Ajankohtaista Korona Lammi

Lammin verenluovutustilaisuus on PERUTTU!

Verenluovutusta tarvitaan myös poikkeusoloissa. Kuva: SPR

MUUTOS! Veripalvelun tiedottaja Iira Hartikainen juuri soitti ja kertoi, että Lammin verenluovutustilaisuus on sittenkin peruttu. Syynä peruutukseen on puute terveestä henkilökunnasta. Veripalvelusta pahoitellaan äkillistä muutosta – koronaepidemian levitessä niille ei nyt parhaastakaan tahdosta huolimatta nyt mahdeta mitään.

 

Vaikka hallitus on linjannut, että kaikki yli 10 henkilön kokoontumiset kielletään, ei Lammin seurakuntatalolla keskiviikkona 18.3. järjestettävää verenluovutustilaisuutta peruta.

– Veripalvelu toimii normaali- ja poikkeusolosuhteissa, kertoo SPR:n veripalvelun lääkäri Johanna Castrén. Hän painottaa, että verenluovutus on turvallista sekä koronaepidemian aikana luovutetun veren että luovuttajien terveydentilan kannalta, kunhan luovuttajaksi lähtee vain sellainen henkilö, joka tuntee itsensä täysin terveeksi.

– Henkilökuntaa on ohjeistettu muutoinkin siitä, että sairaana ei saa töihin tulla, ja nyt vielä vahvemmin painotetaan sitä myös verenluovuttajille, että pienikin sairauden tunne, vaikka vain häivähdyskin esimerkiksi kurkkukivusta on nyt painava syy jättää tulematta töihin tai verta luovutttamaan, Castrén sanoo.

Hän myös toteaa, että koska korona on hengitysteiden sairaus ja leviää pisaratartuntana, eikä aikaisempienkaan hengitystiesairauksien kuten SARSin aikana ole todettu tartuntoja verensiirron yhteydessä, ei koronaa pidetä verivalmisteiden kannalta keskeisenä riskinä tai uhkana.

– Verenluovuttajia tarvitaan myös epidemian aikana, koska potilaat tarvitsevat silloinkin verivalmisteita ja hoitoa. Onkin erittäin tärkeää, että terveeksi itsensä tuntevat jatkavat verenluovutusta, Castrén sanoo.

Hän arvelee, että riski sairastua on verenluovutustilaisuudessa paljon pienempi kuin vaikkapa käynnillä apteeksissa tai kaupassa, jonne voi tulla myös itsensä sairaiksi tuntevia ihmisiä.

– Verenluovutustilaisuudessa on hyvä käsihygienia ja myös luovuttajille käsidesi käytössä. Ja kun paikalla on vain ihmisiä, jotka tuntevat olonsa terveeksi, pidämme tapahtumaa varsin turvallisena.

Epidemian myötä veren tarve oletettavasti laskee, koska suunniteltuja, kiireettömiä leikkauksia ei tehdä, mutta Castrénin mukaan verenluovutus on edelleen erittäin tärkeää potilaiden hoidon turvaamiseksi, ja sen vuoksi verenluovutuspisteet pidetään auki tässä poikkeuksellisessakin tilanteessa.

Jos epäilee olleensa lähikontaktissa koronaviruspotilaaseen, verta ei voi luovuttaa. Tarkemmat ohjeet omasta soveltuvuudesta veren luovuttajaksi löytyvät Veripalvelun verkkosivuilta.

Lammin verenluovutustilaisuus seurakuntatalossa, Katariinantie 2, keskiviikkona 18.3.2020 kello 14–18.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski