Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Mökille ei saa enää lähteä Uudeltamaalta, kotiin saa palata

Koronavirus. Kuvituskuva: Colourbox

Hallitus haluaa eristää Uudenmaan muusta Suomesta, ettei koronavirus leviäisi Uudeltamaalta muualle Suomeen. Eduskunta käsittelee hallituksen esityksen välittömästi, mutta koska lakia ei vielä tänään saada voimaan, hallituksen tiedotustilaisuudessa painotettiin, että esimerkiksi lähteminen mökille Uudenmaan ulkopuolelle nyt, kun määräys ei vielä ole voimassa, olisi erittäin haitallista.

Uudellemaalle ei pidä enää matkustaa, eikä Uudeltamaalta pidä enää lähteä muualle Suomeen. Viruksen tarttumisriski on liian suuri, koska oireetonkin ihminen voi uusimman tiedon mukaan levittää koronavirusta.

Hallituksen tavoitteissa on saada asetus voimaan jo perjantain aikana, ja se olisi voimassa 19.4. asti. Asetuksella estetään Uudellemaalle saapuminen ja sieltä pois lähteminen. Jos joku on tällä hetkellä esimerkiksi mökillä tai työmatkalla, kotiin saa palata. Kaikkia uusmaalaisia kehotettiinkin palaamaan nyt koteihinsa mökeiltä.

Virustartunnan leviämisen estäminen Uudeltamaalta muualle maahan edellyttää uusia toimia, koska tähän astiset toimet eivät ole riittävästi hidastaneet leviämistä. Pelkona on se, että jos leviäminen ei hidastu, kaikille tehohoidosta hyötyville potilaille ei myöhemmin enää pystyttäisi antamaan tehohoitoa.

Välttämätön työmatkaliikenne sallitaan jatkossakin. Välttämättömänä pidetään myös sellaista liikennettä, jossa on kyse luottamustoimen hoitamisesta, tai esimerkiksi lapsen tapaamisesta. Vapaa-ajan matkailu ei missään tapauksessa ole välttämätöntä.

Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu ennallaan. Bussi- ja junaliikenne vähenee. Välttämätön työmatkaliikenne jatkuu, mutta poliisilla on velvollisuus ja vastuu tarkistaa liikkumisen välttämättömyys. Tarvittaessa poliisi voi antaa virka-apupyynnön puolustusvoimille. Poliisin tiedotustilaisuus on torstaiaamuna 26.3. kello 9.30.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi, että oikeus elämään ylittää perusoikeutena liikkumisvapauden. Korona on erittäin vakava sairaus; jopa kolmannes sairaalaan joutuneista joutuu myös tehohoitoon. Sen vuoksi järjestelmä kuormittuu liikaa, jos uusimaalaiset ihmiset levittävät virusta muuallekin Suomeen, jossa hoitokapasiteettia ei ole niin paljon tarjolla.

Uudenmaan sisällä liikkumista ei asetuksella rajoiteta, mutta ministeri Maria Ohisalo muistutti, että nyt jokaisen tulisi vetäytyä kotioloihin ja välttää mahdollisuuksien mukaan aivan kaikkia ihmiskontakteja kodin ulkopuolella.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski