Uutisaiheet Hauho Lammi Tuulos

KHSHP:n koronasuositukset jatkumassa huhtikuun loppuun asti

Sally Leskinen. Kuva: KHSHP

Torstain mediakatsauksessa johtaja ylilääkäri Sally Leskinen arvioi, että sairaanhoitopiirin koronasuositukset tulevat jatkumaan nykyisellä tasolla huhtikuun loppuun asti. Syksyn hän näkee kuitenkin jo valoisampana.

Keskiviikon 17.3. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 41 uutta COVID-19-tartuntaa, mikä on korkein päiväkohtainen luku epidemian aikana. Tapauksista 30 on Hämeenlinnan seudulta, kahdeksan Forssan ja kolme Riihimäen. Potilaista seitsemän on sairastunut karanteenin aikana, kolme tartuntaa jäljittyy toisen maakunnan alueelle ja paikallisia epäselviä tartuntoja on kolme. Valtaosa on jäljitetty aiemmin tunnettuihin oman maakunnan ketjuihin.

Tapauksia on todettu nyt yhteensä 1334, karanteenissa on sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan 950 henkilöä.  Tartuntojen ilmaantuvuusluku on koko sairaanhoitopiirin alueella 120 tapausta 100 000 asukasta kohti. Hämeenlinnan seudulla luku on jo 130/100 000. Sally Leskisen mukaan nousua on jo yli 80 prosenttia viikossa.

Tilanne ei myöskään osoita elpymisen merkkejä. Positiivisten näytteiden osuus on jo 3,8, ja helpommin leviäviä variantteja on löydetty useita kantoja. Leskinen arvioi, että niiden osuus ylittää jo 50 prosenttia kaikista tartunnoista. Variantit voivat aiheuttaa vaikeampaa tautimuotoa myös nuoremmille, päivystyksessä nuorten oirekyselyiden osuus onkin kasvanut.

Merkittävin tartuntalähde on tällä hetkellä sukulaisten ja ystävien tapaaminen. Nuorten tartunnoista odotetaan lähiviikkoina myös jatkotartuntoja perheenjäseniin.

Ylioppilaskirjoituksissa ilmenneen tautitapauksen osalta otettiin Leskisen mukaan hallittu riski THL-konsultaation perusteella, eikä mahdollisesti altistuneita asetettu karanteeniin, koska turvavälejä noudatettiin hyvin ja maskit olivat käytössä. Joitakin jatkotartuntoja voi hänen mukaansa silti ilmaantua tulevina viikkoina.

Valmiustasoa joudutaan kasvavien tartuntamäärien vuoksi keskussairaalassa edelleen nostamaan, mikä voi merkitä muiden toimintojen alas ajamista. Leskisen mukaan sairaalassa mietitään toukokuulle asti jatkuvaa varautumista, koska eri ikäryhmissä esiintyvät tautimäärät vaikuttavat varotoimiin. Esimerkiksi yli 50-vuotiaista jopa 10 prosenttia sairastuneista joutuu sairaalahoitoon. Heidän osaltaan sairaalassa joudutaan varautumaan vaativaan erikoissairaanhoitoon ja pitkiin hoitojaksoihin.

Leskinen arvioi, että Kanta-Hämeen suositukset jatkuvat nykyisellään ainakin koko huhtikuun ajan. Yläasteiden osalta odotetaan vielä valtioneuvoston kannanottoa, mutta epidemiologisesti perusteet rajoituksiin ovat Leskisen mukaan entistäkin vahvemmat. Tänään voimaan tullut, aluehallintoviraston määräämä tilojen sulku voidaan kuitenkin määrätä vain kahdeksi viikoksi kerrallaan. Sen osalta tilanne katsotaan ensi viikon lopulla uudelleen.

Kesän aikana epidemian uskotaan lientyvän kausivaihtelunkin ansiosta, ja kasvaneiden rokotemäärien ja muiden toimenpiteiden ansiosta Leskinen uskoo tilanteen helpottuvan syksyyn mennessä koko maassa.

– Hygieniatason korkeana pitämisen, maskien käytön joissakin tilanteissa ja testaamisenkin uskon syksylläkin vielä jatkuvan, mutta ainakin näillä näkymin voidaan odottaa, että elämä helpottuu Suomessa syksyllä paljon vapaammalle ja helpommin siedettävälle tasolle, Leskinen summasi.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat