Ajankohtaista Keski-Häme

Lapsivaikutusten arviointi laajasti käyttöön Hämeenlinnassa

Kuvituskuva: Colourbox

Hämeenlinnan kaupungin lautakunnat ovat kokouksissaan touko–kesäkuussa tehneet päätökset lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta. Lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä aina kun päätös on strategisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti merkittävä tai kyseessä on merkittävä muutos palveluissa tai kyseessä on uusi palveluiden järjestämistapa.

Hämeenlinnassa on jo toteutettu lapsivaikutusten arviointeja palveluverkkouudistusten yhteydessä sekä esimerkiksi keskustan nopeusrajoitusmuutoksen yhteydessä.

Lapsivaikutusten arviointi (LAVA) tarkoittaa lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa arviointia, jossa arvioidaan päätösten, toimenpiteiden ja toiminnan vaikutusta lasten hyvinvointiin ja lasten oikeuksien toteutumiseen. Välittömiä vaikutuksia ovat vaikutukset terveyteen, ihmissuhteisiin, asumiseen, liikkumiseen, osallisuuteen ja osallistumiseen sekä tasa-arvoon. Välillisiä vaikutuksia ovat esim. vaikutukset perheen talouteen ja palveluihin, vaikutukset yhteisöön ja alueeseen sekä sosiaalisiin suhteisiin.

Lapsivaikutusten arviointi perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, joka on lapsen etua ja osallisuutta vahvasti määrittävä asiakirja. Lapsivaikutusten arvioinnin tarkoitus on varmistaa, että lapsen etu otetaan huomioon kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti.

Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen vuonna 2013. Tunnustuksen saa, kun kunta sitoutuu kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten parhaaksi. Tunnustus uusittiin vuosina 2015 ja 2017. Tunnustus on nykyisellään voimassa neljä vuotta ja sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkumista. Lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotto ja kehittäminen ovat mallin keskeisiä tavoitteita.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski