Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Viikon koronakatsaus 5.5.2020 – rajoitukset voimassa vielä kuukauden ajan

Keski-Hämeen koronauutiset

Maanantaihin 4.5. mennessä Kanta-Hämeessä on nyt todennettu 90 tartuntaa (viikko sitten 82) Sairaalahoidossa on yksi koronapotilas, tehohoidossa ei yhtään.

Päijät-Hämeessä ei enää raportoida tartuntatietoja kuin arkisin. Kaikkiaan Päijät-Hämeessä on tällä hetkellä 80 (77) laboratoriossa varmennettua koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on 7 potilasta, tehohoidossa ei yhtään. Parantuneita on Päijät-Hämeessä 56 (53). Kanta-Hämeessä parantuneiden lukumäärää ei erikseen ilmoiteta.

THL:n karttapalvelussa Hämeenlinnassa tartuntoja on rekisteröity 39 ja Hollolassa edelleen seitsemän.

Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilöstöstä viidellä on todettu COVID-19-tartunta, ja yhteensä 16 muuta henkilöstön jäsentä on määrättynä karanteeniin altistumisen vuoksi.

Suluissa olevat kasvuluvut kertovat viikon sisällä tapahtuneen muutoksen.

Naapureiden koronakäyrissä isoja eroja

Keski-Häme kerää viikoittain kaavion myös taudin kehittymisestä Suomessa ja sen naapurimaissa.

Eri maiden  testimäärien ja asukaslukujen suhteelliset erot ja erilaiset rekisteröintitavat saavat aikaan sen, että vertailu eri maiden välillä ei anna tilanteesta tarkkaa kokonaiskuvaa.

Suomessa on tällä hetkellä rekisteröity yhteensä 5412 (4740) koronavirustartuntaa, jotka on varmistettu laboratoriotesteillä. Viime viikon aikana tartuntoja rekisteröitiin uusia yhteensä 872 kappaletta. Edellisellä viikolla kasvua oli 804 tartuntaa.

Sataatuhatta asukasta kohti Suomessa taudin ilmaantuvuus on 85, viime viikolla se oli 70 ja sitä edellisellä 55,3.

Ruotsissa uusia tartuntoja rekisteröitiin viime viikon aikana  3795 (4541) kappaletta. Yhteensä Ruotsissa on rekisteröity 22 721 Covid-19-tautitapausta.

Islannin, Viron ja Norjan tartuntakäyrät ovat sellkeästi tasoittuneet. Venäjän tautimäärien kasvu on edelleen rajua:

Eilisessä tiedotustilaisuudessa hallitus totesi, että rajojen avaamisessa Suomi seuraa tarkasti naapurien tautitilannetta ja edellyttää maiden olevan samalla tasolla ennen rajojen avaamista. Erot epidemioiden kehittymisessä ovat merkittäviä. Esimerkkeinä Norjan tasaantumassa oleva kehityskaari,  rajoituksiaan jo avaavan Tanskan kaari ja Suomen,  rajoitustoimilla madalletun kasvun kehityskulku sekä Ruotsin tasaisesti kasvava ja Venäjän voimakkaan kasvun kaaviokuvat. Kaikki tilastot on poimittu Worldometers.com -sivustolta.

 

 

Suhteellinen kuolleisuuskin vaihtelee maittain

Siinä missä epidemian kehitys on naapurimaissa erilaista, myös kuolleisuus vaihtelee maittain paljon. Pohjoismaista Islannilla on kaikkein alhaisin kuolleisuusluku miljoonaa asukasta kohti, vain 29. Norjankin kuolleisuus on Suomea alhaisempaa, Norjalla 39 ja meillä 44 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohti. Tanskassa luku on 85 ja Ruotsissa peräti 455. Viro on Suomen kanssa samoissa lukemissa, siellä koronaan on kuollut 41 ihmistä miljoonaa asukasta kohti.

Tällä hetkellä (5.5.2020) Suomessa on ilmoitettu kuolleen 246 (193) ihmistä koronaan. Määrä on siis kasvanut viime viikosta vain 53:llä (95). THL:n mukaan menehtyneistä 20 prosenttia on ollut erikoissairaanhoidossa, 29 prosenttia perusterveydenhuollon yksikössä, 50 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisessa yksikössä ja 1 prosentti kotona tai muualla. Kuolleista, joista tällä hetkellä on saatavilla tarkempia terveystietoja, yli 90 prosentilla oli yksi tai useita pitkäaikaissairauksia. Yleisimpiä näistä ovat olleet sydänsairaudet ja diabetes.

Testimäärät Suomessa edelleen alhaiset

Hallitus vahvisti maanantaina 4.5. Suomen siirtyvän hybridistrategiaan, joka perustuu testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteelle, jossa pyritään aktiivisella testauksella löytämään tartunnat, jäljittämään tartunnan lähteet ja tartuntaketjun kaikki altistuneet, jotka asetetaan karanteeniin samalla, kun sairastuneet hoidetaan – ja muuta maata aletaan asteittain avata.

Myös muissa Euroopan maissa suunnitellaan vastaavan tyyppistä, niin sanotun kakkosvaiheen toimintaa. Muualla siinä onnistumisen edellytyksenä pidetään testauksen, sosiaalisen etäisyyden ja hyvän hygienian lisäksi laajamittaista hengityssuojainten käyttöä julkisissa kulkuvälineissä ja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä samaan aikaan. Maskit on jo tehty pakollisiksi yli 50 maassa. Euroopassa muun muassa Italiassa,  Saksassa, Itävallassa, Tsekissä ja Slovakisassa. Espanjassa on jaettu maskeja ilmaiseksi metro- ja junamatkustajille, ja Ranska on luvannut hankkia riittävästi maskeja, niin että jokainen joka haluaa niitä käyttää, pystyy sen tekemään.

Hallituksen eilisessä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Suomi tekee vielä erillisen selvityksen siitä, onko maskeista hyötyä vai ei. Viranomaissuositusta maskien käytöstä ei annettu, mutta niiden kotimainen valmistus haluttaan käynnistää pikaisesti. Työterveyslaitos on jo aiemmin julkaissut ohjeet itse tehtyyn kasvosuojaan.

Eilenkin korostettiin sitä, että Suomessa on uuden hybridistrategian vuoksi kasvatettu  testikapasiteettia  ja edelleen kasvatetaan jopa 10 000 testiin päivässä, niin että testauksen kynnys madaltuisi riittävästi. Testimäärät eivät silti THL:n seurannassa vieläkään osoita erityisen suuria kasvamisen merkkejä. Euroopan maista Suomi ei testimäärissä yllä 20 parhaan joukkoon.

Rajoitukset edelleen voimassa

Kaikki tähänastiset koronarajoitukset ovat edelleen voimassa. Kokoontuminen yli 10 hengen tilaisuuksiin on kielletty, tarpeetonta oleskelua julkisella paikalla pitää välttää, etäisyyden muihin ihmisiin pitäisi olla vähintään metri, mieluummin kaksi, vapaa-ajan matkailua ei suositella, ja ravintoloista saa myydä vain noutoannoksia. Näihin on tulossa muutoksia vasta kuukauden kuluttua: kesäkuun alusta alkaen.

Samantien saisi aloittaa kirjastojen uloslainauksen, mutta koska kirjastot muuten avataan vasta 1.6., tilanne selkiytyy vasta, kun AVI antaa kirjastoille tarkemmat ohjeet.

Ensi viikolla, 14.5. alkaen  lapset palaavat kouluun, ulkoliikuntapaikoille saa mennä, kunhan menijöitä ei edelleenkään ole enemmän kuin 10, ja Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne.

Kesän loppuun asti tehdään etätöitä ja yli 70-vuotiaat pysyvät edelleen karanteenin omaisissa oloissa.

Exit-ja jälleenrakennustyöryhmän raportin mukaan Suomessa koronavirusepidemian kasvu on pysähtynyt rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen selvän parantumisen kautta. Vaikka epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, on edelleen olemassa uhka sen kiihtymisestä uudelleen. Sen vuoksi hallitus varasikin itselleen mahdollisuuden palauttaa nyt höllennettäviksi sovittuja rajoituksia, mikäli taudin leviämisessä tapahtuu nopeita ja isoja muutoksia.

Hallitus tarkistaa tilannetta uudelleen kesäkuun lopulla.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski