Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Sairaanhoitopiireissä on eroja

Keski-Hämeen koronauutiset

Eri sairaanhoitopiirien välisten erojen seuraaminen koronaepidemian kehittymisessä on hankalaa. Myös viranomaisten jakaman tiedon suhteuttaminen oman asuinseudun tilanteeseen on mahdotonta, kun kuntakohtaisia tietoja ei julkaista, ennen kuin testattujen tartuntojen määrä ylittää viisi henkilöä. Pitäjätasolle lukemissa ei mennä ollenkaan. Tilastoidut tiedot päivittyvät useiden päivien viiveellä, eikä tilastoissa näy muuta kuin laboratoriossa testattujen tartuntojen määrä.

THL:n koronakartta kertoo sen, kuinka monta testiä missäkin maakunnassa on tehty sataatuhatta asukasta kohti. Listasimme maakunnat tämän tiedon mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Väkilukuun suhteutettuna Kanta-Hämeessä testejä tehdään varsin vähän muuhun maahan verrattuna 234 testiä sataatuhatta asukasta kohti. Päijät-Hämeen testimäärät 446,5/100 000 nousevat kuuden suurimman joukkoon:

Koska THL:n kartta laskee viruksen ilmaantuvuuden suhteessa väkilukuun eikä tehtyihin testeihin, lisäsimme tilastoon myös tartuntojen prosentuaalisen osuuden tehdyistä testeistä ja muokkasimme sairaanhoitopiirien keskinäisen suuruusjärjestyksen tämän tiedon perusteella. Alla oleva tilasto kertoo siis sen, kuinka suuri osuus sairaanhoitopiirissä testatuista on kantanut Covid-19-tautia aiheuttavaa koronavirusta:

 

Tässä listassa Kanta-Häme on viidenneksi suurin. Testatuista peräti yhdeksän prosenttia on kantanut koronavirusta. Tästä ei toki pidä vetää sitä johtopäätöstä, että yhtä suuri osa testaamattomista kantahämäläisistä olisi koronaan sairastunut, ennemminkin se kertoo siitä, että Kanta-Hämeen testiseula on ollut hyvin tiukka.

Päijät-Hämeen testimäärät ovat olleet lähes kaksinkertaiset naapuriinsa verrattuna. Siellä sairastuneiden prosentuaalinen osuus testatuista on melko alhainen, 4,3 prosenttia. Molemmat sairaanhoitopiirit ovat kertoneet, etteivät pysty enää seuraamaan kaikkia tartuntaketjuja. Yksi syy vaatia lisää testejä on ollut se, että silloin pysytään paremmin selvillä altistuneista ja kyetään tehokkaammin estämään viruksen leviäminen, kun altistuneet voidaan asettaa karanteeniin.

Nyt lisää testausta toivotaan julkisuudessa sen takia, että terveiden ihmisten ei tarvitsisi olla erityksissä, ja yhteiskunnan pyörät pääsisivät nopeammin pyörimään. Ongelmalliseksi muodostuu se, että oireettomuus ei koronan osalta tarkoita terveyttä, vaan tutkitusti on jo pystytty osoittamaan, että oireetonkin voi tartuttaa. Viimeisimmät tutkimukset kertovat myös siitä, että koronasta jo tervehtynyt saattaa tartuttaa virusta jopa kahdeksan vuorokautta oman parantumisensa jälkeen.

Kuntakohtaiset tiedot julki

Tällä hetkellä tiedämme lukujen valossa, että Hämeenlinnassa on kymmenen rekisteröityä tartuntaa ja Hollolassa viisi. Samaan aikaan toimitukseen ottavat yhteyttä ihmiset, jotka kertovat sairastuneensa, mutta heitä ei ole kutsuttu testeihin. Sairaanhoitopiirien sivuilla kerrotaankin, että todellinen sairastuneiden määrä on paljon ilmoitettua suurempi, koska vain osa sairastuneista testataan. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta arveli maaliskuussa, että todellinen tartuntamäärä voi olla 20–30-kertaimen testituloksiin verrattuna. Hämeenlinnassa se tarkoittaisi 200–300 tartuntaa, Hollolassa 100–150 sairastunutta.

Yksi selkeästi hyvä uutinen koronaan liittyy: koronavalistus huolellisesta käsi- ja yskimishygieniasta sekä kanssakäymisen ja liikkumisen rajoittaminen ovat sairaanhoitopiirien kertoman mukaan vähentäneet myös kausi-influenssaan sairastumista.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski