Ajankohtaista Keski-Häme

Vedenpinnat huippulukemissa

Iso-Roineen pinta on ennätyskorkealla. Kuva: Virpi Kukkonen

Vedenpinnat ovat useissa järvissä huomattavasti ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä sekä Kymijoen että Kokemäenjoen vesistöalueilla.

Talven leuto ja sateinen sää on pitänyt järvien tulovirtaamat vuodenaikaan nähden erittäin suurina. Lunta on kertynyt vain vähän, ja alueen eteläisimmät osat ovat lumettomia tai lähes lumettomia. Päälle päätteeksi sunnuntain ja maanantain sateet, jotka olivat jopa yli 40 millimetriä, ylittivät monin paikoin koko helmikuun keskimääräisen sademäärän. Vedenpinnat nousivatkin joillakin vesistöillä talven huippulukemiin. Tavallisesti vedenpinnat ovat tähän aikaan vuodesta laskussa ja alimmillaan huhtikuun alkupuolella.

Esimerkiksi Iso-Roine on 35–45 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla ja nousee ennusteen mukaan helmikuun loppuun mennessä 5–15 cm. Myös viimeisen kuukauden verran lähes samoissa lukemissa pysyneen Kukkian ennustetaan nousevan parissa viikossa 5–10 cm. Tällä hetkellä se on 35 cm keskimääräistä helmikuun tasoa ylempänä.

Päijänteen pinta on noin 50 cm ajankohdan mediaanitasoa ylempänä ja edelleen nousussa. Pinnankorkeuden hillitsemiseksi juoksutus Kalkkisen säännöstelypadosta on nostettu erittäin suureksi tasolle 370 m3/s. min rakennusvahinkoja. Ennusteen mukaan Päijänteen vedenkorkeus voi nousta maalis–huhtikuun aikana tulvarajan yläpuolelle.

Pohjavedet lisääntyneet

Pienissä ja keskisuurissa pohjavesimuodostumissa pohjavesivarannot ovat täydentyneet leudon ja sateisen talven seurauksena, ja pohjaveden pinnat ovat suuressa osassa maata ajankohdan keskiarvoja korkeammalla. Suurissa pohjavesimuodostumissa useamman kuivemman vuoden vaikutus näkyy yhä, ja pinnankorkeudet ovat yleisesti 10–40 cm alle ajankohdan keskiarvojen.

Lisää sateita on ennustettu viikonlopulle ja ensi viikon alkuun, ja mikäli ne tulevat vetenä, jokien virtaamat kasvavat jälleen.

Seuraa vesitilannetta Ymparisto.fi-sivuilta.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski