Uutisaiheet Keski-Häme

Aurinkoa tulee ottaa viisaasti

Kuvituskuva: Colourbox

Suomen kesäsää yllättää aina. Helteistä saatiin nauttia jo alkukesästä, mutta heinäkuu käynnistyi viileänä ja sateisena. Viikonlopun lämpötilat ylittelivät taas reippaasti hellerajoja, ja lämpötilaennusteetkin lupaavat kesäisiä säitä useammaksikin päiväksi, eikä helle ole vieras sana elokuunkaan arvioissa. Vielä on kesää jäljellä! Viisas auringonottaja ei silti polta ihoaan. Hän suojaa itsensä vaatetuksella ja käyttää runsaasti ja usein korkeasuojakertoimista aurinkosuojavoidetta. Ja nyt siis puhutaan suojakertoimesta 50.

Aurinkoa toivoo omalle lomalleen melkein jokainen, ja silloin kun se paistaa, sen lämmittäviä säteitä tekee mieli ahmia. Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa muistuttaakin, että auringolla on myös suotuisia vaikutuksia. Se vaikuttaa mielialaa piristävästi ja sitä tarvitaan D-vitamiinin muodostumiseen elimistössä. Aurinko helpottaa myös muun muassa joidenkin ihosairauksien tulehdusoireita.

Palaa ei saa

Auringon haitallisten vaikutusten vuoksi tulee aurinkoa osata ottaa niin, että sen hyvistä vaikutuksista voi turvallisesti nauttia.

Etenkin lasten ihon suojaaminen auringolta on tärkeää. Lapsen iho on ohuempaa kuin aikuisen, eikä lapsen ihon oma suojamekanismi ole vielä yhtä kehittynyt kuin aikuisella, siksi lapsen iho palaa helposti auringossa. Neljännes elämän aikana kertyvästä aurinkoaltistuksesta saadaan lapsuuden aikana.

– Aurinkosuojavoidetta levitetään koko keholle riittävästi eli noin omalle kämmenelle mahtuva määrä kerralla. Ensimmäinen rasvaus tehdään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja sen jälkeen vähintään kahden tunnin välein ja aina uinnin, runsaan hikoilemisen ja ihon kuivaamisen jälkeen, Anne Vuorenmaa neuvoo.

Suojavoiteiden riittävän käytön lisäksi auringolta suojaavat myös vaatetus ja aurinkolasit. Suojautumisessa olennaista on tietää, kuinka oma ihotyyppi reagoi auringonvaloon eli kuinka nopeasti se palaa ja valita riittävän suuri suojakerroin sen mukaan.

Iän myötä kertyneestä säteilymäärästä ja ihon palamisesta voi seurata valovaurioita, ja riski saada vaarallisia ihomuutoksia kasvaa. Ihosyöpien määrästä voidaan estää arviolta 95 prosenttia suojautumalla auringolta oikein. Omien luomien ja ihon tarkkailu on hyvä aloittaa jo nuorena ja ihomuutokset kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella.

Huolehdi itsestäsi ja läheisistäsi helteillä

Helleraja ylittyy Suomessa 25 asteessa. Pitkään jatkuvat helteet voivat olla terveysriski myös muille kuin riskiryhmille, joten jokaisen on hyvä suojautua helteeltä, esimerkiksi

• välttää suoraa auringon paistetta ja pyrkiä viilentämään sisätiloja mahdollisuuksien mukaan
• pukeutua kevyesti ja suojata pää
• huolehtia riittävästä juomisesta sekä energian ja suolojen saannista

Huolehditaan yhdessä myös läheisistä, jotka eivät ehkä osaa huolehtia riittävästi itsestään. Erityisesti lapset, iäkkäät ihmiset ja pitkäaikaissairaat voivat tarvita huolenpitoa. Hätätilanteessa soita 112.

Hyviä ohjeita helteen varalle löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Ja sekin on Keski-Hämeen tapahtumakalenterin äärellä hyvä muistaa, että kaikki näyttelyt ja museot ovat tietenkin erinomaisia vierailukohteita sadesäällä, mutta niissä on usein myös ihastuttavan viileää helteiden aikaan!

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen ja Hämeenkulman yhteisessä Loma-lehdessä 11.7.2019. Lomalehti on nyt veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski