Uutisaiheet Keski-Häme

Älä jätä koiraa kuumaan autoon

Kuva: Agria Eläinvakuutus

Kesän paahtava aurinko tekee pysäköidyistä autoista kuumia ja silloin koiraa ei saa jättää yksin autoon. Pysäköidyn ja sammutetun auton sisällä ilma lämpenee sietämättömän kuumaksi hyvinkin nopeasti, esimerkiksi jo omistajan pikaisen kauppareissun aikana. Lämpöhalvaus voi olla koiralle hengenvaarallinen.

Kuuma päivä = kuuma auto

Ulkolämpötilan noustessa yli +20 asteen tai auton ollessa suorassa auringonpaisteessa, lämpötila auton sisällä voi nousta jopa +85 asteeseen. Älä siis ikinä jätä koiraa yksin lämpimään autoon kuumana kesäpäivänä.

Ikkunoiden avaaminen ei auta

Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään tarpeeksi, jotta lämpötila auton sisällä viilentyisi.

Liian avonaisesta ikkunasta taas koira voi päästä karkaamaan esimerkiksi kuumuuden takia tai toisen koiran perään, ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Lyhytkuonoiset koirat alttiimpia lämpöhalvaukselle

Koira ei pysty ihmisen tavoin viilentämään itseään hikoilemalla, vaan koiran tärkein viilennyskeino nenäontelon limakalvo. Koiran hengittäessä tai läähättäessä, nenäontelon kautta kulkevan ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja viilentää koko koiraa.

Kun ympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, ei koira pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina, mikä voi aiheuttaa koiralle lämpöhalvauksen.

Lyhytkuonoisilla koiraroduilla nenäontelon limakalvon pinta-ala on huomattavasti pienempi kuin pitkäkuonoisilla koirilla. Tämän takia lyhytkuonoiset rodut ovat selkeästi herkempiä ympäristön korkeille lämpötiloille ja ovat alttiimpia saamaan lämpöhalvauksen.

Koira voi saada lämpöhalvauksen, jos se joutuu olemaan lämpimällä säällä pienessä ja ahtaassa tilassa, jossa ilma ei kierrä – kuten pysäköidyssä autossa. Liian rankka liikunta tai riehakkaat leikit kuumana kesäpäivänä sekä liiallinen saunominen voivat myös johtaa lämpöhalvaukseen. Koiran tulisi aina halutessaan päästä viileään ja varjoon. Huolehdi myös, että koira juo tarpeeksi vettä kesähelteillä.

Lämpöhalvauksen oireet

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä.

Koira saattaa menettää tajuntansa ja mikäli koiran ruumiinlämpöä ei saada pikaisesti laskettua, koira voi menehtyä lämpöhalvauksen seurauksena.

Lämpöhalvauksen ensiapu

1. Siirrä koira ulos autosta johonkin varjoisaan ja viileään paikkaan.

2. Viilennä koiraa viileällä vedellä. Voit suihkuttaa koiran päälle vettä tai käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille.

3. Kun koiran ruumiinlämpö on laskenut 39 asteeseen, lopeta viilennys. Koiran ruumiinlämpö mitataan peräsuolesta tavallisella kuumemittarilla.

4. Yritä saada koira juomaan vettä.

5. Vie koira eläinlääkäriin.

Lähde: Agria Eläinvakuutus

Kunnalliset eläinlääkärit

Hämeenlinnassa kunnaneläinlääkäreiden ajanvaraus on arkiaamuisin klo 8–9.30. Jos eläinlääkäri ei vastaa, jätä vastaajaan soittopyyntöviesti. Lääkäri ei pysty vastaamaan
puhelimeen kesken hoitotoimenpiteen.

Hauho

Kunnaneläinlääkäri Talvikki Järvinen puh. 03 621 4731

Lammi, Tuulos

Johtava kunnaneläinlääkäri
Hanna Lindholm

puh. 03 621 3080

Tuuloksen eläinlääkärivastaanotto

Pannujärventie 12

14820 Tuulos

Ajanvaraus arkisin klo 8–9.30

Avoinna arkisin klo 8–16.

Hämeenkoski

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Hämeenkosken ja Kärkölän alueen eläinlääkäri toimii Kärkölän toimipisteellä, osoitteessa Rinnetie 2, 16600 Järvelä.

Eläinlääkäri Marita Johansson puh. 044 729 7800.

Eläinlääkäripäivystys

Hauho, Lammi, Tuulos

Arkisin klo 8–16 ota yhteys alueesi kunnaneläinlääkäriin. Muulloin 0600 91885.

Maksullinen päivystyspuhelin 0600 91885

• arkisin klo 16.00 – 8.00

• viikonloppuisin perjantaista alkaen klo 16.00, jatkuen maanantaihin klo 8.00

Päivystysaikana annetaan vain ensiapuluonteista hoitoa.

Hämeenkoski

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän järjestämä maksullisen eläinlääkäripäivystyksen tavoittaa puhelimitse arki-iltaisin klo 16–8 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä näistä numeroista:

0600 39 2120/hyötyeläimet ja hevoset

0600 39 2121/ lemmikit.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski