Korona Uutisaiheet Keski-Häme

Käsihygienia ja kotisiivousohjeet

Kuvituskuva: Unsplash

Tärkeintä sairastumisen ennaltaehkäisyä on pestä kädet usein lämpimällä vedellä ja saippualla. Käsihygieniasta on Marttojen ohjeitten mukaan huolehdittava muun muassa:
kotiin tullessa,
ruokaa tehdessä,
ruokailun yhteydessä,
vessassa käydessä ja
yskimisen, aivastamisen ja niistämisen jälkeen.

Muistathan yskiä ja aivastaa oikein; ei koskaan paljasta kättä suun eteen laittaen, vaan mieluimmin kertakäyttöiseen nenäliinaan ja sen puutteessa kyynärvarren hihaan.

Ja vaikka muistatkin pestä kätesi usein, älä silti koskettele kasvojasi äläkä kättele ketään – ja pidä hansikkaat kädessä julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa.

Marttojen siivousvinkit:

Jos kotona ollaan terveenä, riittää normaali, huolellinen ylläpitosiivous. Imuroidaan, pyyhitään pinnat, pestään vessat ja lopuksi 60-asteessa siivousvälineet.

Jos kotona on sairastunut, kannattaa olla huolellisempi ja pyyhkiä usein kosketeltavia pintoja (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Vessa on hyvä pestä usein. Sairauden mukaan, joskus voi olla tarpeen käyttää myös desinfioimisainetta. Suojaa kädet siivouskäsineillä ja pese ja kuivaa ne lopuksi tai käytä kertakäyttökäsineitä.

Pese siivouksen päätyttyä siivousvälineet 60-asteessa tai tarvittaessa käytä kertakäyttösiivouslinoja. Pyyhi siivouspyyhkeellä ja puhdistusaineella välineet ja imuri, joita et voi pestä koneessa. Pese ja rasvaa kädet siivouksen jälkeen huolella. Kaikilla kannattaa olla omat käsipyyhkeet ja kun joku sairastaa, ne kannattaa vaihtaa päivittäin. Lakanat ja tyynyliinat on hyvä myös vaihtaa silloin ainakin kerran viikossa. Pese pyyhkeet, vuodevaatteet ja siivousliinat 60-asteessa.

Seuraa ja noudata viranomaisten ohjeistuksia. Jos itse sairastut, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi, sieltä saat tarkat toimintaohjeet.

Marttojen sivuilla voit myös testata, millainen varautuja olet: www.martat.fi/kotivara

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski