Uutisaiheet Keski-Häme

Illat ja yöt pimenevät – huolehdi polkupyörästäsi

Kuvituskuva: Colourbox

Hämeen poliisi kertoi syyskuisessa tiedotteessaan, että poliisin haltuun päätyy viikoittain eri tavoin lukuisia polkupyöriä, joiden omistussuhteet ovat epäselvät. Poliisi toivookin, että pyöräilijät ottaisivat talteen pyöränsä tunnistetiedot ja kertoisivat ne poliisille heti, kun pyörä katoaa.

Usein poliisi ottaa polkupyörän haltuunsa kohdehenkilöltä silloin, kun tämä käyttää pyörää.

– Tällöin rikosepäily perustuu henkilön käyttäytymiseen, hänen lausumiinsa polkupyörän saannosta tai silminnäkijän havaintoihin epäilyksiä herättäneestä toiminnasta, kertoo rikoskomisario Markku Vornanen Hämeen poliisista.

Tyypillisesti anastetuiksi epäiltyjä polkupyöriä löydetään rikostutkinnassa kotietsinnöissä ja erilaisilla hälytystehtävillä. Polkupyöriä päätyy poliisille myös löytöinä.

Toisinaan poliisi joutuu palauttamaan polkupyöriä henkilöille, joiden hallusta ne ovat poliisin haltuun otettu. Tällöin rikoksesta ei ole saatu riittävää näyttöä.

Tee heti ilmoitus kadonneesta pyörästä

Poliisi pyytää asianomistajia tekemään heti omaisuusrikoksen havaittuaan rikosilmoituksen tapahtuneesta. Polkupyörän merkki-, tyyppi- ja valmistenumerotiedot ovat tärkeitä tietoja tutkittaessa polkupyörärikoksia. Tällöin polkupyörä saadaan ilmoituksen kirjaamisen jälkeen heti etsintäkuulutettua. Mikäli polkupyörä löydetään, saadaan se tällöin yksilöityä ja palautettua oikealle omistajalleen.

Yksinkertainen ja hyvä tapa polkupyörän tunnistetietojen tallentamiseen on polkupyörän valokuvaaminen.

– Hiljattain eräs asianomistaja onnistui elektronisella hälyttimellä ja paikantimella jäljittämään anastetun sähköpolkupyöränsä.

Hyvän lukituksen merkitystä ennalta estävänä tekijänä ei voi myöskään Vornasen mukaan liiaksi korostaa.

– Hyvä lukko on riittävän vahva ja sellainen, jolla polkupyörä voidaan lukita rungosta esimerkiksi johonkin kiinteään rakenteeseen.

Polkupyöriä anastetaan ja niitä välitetään eteenpäin hyötymistarkoituksessa. Poliisi haluaa korostaa myös ostajan vastuuta ostettaessa käytettyä omaisuutta. Ostaessasi muutamalla kympillä tuntemattomalta omaisuutta, saatat itse syyllistyä rikokseen ja joutua siitä rikosvastuuseen. Ennen kauppoja on syytä varmistua myyjän henkilöllisyydestä ja siitä, että myyjä myy omaa polkupyöräänsä esimerkiksi kuitin tai takuutodistuksen avulla.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski