Ajankohtaista Keski-Häme

Poliisi tiedottaa: korona ei ole muuttanut Hämeen turvallisuustilannetta

Kuvituskuva: Colourbox

Hämeen poliisilaitos kertoo tiedotteessaan seuraavansa koronaepidemian aiheuttamia muutoksia toimintaympäristöönsä ja alueen turvallisuustilanteeseen.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että itse epidemia, poikkeustila ja näistä johtuvat rajoitukset eivät toistaiseksi ole aiheuttaneet turvallisuustilanteessa merkittäviä muutoksia. Merkkejä kuitenkin on siitä, että esimerkiksi perheväkivaltatapaukset ja erilaiset huijaukset ja petokset erityisesti verkossa ovat poikkeustilan aikana kasvussa, poliisilaitoksen tiedotteessa sanotaan.

Kansalaisten olisikin poliisin mukaan oltava tarkkana esimerkiksi lukiessaan sähköpostiviestejä tai tekstiviestejä, jotka ovat tulleet tuntemattomalta taholta tai joissa pyydetään esimerkiksi pankkitunnuksia tai henkilötietoja.

Kaiken kaikkiaan Häme on kuitenkin edelleen turvallinen paikka ja mihinkään erityisiin pelkoihin ei ole syytä, poliisilaitoksen tiedotteessa sanotaan.

Uudenmaan alueen eristämisen päätyttyä Hämeen poliisilaitoksen valvontaan osallistuneet poliisit ovat palanneet normaaleihin työtehtäviinsä.

Rikosmäärät (mukana eivät ole liikennerikokset) olivat alkuvuonna ensin lievässä nousussa, mutta lähtivät hetkellisesti laskuun. Nyt tämä lasku on tasaantunut siten, että maalis-huhtikuussa rikosmäärät ovat olleet melko samoissa lukemissa verrattuna vuoden 2019 vastaavaan aikaan. Keskimäärin Hämeen poliisilaitoksella on kirjattu rikoksia (pl. liikennerikokset) maalis-huhtikuussa hieman yli 400/viikko.

Rikoslakirikosten (pl. liikennerikokset) selvitysaste on edelleen hyvällä tasolla 55,3 %.

Seuraavien rikosten ja hälytysten määrä on vähentynyt viime viikkoina

Pahoinpitelyrikokset kokonaisuudessaan ovat vähentyneet. Vähennys on ollut voimakasta julkisten paikkojen pahoinpitelyrikoksissa ja vastaavasti yksityisten paikkojen pahoinpitelyjen määrä on kasvanut.
Lapsiin kohdistuneet väkivaltarikokset.
Henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset.
Päihtyneisiin henkilöihin liittyvät tehtävät.

Seuraavien rikosten ja hälytysten määrä on kasvanut viime viikkoina

Huumausainerikokset.
Omaisuuden suojaan kohdistuvat hälytystehtävät.
Kotihälytyksiä on ollut koko alkuvuoden selkeästi enemmän, erityisesti viikosta 8 alkaen.
Perheväkivaltatehtävät viikosta 11 alkaen.

Mökkimurrot

Poliisin tietoon tulleiden mökkimurtojen määrä on koko maassa alkuvuoden aikana kasvanut edelliseen vuoteen nähden. Poliisin tilastojen mukaan tämän vuoden tammi-maaliskuussa kirjattiin yhteensä 268 mökkimurtoa, kun niitä vuonna 2019 samana ajankohtana oli yhteensä 143. Tämä ilmiö näkyy myös Hämeen poliisin alueella. Kasvua oli tavanomaista enemmän heti tammi-helmikuussa, jolloin omistajat joko itse ovat käyneet mökeillään ja todenneet teot tai sitten mökkien valvonnasta oli sovittu muiden kanssa.

Keinoja estää mökkimurtoja:

  • Sopikaa, että alueen asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli tarkkailevat epäilyttävien henkilöiden kulkua ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.
  • Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen pimeillä markkinoilla tai verkossa.
  • Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.
  • Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.
  • Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.

Lue myös Hauholla tapahtuneesta aamuöisestä välikohtauksesta mökkirannassa. (Vain tilaajille)

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski