Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Kunnilta pyydetään malttia

Kuva: Valtioneuvosto

Kunnille tehty vetoomus lomautusten välttämisestä toistettiin myös hallituksen maanantaisessa tilannekatsauksessa. Kuntaministeri Sirpa Paatero kertoi, että kokonaistilanteen arviointi on vaikeaa tilanteiden vaihtuessa niin nopeasti, mutta valtio aikoo edelleen tukea kuntia niiden työssä. Aikataulu ja toimenpiteet ovat silti edelleen auki.

Määräaikaisesti tulevat veronlykkäykset aiotaan Paateron mukaan kunnille kompensoida. Moni asia kuitenkin myös vähentää kunnan menoja, kun palveluiden käyttöaste laskee ihmisten ollessa kotona, ja kun esimerkiksi terveydenhuollon kiireettömiä hoitoja lykätään.

Suomessa on tällä hetkellä ainakin 20 kuntaa, joissa YT-neuvottelut ovat jo käynnissä. Paatero toivoi irtisanomisen asemesta henkilöstön siirtämistä toisiin tehtäviin, koska kunnille on tulossa lisää vastuita esimerkiksi yli 70-vuotiaitten palveluiden järjestämisessä.

Kuntien työntekijöitä tarvitaan Paateron mukaan juuri nyt niin sivistystoimen ja sosiaalipuolen töissä, mutta myös infran työntekijät ovat välttämättömiä yhteiskunnan pyörimisen takia. Valmiusryhmiä kunnan hallinnossa tarvitaan Paateron mukaan viimeistään nyt.

Kuntien väliset erot kantokyvyssä ovat  suuria, ja Paateron mukaan valtionvarainministeriö pyrkii parhaillaan yhteistyössä kuntien kanssa selvittämään kokonaistilannetta tukitoimien tarkentamiseksi.

Kuntaliitto vaatii suoraa tukea

Kuntaliiton tuoreen kyselyn perusteella koronaepidemia heikentää kuntien taloutta vuonna 2020 minimissään 1,5 miljardilla eurolla. Tämä käy ilmi Kuntaliiton kyselystä, jossa 24 suurimman kaupungin talousjohtajat arvioivat koronaviruksen aiheuttamia talousvaikutuksia.

Kuntaliiton mukaan hallitukselta tarvitaan heti konkreettiset ja uskottavat esitykset kuntatalouden tukipaketin euromäärästä, toimenpiteistä, rahoituskanavista ja aikataulusta, jotta palvelut pystytään varmuudella turvaamaan myös epidemian mahdollisesti pidentyessä ja laajentuessa.

– Hallituksen viimeaikaisten ulostulojen ja toiveiden esimerkiksi lomautuksien välttämisestä ja asiakasmaksujen alentamisesta tulee näkyä lisäbudjettien muodossa kuntien pankkitileillä heti, koska verokertymien romahtaminen vaikuttaa kuntien tulopohjaa välittömästi, kuntaliitosta tiedotetaan.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski