Ajankohtaista Korona

Kelan ohje toimeentulotukea hakevalle yrittäjälle: tilitiedot kaikilta perheenjäseniltä tarvitaan

Kelan tiistaina lähettämän tiedotteen mukaan yrittäjän toimeentulotukihakemukseen tarvitaan selvitys siitä, miten epidemia on vaikuttanut yritystoiminnasta saataviin tuloihin. Ilman tarvittavia liitetietoja hakemuksia ei Kelan mukaan voida käsitellä.

Koronatilanteen vuoksi työttömyysturvaan on tullut määräaikaisia muutoksia. Sekä sivutoimiset että päätoimiset yrittäjät pääsevät työttömyysturvan piiriin aiempaa helpommin yritysmuodosta riippumatta. Yrittäjän tulee siis ensisijaisesti hakea työttömyysturvaa ja vasta toissijaisesti toimeentulotukea.

Koronatilanteen vuoksi yhä useampi yrittäjä joutuu kuitenkin turvautumaan myös toimeentulotukeen. Siihen vaikuttavat hakijan ja tämän perheen kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat, mukaan lukien pankkitilillä olevat säästöt. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet. Yrittäjän tulona huomioidaan myös yrityksen tililtä maksetut henkilökohtaiset menot.

Tärkein tarvittava liite on tiliote

Toimeentulotuen hakemukseen tarvitaan vapaamuotoinen selvitys siitä, miten epidemia on vaikuttanut yritystoiminnasta saataviin tuloihin.

Tärkein tarvittava liite on Kelan mukaan tiliote. Tiliotteet tarvitaan yrittäjän ja tämän perheenjäsenten kaikista koti- ja ulkomaisista tileistä sekä yrityksen tileistä. Laskutuspalveluyrittäjältä tarvitaan omat ja perheen tiliotteet sekä tosite laskutuspalvelussa olevista varoista.

Jos tiliotteelta ei käy ilmi yrityksen juoksevat kulut, kuten tilavuokra, sähkö tai maksuun tulevat palkat, yrittäjän pitää antaa näistä menoista erillinen selvitys hakemuksessaan.

Toimeentulotukea saavan asiakkaan pitää ilmoittaa Kelaan tilanteessaan tapahtuvista muutoksista, kuten tulojen muuttumisesta. Tulot voivat muuttua esimerkiksi, jos asiakas saa tuloa yrittäjäkassasta tai jos asiakas pystyykin nostamaan yrityksestään tuloa, joka ei ole ollut Kelan tiedossa päätöstä annettaessa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat