Ajankohtaista Korona

Yrittäjälle määräaikainen oikeus työmarkkinatukeen, tuen arvo 33,66 euroa päivässä

Kuvituskuva: Colourbox

Kela ohjeistaa yrittäjiä tukien hakemisessa. Koronaviruksen vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin joutunut yrittäjä voi saada sekä työnarkkinatukea että toimeentulotukea. Työmarkkinatukea pitää hakea ennen toimeentulotukeen turvautumista. Hakijaksi pitää ilmoittautua viimeistään 15.4.

Yrittäjälle voidaan Kelan tiedotteen mukaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea. Yrittäjätuloa voi saada myös työmarkkinatuen ohessa, jolloin tulo pienentää työmarkkinatuen määrää.

Työmarkkinatukea haetaan ilmoittautumalla ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa. Tämän jälkeen yrittäjä voi hakea työmarkkinatukea Kelasta. Kela rakentaa yrittäjille oman verkkohakemuksen.

Työmarkkinatukea on maksettu 16.3 alkaen. Sitä voi hakea myös takautuvasti. TE-keskukseen on ilmoittauduttava viimeistään 15.4. määräaikaisen tuen saamiseksi. Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

Yrittäjälle maksettava työmarkkinatuki maksetaan ilman lapsikorotusta. Työmarkkinatuki on 33,66 euroa päivässä, ja siitä maksetaan veroa.

Muutokset ovat voimassa 30.6. asti.

Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, ja sen määrään vaikuttavat kaikki asiakkaan ja hänen perheensä käytettävissä olevat tulot ja varat. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet. Perustoimeentulotukea ennen pitää selvittää oikeus esimerkiksi työttömyysetuuksiin, asumisen tukiin, vanhempainpäivärahoihin ja sairauspäivärahaan.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat