Ajankohtaista Korona Uutisaiheet Keski-Häme

Hämeenlinnan hallintosääntöön pikamuutos

Kuva: Colourbox

Håmeenlinnan kaupunginhallitus piti tänään ylimääräisen kokouksen, ja päätti esittää hallintosääntöön lisättäväksi kaupunginjohtajan toimivaltaan erityistoimivallan käyttöön ottamisen.

Hämeenlinnan kaupungin nykyinen hallintosääntö tuli voimaan  tammikuun alussa 2020. Siitä kuitenkin puuttuu häiriötilanteisiin tarkoitettu erityinen toimivallan käyttö, jota tarvitaan nyt koronavirusepidemian aikana. Epidemiaa pidetään sellaisena paikallisena, kansallisena tai kansainvälisenä häiriötilanteena, jonka hallitseminen vaatii nopeita päätöksiä. Päätösvalta halutaan delegoida viranhaltijalle, jotta turvataan nopea reagointi häiriötilanteen hoitamiseksi.

Erityistoimivalta voidaan hallituksen päätöksen mukaan ottaa käyttöön tilanteissa, joissa paikallinen, kansallinen tai kansainvälinen häiriötilanne niin vaatii.

Erityistoimivallan käyttöönotosta päättää kaupunginhallitus tai kiireellisessä tapauksessa kaupunginjohtaja itse. Häiriötilanteiden aikana kaupunginjohtaja voi käyttää hallintosäännön määrittelemästä toimivallasta poiketen päätösvaltaa peruspalveluiden tai kuntalaisten turvaamiseksi ja häiriötilanteiden normalisoimiseksi. Lisäksi kaupunginjohtajalla on oikeus päättää kaikista kaupungin palveluiden vaatimista tilapäisistä muutoksista häiriötilanteen niin vaatiessa.

Kun kyseessä on kansallinen/kansainvälinen häiriötilanne, päätöksissä huomioidaan kansalliset ohjeet ja suositukset. Erityistoimivallan nojalla tehdyt päätökset valmistellaan aina johtoryhmän tai johtoryhmän kokoukseen osallistuvan asiantuntijan toimesta. Erityistoimivallan käyttämisen lakkaamisesta päättää kaupunginhallitus.

Lisäksi hallintosääntöön esitetään seuraavaa muutosta: Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätösvallasta siirretään kohta toimii tartuntatautien torjunnasta vastaavana kunnan toimielimenä kaupunginhallituksen päätösvaltaan. Myös tällä on tarkoitus turvata nopeiden päätösten tekeminen esimerkiksi sähköisessä kokouksessa. Toimivalta voidaan tarvittaessa siirtää takaisin sosiaali- ja terveyslautakunnalle seuraavassa hallintosääntömuutoksessa.

Valtuusto vahvistaa päätöksen omassa kokouksessaan tänään, ja se tulee voimaan jo huomenna 17.3.2020.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski