Uutisaiheet Hartauskirjoitukset Lammi

Ihmisellä on arvo

P.T. Juntumaa. Kuva: Keski-Hämen kuva-arkisto

Emme useinkaan näe asioita sellaisina kuin ne ovat, vaan sellaisina kuin me olemme.

Uskonnollinen väkivalta on taas uutisotsikoissa. Kiihkoilivat poistavat mielestään jotakin pahaa maailmasta, mutta tekevät sen vuoksi jotakin vielä pahempaa. Hyökkäykset ovat kavalia ja yllättäviä, ja uhrit sivullisia. Ranska suree jälleen, kuten monta kertaa aiemminkin samasta syystä. Samoin moni muu maa, kansa, yhteisö ja ihminen.

On vain yksi Jumala, ja hänen olemuksenaan on rakkaus. Hän loi ihmiset arvostuksensa ja kunnioituksensa kohteiksi. Aidon Jumalan palvelijan tunnistaa samoista ominaisuuksista.

Kun uskonnon pohjalta nousee vihaa ja murhanhimoa, uskonnonharjoittajan palvonta kohdistuu väärään jumalaan. Joka kunnioittaa todellista Jumalaa, kunnioittaa myös kaikkea Jumalan luomaa. Ihmisiä ja ympäristöä. Joka ei kunnioita Jumalaa, ei kunnioita ihmistä Jumalan kuvana ja luomuksena. Natsit tuhosivat juutalaisia, koska he uskoivat näiden olevan evoluution virhetuotteita, eivät Jumalan luomia, yhtä arvokkaina kuin he. Jumalan korvaaminen millä tahansa muulla tekee maailmasta aina yhä vaarallisemman.

Jumala ilmoittaa itsensä, tahtonsa ja luonteensa Raamatussa. Kirkkaimmin hänen olemuksensa tulee esiin evankeliumeissa, jotka kertovat ihmiseksi tulleesta Jumalasta, Jeesuksesta. Hän sanoikin itsestään: ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän.” Siis Jumalan.

Useimmat Jeesuksen maanmiehistä eivät nähneet hänessä Jumalaa. Outoa, koska juuri heillä oli kaikista maailman ihmisistä etuoikeus lukea Kirjoituksista satoja ennustuksia Messiaasta. Sydänten kovuus kuitenkin hämärsi ymmärryksen. He suhtautuivat Jeesukseen siltä pohjalta, millaisia he itse olivat, eivät sen pohjalta, kuka Jeesus oli.

Uskonnolliset murhatyöt kertovat surullista kieltä niiden tekijöistä. Hekin ovat pakkouskonnon uhreja. Se ei synnytä heissä rakkautta, vaan kovuutta toisella tavalla uskovia kohtaan.

Jeesus ei tullut vaatimaan kenenkään henkeä, vaan antamaan oman henkensä toisten puolesta. Se kertoo suurimmasta mahdollisesta kunnioituksesta ja rakkaudesta ihmisiä kohtaan. Hän kuoli myös vihollistensa puolesta, että kaikki ihmiset saisivat mahdollisuuden parempaan elämään ja ikuisuuteen.

PT Juntumaa
Kirjoittaja on Lammin vapaaseurakunnan pastori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski