Uutisaiheet Hauho

Haaksirikkoutujan tärkein asia

Terhi Hölsä.

Olen lukenut paljon sankaritarinoita. Viimeksi lukemassani Neljä kuukautta meren armoilla -nimisessä kirjassa kuvataan neljän miehen epäonnista purjehdusmatkaa Etelämeren saarille. Uudesta Seelannista lähdettyään purjevene, joka oli rakennettu erityisen vahvaksi ja kestäväksi, kaatuu kyljelleen jättiaallon iskiessä siihen. Aalto vie selviytymisen kannalta tärkeitä tavaroita mukanaan, ja vene miehet kyydissään jää ajelehtimaan valtameren armoille. Miehet kokevat monenlaisia tunteita ajelehtiessaan 119 päivää merellä tietämättä miten heidän lopulta käy.

Ihmeellisellä tavalla neljän hengen miehistö onnistuu toimimaan kyljelleen kellahtaneessa purjeveneessä, vaikka välillä sopu onkin koetuksella. He oppivat sietämään epämukavuutta ja epävarmuutta. Välillä on monta myrskypäivää, jolloin ulos kannelle ei ole asiaa, ja muuta ei voi kuin odottaa myrskyn laantumista märissä ja kylmissä varusteissa. Hengenlähtö on lähellä, sillä vaaratilanteita on päivittäin. Jatkuva huoli ruoan riittävyydestä ja terveyden säilymisestä kirvelee mielessä suolaveden aiheuttaman ihorikon tavoin.

Kirjan kirjoittaja John Glennie, kokenut purjehtija toteaa, että toivo on haaksirikkoutujan tärkein ominaisuus pelastumisen kannalta. Vaikka kaapeissa olisi ruokaa ja juomavettä, ilman toivoa niistä ei ole mitään hyötyä. Purjehdukselle lähteneistä miehistä osa on toiveikkaampia ja kestävämpiä. Siinä missä toinen käyttää energiansa selviytymisen varmistamiseen, toinen taas lannistuu hetkessä ja ensimmäisen vastoinkäymisen tullen on valmis luovuttamaan. Luovuttaminen tarkoitti tässä tapauksessa esim. sitä, että nälän iskiessä hän olisi syönyt tarkasti säännöstellyt ruoka-annokset yhdellä kerralla.

Poikkeusolojen jatkuessa väsymys ja toivottomuus voi vallata mielemme. Mekään emme tiedä kauanko epätavallinen elämä vielä kestää, emmekä sitä, miten kriisi vaikuttaa tulevaisuuteemme. Elämämme on joltain osin epämukavaa ja epävarmaa. Toivon ylläpitäminen on kuitenkin elämän perusta. Miten sinä pidät yllä toivoa? Itse muistutan itseäni siitä, että elämä palautuu vielä raiteilleen, ja tutut kuviot tulevat joskus takaisin. Kiireen ja ahdistuksen keskellä nostan välillä katseen ylös kohti taivasta. Katseen nostaminen pois itsestäni, auttaa muistamaan, että meillä on Jumala, joka on luonut taivaan ja maan, eläimet, ihmiset ja virukset. Olemme kaikki hänen kämmenellään. Hän on luvannut pitää meistä huolta.

Terhi Hölsä
Kirjoittaja on teologiharjoittelijana Hauhon seurakunnassa. Hänellä on haaveena purjehtia Pälkäneeltä Hauholle ensi kesänä soutuveneen kokoisella purjeveneellä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat