Uutisaiheet Keski-Häme

Hukkuminen ei näytä hukkumiselta

Ormajärvi. Kuva: Maria Ilonen

Pitäjien rannoilla ei uimavalvontaa ole. Jokaisen rannalla olijan olisikin hyvä tarkkailla ympäristöään; hukkumista tai sen uhkaa on vaikea huomata.

Järvivedet ovat nyt varsin lämpimiä, ja uimarannoilla on varsinkin helteillä riittänyt väkeä. Vedessä ja veden ääressä piilevät kuitenkin myös vaaransa. Riskit kasvavat lämpimien kelien myötä, kun ihmisiä on rannoilla enemmän. Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tietojen mukaan Suomessa hukkuu 150-200 ihmistä vuodessa, ja vaaratilannetta voi olla sivullisen vaikea huomata. Hauholainen perheenäiti julkaisi kesäkuussa sosiaalisessa mediassa päivityksen, jossa kertoi joutuneensa läheltä piti-tilanteeseen, joka onneksi päättyi hyvin. Huomionarvoista päivityksessä oli, että hukkuminen ei todellakaan näytä hukkumiselta, vaan tapahtuma on hyvin hiljainen ja meinasi jäädä huomaamatta, vaikka huomiota ei häirinnyt kädessä oleva kirja tai kännykkä. Merkit, milloin hukkumistilanne uhkaa, olisikin hyvä jokaisen tunnistaa.

Vaaratilanteen huomaamattomuuden vahvistaa myös Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n johtava liikunnanohjaaja Sarianna Ollikainen.

-Yleisin luulohan on se, että hukkumassa oleva ihminen roiskisi ja räpiköisi ja huutaisi, mutta päinvastoin, se on hyvin huomaamaton tapahtuma, sanoo Ollikainen.

Useimmiten hukkuva ihminen ei pysty huutamaan apua. Hukkuvan ihmisen suu nousee ja laskee vuorotellen vedenpinnan ylä- ja alapuolelle. Hukkuva ihminen ei myöskään huido apua, vaan levittää vaistomaisesti kädet sivuilleen ja painaa niillä veden pintaa vasten. Vaistomaisen hukkumisreaktion aikana ihminen ei voi hallita käsivarsiensa liikkeitä, hänen kehonsa on pystyasennossa, eikä hän tee näkyviä potkimisliikkeitä.

Kuva: Maria Ilonen

Pelastusrengas löytyy kaikilta yleisiltä uimarannoilta, vaikka uimavalvojaa ei olekaan. Jos näkee uhkaavan tilanteen, on tärkeää toimia nopeasti ja saada vaarassa oleva mahdollisimman pian pois vedestä.

Uimavalvontaa on Hämeenlinnan kaupungin useista uimarannoista ainoastaan kahdella, sillä samat uimavalvojat, jotka työskentelevät talvikaudella uimahalleissa, hoitavat myös uimarantavalvonnan. Pitäjien rannoilla ei uimavalvojaa ole. Myöskään Hämeenkosken yleisillä uimarannoilla ei uimavalvojaa ole. Varikkotyönjohtaja Esa Auranen Hollolan kaupungilta vahvistaa, että Hollolan alueella uimavalvojia ei ole uimarannoilla laisinkaan.

Jokaisen rannalla olijan olisikin hyvä tarkkailla ympäristöään.

-Ideaali olisi, että joka ikinen rannalla olisi katselisi ympärilleen ja jopa liiankin herkästi puuttuisi tilanteeseen, jos huomaa jotain erikoista. Ensimmäisenä on tärkeintä saada ihminen sieltä vedestä pois ja sitten kiinnittää muiden huomio, mikäli omat ensiaputaidot eivät riitä auttamiseen. Joskus on pidettävä vähän meteliä saadakseen muiden huomion, Sarianna Ollikainen ohjeistaa.

Ollikainen painottaa myös, että kannattaa aina olla tietoinen tarkasta sijainnistaan, jotta voi hätätilanteessa tarvittaessa ohjeistaa hätäkeskukseen soittaessaan tarkan sijainnin.

Millaisia ensiaputaitoja tarvitaan, riippuu siitä, onko hukkumassa oleva saanut sairaskohtauksen vai onko kyseessä muu läheltä piti-tilanne. Monelle niin nuorelle kuin aikuisellekin tilanne on usein se ensimmäinen elämässä, kun ensiaputaitoja pitäisi käyttää. Sarianna Ollikainen painottaakin, että tilanteessa ei saisi koskaan jähmettyä, vaan pitäisi toimia nopeasti.

Hukkuvan ihmisen taistelu veden pinnalla kestää nimittäin vain 20-60 sekuntia ennen uppoamista, ellei koulutettu hengenpelastaja ehdi apuun.

Sarianna Ollikainen ei itse ole uimavalvojana työskennellessään joutunut todistamaan hukkumistilanteita tai läheltä piti-tilanteita. Itse rannalla ollessaan hän tarkkailee ympäristöään ja on joutunut pysäyttämään omille teilleen lähteneen pikkulapsen.

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen Loma -erikoisnumerossa, joka on verkossa veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat