Hämeessäkin tehty Kiinasta ja Taiwanista, mutta Järvelä oli turvallisin mielin niiden laatutason suhteen.

Korkeimman tason suojamaskeja on Järvelän mukaan vaikea saada. Niitä riittää tehohoitoon, mutta ei jaettavaksi. Kerran viikossa kokoontuu maakunnallinen ryhmä, joka  koordinoi kaikkien hoivapaikkojen suojavarusteet. Suojia ei ole tuhlattavaksi pienen tai olemattoman riskin tilanteisiin.

– Suojien määrällinen tarve on todella iso, kirurgisia maskeja tarvitaan Kanta-Hämeen alueella toukokuun loppuun asti kaksi miljoonaa, käsineitä satoja tuhansia joka kuukausi, Järvelä kertoo.

Suojavarusteiden katoamista on Kanta-Hämeenkin keskussairaalassa havaittu. Varastoihin vaihdetaan nyt lukot ja avaimia annetaan vain luotettaville, vastuullisille tahoille, ja kameravalvontaa lisätään niihin tiloihin, missä tarvikkeita säilytetään.

Kanta-Hämeessä on suojatarpeeseen ja valtion tragikoomiseen verkkokauppashoppailuun reagoitu käynnistämällä maakunnan yhteinen hankintarengas. Virtuaalinen hankintatoimisto käynnistää myös suojien maakunnallista tuotantoa.

– Omiinkin konsteihin kannattaa panostaa, sanoi viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki.

Sairaalassa ollaan laatimassa myös exit-strategiaa, joka hahmottaa palaamista normaaliin epidemian jälkeen. Strategialla pyritään muun muassa purkamaan ei-kiireelliseen hoitoon syntyneitä jonoja jo epidemiankin aikana, mutta kokonaan jonoja ei voida välttää. Joillekin erikoisalueille, esimerkiksi ortopediaan, niistä on tulossa jopa useiden kuukausien mittaisia.

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat