Uutisaiheet Keski-Häme

Kela korvaa edelleen yksityisen terveydenhuollon kustannuksia

Sosiaali-ja terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilu päättyy elokuun lopussa. Kela muistuttaa tiedotteessaan, että kokeilun päättymisen jälkeen asiakkaat voivat halutessaan edelleen jatkaa yksityisen terveydenhuollon asiakkaina ja saada korvausta sairaanhoitokustannuksista Kelalta.

Sosiaali-ja terveysministeriön (STM) rahoittama ja koordinoima valinnanvapauskokeilu käynnistyi vuonna 2017. Kokeilussa sosiaali-ja terveyspalvelujen valinnanvapautta kokeiltiin kymmenellä alueella eri puolilla Suomea. Kokeilun aikana asiakas on halutessaan saanut yksityisiltä palveluntuottajilta terveyspalveluita julkisten palveluitten hinnalla. Terveyspalvelun tuottaja on pitänyt valita kunnan hyväksymistä yrityksistä.

Valinnanvapauskokeilut eri alueilla päättyvät koko maassa lokakuun loppuun mennessä. Hämeenlinnan kokeilu päättyy jo elokuun lopussa.

Vaikka valinnanvapauskokeilu päättyy, asiakkaat voivat edelleen jatkaa yksityisen terveydenhuollon asiakkaina. Kela korvaa sai-
rausvakuutuslain mukaisena korvauksena osan yksityisen terveydenhuollon kustannuksista. Korvaus maksetaan tarpeellisista sairaanhoidon kustannuksista.

Jos palvelun tuottaja on sopinut Kelan kanssa suorakorvausmenettelystä, voidaan korvaus vähentää Kela-korttia näyttämällä jo maksun yhteydessä hoitopaikassa. Jos palvelujen tuottaja ei ole tehnyt suorakorvaussopimusta, asiakas hakee korvauksen itse Kelasta.

Sairausvakuutuksen korvaustaksojen perusteet ja enimmäismäärät säädetään valtioneuvoston asetuksella. Asetuksen perusteella Kela vahvistaa korvaustaksat ja julkaisee ne kerran vuodessa.

Korvaustaksa esimerkiksi erikoislääkärin vastaanotosta on 10,50–27 euroa, hammaslääkärin suorittamasta suun perustutkimuksesta 15,50 euroa ja paikkaushoidoista 9–19,00 euroa.

Vuonna 2018 Kela korvasi yksityisiä lääkäripalveluita sekä tutkimusta ja hoitoa noin 145 miljoonalla eurolla.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski