Uutisaiheet Keski-Häme

Aurinko voi häikäistä – huolehdi tuulilasin kunnosta

Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Kirkkaasti ja matalalta paistava kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa varsinkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Liikenneturva kannustaakin autoilijoita huolehtimaan lasipintojen kunnosta ja puhtaudesta. Tuulilasi kannattaa putsata säännöllisesti myös sisäpuolelta.

– Auton ikkunat kannattaa putsata säännöllisesti ulkopuolelta, mutta myös sisäpuolelta. Se on pieni mutta merkittävä turvallisuusteko. Ikkunoiden sisäpintaan on talven jäljiltä pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja korostaa häikäistymistä. Putsausoperaation jälkeen maisematkin näkyvät kirkkaammin”, kannustaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Pelkkä lasipintojen putsaaminen ei välttämättä kuitenkaan riitä, vaan on syytä tarkistaa myös pyyhkijänsulkien kunto. Jos se ei ole kohdallaan, voivat ne naarmuttaa tuulilasia. Se taas lisää häikäisyhaittoja.

– Naarmuuntuneen lasin läpi paistaessaan aurinko häikäisee enemmän kuin hyväkuntoisen ja puhtaan lasin läpi. Pyyhkijänsulat kannattaa vaihtaa uusiin, jos ne jättävät lasiin raitoja pyyhkiessään”, vinkkaa Savolainen.

Pyyhkimien kunnon isäksi on syytä pitää huolta siitä, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi. Varsinkin, jos on lähdössä pidemmälle taipaleelle.

Toukokuussa 2018 voimaan tullut katsastuslain muutos tiukensi tuulilasin kuntovaatimuksia. Korjauskehotuksen sijaan voi olla luvassa hylkäys, jos esimerkiksi kiveniskemästä syntynyt halkeama on näkökentässä eli jo tuulilasin pyyhkimien alueella.

Häikäistymistä kannattaa tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta huolehtimisen lisäksi torjua käyttämällä aurinkolaseja sekä auton omaa aurinkolippaa – kuitenkin niin, ettei se häiritse havainnointia.

Jos häikäistyminen kuitenkin pääsee yllättämään, on tärkeää alentaa nopeutta tilanteen edellyttämälle tasolle. Näin kuskille jää enemmän aikaa tehdä havaintoja.

– Jo tieliikennelain mukaan nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvonsa hallinnan, vaikka aurinko häikäisisikin. Auton pysähtymismatka ja -aika lyhenevät, kun nopeudesta ottaa siivun pois. On hyvä muistaa, että nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan lähes puoleen.

Katso Liikenneturvan video:

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski