Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Konkurssilain muutoksella autetaan yrityksiä koronan yli

Kuvituskuva: Colourbox

Oikeusministeriö on ryhtynyt valmistelemaan hallituksen esitystä, jolla rajoitetaan velkojan oikeutta hakea yritys konkurssiin. Näin autetaan yrityksiä selviämään koronavirustilanteen aiheuttamista talousvaikeuksista.

Konkurssin edellytyksenä on maksukyvyttömyys. Konkurssilaissa yritys oletetaan maksukyvyttömäksi, jos se ei ole maksanut velkaansa viikon päästä siitä, kun se on saanut maksukehotuksen. Lakimuutoksella tämä olettama tilapäisesti poistetaan. Maksukyvyttömyyden pitää olla pidempikestoista, jotta velkoja voi konkurssihakemuksen tehdä.

Muutoksen odotetaan vaikuttavan myös perintäyhtiöiden toimintaan ja rajoittavan konkurssiuhan käyttämistä perinnässä. Näin varmistetaan, että velkojat eivät käytä konkurssiuhkaista maksukehotusta, kun ne perivät saatavia yrityksiltä, jotka ovat joutuneet koronaepidemian vuoksi vaikeuksiin.

– Koronaepidemia ei ole pysyvä olotila. Se menee kyllä ohi. Epidemiasta johtuva maksukyvyttömyyskään ei ole pysyvää. Viikon maksusäännöstä luopumisella haluamme helpottaa yritysten ahdinkoa, jotta ne pärjäävät tämän vaikean ajan yli, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painottaa.

Yksinyrittäjille tulossa myös apua

Pitäjissäkin moni yksinyrittäjä on joutunut hankalaan tilanteeseen, kun asiakkaita on käsketty pysyttelemään kotona, mutta yrityksen kiinteät kulut ovat silti ennallaan. Jotkut ovat onnistuneet neuvottelemaan vuokranantajien ja pankkien kanssa, mutta kaikille se ei ole ollut mahdollista. Yksinyrittäjät voinevat kuitenkin pian hakea kunnilta valtion tukemaa rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Tukea on tulossa jakoon 100 miljoonaa euroa kuuden kuukauden ajalle. Tukea ovat valmistelleet työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä Kuntaliiton kanssa.

Tukea ei vielä voi hakea, koska sen kaikkia yksityiskohtia ei vielä ole ratkaistu, mutta lähtökohtana on se, että sitä voi saada yhdessä yrittäjälle tulevan laajennetun työttömyysturvan kanssa, kerrotaan Suomen Yrittäjien viestissä yksinyrittäjille. Tuki olisi käytettävissä kaikkiin yritystoiminnasta aiheutuviin kiinteisiin kustannuksiin, kuten vuokriin.

Tuen edellytyksenä olisi se, että yrityksen toiminta on ollut kannattavaa ennen koronan aiheuttamaa katkoa. Tämänkin määrittely on vielä kesken.

Molemmat lupaukset kuitenkin antavat toivoa niille yrittäjille, joiden yritystoiminta on jo nyt ajautunut vaikeuksiin koronan takia. Yrittäjäjärjestössä huudetaankin nyt valtiolta nopeutta lupausten konkretisointiin – kassavirta on tyrehtynyt jo monessa yrityksessä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski