Uutisaiheet Lammi

Elämä kuljetti Taiwanista Lammille

Vuonna 1957 Raimo Balk lähti yksin lentomatkalle Taiwaniin isän ja tämän uuden vaimon luokse. Lentoemännät pitivät pojasta huolta jännittävällä matkalla. Kuva: Raimo Balkin kotiarkisto.

70-vuotias Raimo Balk matkusti yksin 8 -vuotiaana Taiwaniin, missä vietti lopulta ison osan elämästään, nyt hän nauttii luonnosta ja rauhasta

Raimo Balk vietti 70 -vuotispäiväänsä Liesossa, mutta ennen Lammia hän ehti asua niin Taiwanissa, USA:ssa, kuin Espoossakin. Lapsena Balk asui vanhempineen Kuusjärvellä, missä isä oli töissä Outokummun kaivoksessa. Äiti kuitenkin sairastui tuberkuloosiin ja menehtyi, kun Raimo Balk oli 4- vuotias. Jo sitä ennen poika lähetettiin tartuntavaaran vuoksi isän siskon luo. Tuolloin Balkin isä lähti etsimään turvaa uskostaan ja tutustui myös Maria Marttiseen, josta tuli myöhemmin isän uusi vaimo ja myös Raimo Balkin uusi äiti.

– Minulla on ollut monta äitiä, Raimo Balk tuumii ja laskee mukaan niin biologisen Hilja-äidin, Maria-äidin sekä Maija-tädin.

Balkin isä lähti lähetystyöhön Ceyloneille ja Intiaan. Vuonna 1957 tukikohdaksi tuli Taiwan, jonne isä ja uusi vaimo toivoivat myös Raimo-pojan tulevan. Tuolloin 8 -vuotias Raimo Balk ei ollut nähnyt isäänsä neljään vuoteen.

– Lähdin yksin ensin Joensuuhun ja sieltä Malmin lentokentälle, mistä lensin Kööpenhaminaan ja sieltä Pohjoisnavan ja Alaskan yli Japaniin. Japanissa olin yhden yön ja Taiwaniin saavuin 8.5.1959. Kun lensimme Pohjoisnavan yli, katselin pilviä ja luulin niitä lumeksi. Lentoemännät pitivät minusta huolta ja pääsin kapteenin luo katsomaan ohjaamoa, Balk muistelee jännittävää matkaa.
Perillä isä ja hänen uusi vaimonsa olivat vastassa. He olivat ostaneet paljon hedelmiä, mutta Balk huolehti, että onko varmasti banaania.

– Banaani oli kaikista halvinta, mutta minä olin sitä joskus maistanut ja Suomesta sitä ei siihen aikaan saanut. Olin sitten kuulemma syönyt kilon banaaneja päivittäin, hän naurahtaa.

Taiwanissa Raimo Balk teki radio-ohjelmaa sekä opetti Raamattukoulussa. Tämä kuva on vuodelta 1987. Vuonna 1988 perhe palasi Suomeen ja muutti Espooseen. Kuva: Raimo Balkin kotiarkisto.

Taiwanissa Raimo Balk kävi englanninkielistä koulua, joten hän hakeutui myöhemmin opiskelemaan USA: an. Suomen kieltä hän ei tuolloin juuri osannut. Ylioppilaaksi Balk valmistui vuonna 1970 ja opiskeli sen jälkeen yliopistossa teologiaa, media-alaa ja saksan kieltä. Ylioppilaaksitulon jälkeen Balkit vierailivat Suomessa, jolloin Raimo Balk tapasi tulevan vaimonsa. Naimisiin he tosin menivät Lea-vaimon kanssa vasta vuonna 1977, kun tapasivat uudelleen. Sitä ennen Balk ehti valmistua yliopistosta ja olla taas pari vuotta Taiwanissa opettamassa Raamattukoulussa. Taiwaniin suuntasi myös tuore aviopari. Raimo Balk teki lähetysjärjestön radio-ohjelmia ja hänen vaimonsa johti paikallista päiväkotia. Heille syntyi myös kaksi lasta. Suomen palattiin vuonna 1988.

– Lapset olivat menossa ensimmäiselle ja kolmannelle luokalle ja ajattelimme, että se on hyvä vaihe palata Suomeen. Lisäksi työkuviot Taiwanissa olivat muuttuneet, radiotyön mahdollisuudet supistuivat ja päiväkotiin tuli toinen johtaja, Raimo Balk kertoo.

Perhe muutti Espooseen ja Raimo Balk työskenteli liike-elämässä muun muassa tietokoneiden parissa. Espoossa vierähti 19 vuotta. Vuonna 2007 Balkin vaimo menehtyi.

Vuonna 2018 Raimo Balk muutti Lammille. Siellä hän nauttii luonnosta ja eläimistä. Hän viihtyy niin kilien kuin kissankin kanssa. Kuva: Raimo Balkin kotiarkisto.

Elämä kuljetti Balkin Lammille vuonna 2018, kun sieltä löytyi nykyinen vaimo.

– Täällä on kaunis luonto ja hiljaista, en viihdy kaupungissa. Espoossakin asuimme rivitalossa maaseutumaisesti, sanoo Raimo Balk tyytyväisenä.

Taiwanissa hän asui aikoinaan vanhempiensa kanssa 400 000 asukkaan suurkaupungissa, mutta sittemmin isä rakensi talon keskelle riisipeltoja.

Eläkkeelläkin tekemistä on riittänyt. Teini-ikäisestä asti runoja kirjottaneen miehen mielessä siintelee runokokoelman julkaiseminen. Lisäksi hän työstää historiikkia isänsä elämästä. Suomeen hän on kotiutunut, vaikka elämästä iso osa vierähti muualla.

– Sanon aina, että kotini on siellä, missä hattuni, Balk tuumii.

Ystäviä on paljon Taiwanissa ja USA:ssa. Heidän kanssaan Balk on yhteydessä esimerkiksi Facebookin kautta.

Raimo Balk 70 vuotta

– Syntynyt 17.12. 1950 Pirkkalassa
– Valmistui ylioppilaaksi Morrison Academystä 1970, opiskeli teologiaa, media-alaa ja saksan kieltä yliopistossa USA:ssa
– Taiwanissa teki lähetysjärjestön radio-ohjelmaa ja opetti Raamattukoulussa Raamatun historiaa, arkeologiaa ja englantia sekä studiotekniikkaa ja valokuvausta, Suomessa työskenteli liike-elämässä
– Perhe: Vaimo, kaksi aikuista lasta
– Harrastuksina kirjoittaminen, tietokonepeli Lord Of The Rings, työstää myös historiikkia isänsä elämästä
– Motto elämässä: Ihminen on aina 25 -vuotias sisältäpäin.
– Merkkipäivää vietti kotona Liesossa, korona peruutti sukulaisille ja ystäville suunnitellut juhlat

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat