Uutisaiheet Keski-Häme Pitäjät

Juhannusliikenne alkaa – älä vaikeuta pelastustyötä

Kuvituskuva: Hämeen poliisilaitos

Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa, että onnettomuuspaikka ei ole kuvaamista varten. Liiton mukaan kuvaaminen on muodostunut jo huolestuttavaksi ilmiöksi tieliikenteessä ja aiheuttaa vaaraa myös pelastajille – ethän itse muutu vaaraksi onnettomuustilanteessa!

Juhannusliikenteen käynnistyessä pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Tommi Luhtaniemi listaa napakat ohjeet turvalliseen kesäliikenteeseen:

Jos osut onnettomuuspaikalle ensimmäisenä:

Erityisesti vilkkaalla tiellä onnettomuus havaitaan usein hyvin lähellä onnettomuuspaikkaa tai jopa vasta sen kohdalla. Auttaminen on lakisääteinen kansalaisvelvollisuus. Jos osut onnettomuuspaikalle ensimmäisenä:
• hiljennä ja pysäytä ajoneuvo pientareelle onnettomuuspaikan jälkeen
• siirry onnettomuuspaikalle piennarta pitkin
• toimi onnettomuuspaikalla kuten aina onnettomuuden kohdalla: soita hätänumeroon 112
• tee nopea tilannearvio ja aloita mahdolliset akuutit pelastustoimet
• muista aina varmistaa oma turvallisuus

Jos osut onnettomuuspaikalle pelastustöiden jo alettua:

• hiljennä rauhallisesti ajonopeutta
• pidä katse edessä olevassa liikenteessä
• aja onnettomuuspaikan ohi poliisin tai pelastushenkilöstön ohjaamaa reittiä

Anna pelastajille työrauha

Palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

– Kun ajoneuvojen kuljettajat eivät keskity liikenteeseen vaan katselevat tai kuvaavat onnettomuuspaikan tapahtumia, syntyy helposti vaaratilanteita ja lisäonnettomuuksia.

Myös ajoneuvojen nopeuserot onnettomuuspaikalla ovat Luhtaniemen mukaan aiheuttaneet peräänajoja ja pelastusajoneuvoihin törmäämisiä.

–Läheltä piti -tilanteita tapahtuu usein.

Ajoneuvon kuljettajan keskittyminen herpaantuminen onnettomuuspaikalla on huolestuttava ilmiö erityisesti auttamistilanteessa työskenteleville pelastajille ja muille viranomaisille, joiden tulee saada työrauha pelastustehtävään.

Suomen Palopäällystöliitto kannustaakin järkevään ja rauhalliseen käyttäytymiseen tieliikenteessä. Turvallisuus on tärkeä huomioita erityisesti lomakaudella, jolloin kotimaan matkailu aiheuttaa vilkasta liikennettä ja ruuhkapiikkejä maanteille.

Suomen Palopäällystöliitto toivottaa turvallista kesää maanteille!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat