Ajankohtaista Korona Pitäjät Keski-Häme

Kasvomaski tekee tuloaan

Pärskemaski. Kuva: iidale.fi

– Jos valtion viranomainen kaipaa niin kiihkeästi kasvosuojaimia Suomeen, että on valmis tilaamaan niitä melkein keneltä tahansa ja melkein mihin hintaan tahansa, lienee turha enää uskotella kansalaisille, ettei niistä mitään hyötyä ole, arveli lammilainen Erja Rinta-aho ja päätti Työterveyslaitoksen ohjeet nähtyään kokeilla oman suojan ompelua. Hänelle hengityksen suojaaminen on tuttua muutenkin, kun oma poika on sairastanut vakavaa astmaa pienestä pitäen.

– Meillä on jatkuvasti ilmansuodatin varmistamassa, ettei huonepöly pääsisi heikentämään hengitysilman laatua, niin otin ja leikkasin aktiivihiilisuodattimesta pienen palasen omaan suojaani ompelemaani taskuun, Rinta-aho kertoo.

– Kyllä se takuuvarmasti suojaa paremmin kuin ei mitään suojaa!

Erja Rinta-aho on käyttänyt kasvomaskia kaupassa käydessään. Se kasvattaa hänen kokemuksensa mukaan tärkeää turvaväliä muihin ostoksilla olijoihin. Kuva: Erja Rinta-aho

Rinta-aho on seurannut aktiivisesti koronan kehittymistä ja on vähän ärsyyntynyt siitä, miten osa väestä vähättelee taudin vakavuutta.

– Kun katselee kansainvälisten tautitapausten kehittymistä, menee aika hiljaiseksi. Jotenkin surullista on, etteivät ihmiset tajua sitä, että tämä tauti on sammuttanut koko maailman, niin vakava se on.

Rinta-aho tietää hyvin, ettei itse tehty maski suojaa häntä itseään tartunnalta, mutta koska kukaan ei voi enää tietää, kenellä virus on ja kenellä ei, niin kaikki olisivat paremmassa turvassa, jos kaikki käyttäisivät maskia julkisilla paikoilla liikkuessaan.

Allergia-astmaatikon vanhempana Rinta-aho joutuu katsomaan maailmaa tavallisuudesta poikkeavasta tulokulmasta, joka kaikessa haasteellisuudessaan on omalla tavallaan vähentänyt pelkoa toisten arvostelusta. Hän onkin itse jo käynyt Lammilla kaupassakin itsetehdyn suojan kanssa, ja kertoo sen tuoneen selkeästi lisää tilaa ympärille.

– Ihmiset väistävät suojan kanssa kulkevaa, ja sehän on hyvä asia, Rinta-aho kertoo.

Erja Rinta-aho laittaa oman kasvomaskinsa sisään palasen aktiivihiilisuodatinta. Sen ansiosta myös hengittäminen kankaan läpi on helpompaa. Kuvat: Erja Rinta-aho

Turvaväli tekstimaskilla

Turvavälin merkityksen koronalta suojautuessa tietää myös hauholainen Katja Kurjenmaa, joka valmistaa Eteläisissä maskeja myös myyntiin.

– Tähän mennessä niitä on tilattu lähinnä Uudellemaalle, jossa väkeä on enemmän ja maskin käyttäjät eivät enää niin paljon erotu joukosta kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Ammatikseen ompeleva Kurjenmaa valmistaa maskeja myytäväksi itse kehittämillään kaavoilla, mutta on seurannut tarkasti viranomaisohjeita ja muistuttaa verkkokauppansa sivuilla myös asiakkaitaan siitä, että kankainen maski ei ole hengityssuojain, mutta on kuitenkin oikein käytettynä julkisilla paikoilla parempi suoja kuin ei mitään.

– Kutsun näitä pärskemaskeiksi, koska sitähän ne ovat. Niiden tarkoitus on estää huomaamaton nenän ja suun alueen koskettelu, sekä vähentää omien pärskeiden leviäminen ympäristöön, Kurjenmaa kertoo.

– Pärskemaskia pitämällä autat myös kanssaihmisiä mahdollisesti muistamaan turvavälin tärkeyden, hän muistuttaa.

Tätä viestiä tehostamaan Kurjenmaa on kehittänyt myös tekstillisen maskimallin, jonka käyttäjä voi kertoa haluttuja viestejä myös vastaantulijoille.

– Turvaväli kiitos! pyytää pinkki maski lempeästi sydämien kera; Pysy kaukana! komentaa totisempi maskimalli.

Katja Kurjenmaa valmistaa Eteläisissä pärskemaskeja myös tilaajan toiveitten mukaan. Maskien kuosien ja mallien lisäksi viestitkin voivat vaihdella. Kuvat: iidale.fi

Turvavyötäkin vastustettiin

Lammilainen Anja Vitie tarttui Keski-Hämeen haasteeseen kokeilla oman suojan ompelua Työterveyslaitoksen antamilla ohjeilla. Hän vertaa tämän hetkistä asenneilmapiiriä 70-luvun mutinaan, kun ihmisiä harmitti voimaan tullut turvavyöpakko

– Silloinhan jotkut väittivät, että on vaarallista sitoa itsensä autoon, Vitie muistelee.

Hänen mielestään monilta ihmisiltä on suojien suhteen kadonnut kokonaiskuva.

– Kaikki tietävät, että tällainen itse tehty maski ei välttämättä pelasta, ei turvavyökään aina pelasta, mutta jos siitä on vähänkään apua, niin tottahan sitä kannattaa käyttää, Vitie sanoo.

– Jos se ei minua pelasta, niin en ainakaan itse tartuta!

Vitie ompeli maskin ensin Marttojen ohjeilla, mutta löysi sitten internetistä nuoren korealaisnaisen tekemän ohjevideon, joka opetti kangasmaskin tekemisen taittelemalla yhdessä minuutissa.

– Jos ei se nyt ihan yhdessä minuutissa minulta onnistunut, niin kahdessa kuitenkin, Vitie kertoo.

Marttojen ompeluohje oli hänen mielestään vähän liian monimutkainen harvemmin ompelevalle, eikä hän ole vieläkään varma siitä, miten päin suojaan tehtyjen poimujen pitäisi kasvoilla olla.

Sekä Vitie että Rinta-aho tekivät omiin maskeihinsa toisella kierroksella vähän hienosäätöjä. Nauhakiinnitystä oli vaikea saada pysymään paikoillaan, ja korvan taakse viedyt lenkit olivat silmälasien kanssa vähän hankalat. Kokeilemalla kumpikin löysi lopulta omaan päähän istuvan mallin.

Vitie vinkkaa parhaaksi versioksi vappunaamarin tapaan pään taakse pujotettavaa kuminauhaa, ja toteaa ettei onnistuminen vaadi muuta kuin huolellisuutta – ja asennetta.

Anja Vitie valmisti kolme erilaista kasvomaskia, Marttojen ohjeilla, korealaisittain taittelemalla ja oman virityksen, jonka kiinnitystapa oli lainattu vappunaamarista, mutta joka oli käytössä kaikkein miellyttävin. Kuvat: Anja Vitie

Myös viranomaiset niin Suomessa kuin maailmallakin ovat muuttaneet ohjeistustaan kasvomaskien käytöstä. Huolellisesti käytettyinä niistä voi olla hyötyä hoivatyön lisäksi myös kaupoissa ja julkisissa kulkuneuvoissa liikuttaessa. Löydät Työterveyslaitoksen ohjeet kasvomaskien käytöstä ja valmistuksesta myös Keski-Hämeen verkkosivuilta.

 

Edit 20.4.2020: Lisätty linkki Anja Vitien löytämään ohjevideoon.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat