Uutisaiheet Kulttuuri Hauho

Konstrundan avasi ateljeen ovet

Pirjo Heino ateljeessaan. Kuva: Maria Ilonen

Taiteilija Pirjo Heino kokee, että osallistumalla hän ottaa osaa kulttuurikeskusteluun, jonka osa taidekin on.

Syyskuun toisena viikonloppuna järjestettiin valtakunnallinen Konstrundan, johon myös hauholainen taiteilija Pirjo Heino osallistui. 13: :tta kertaa järjestetty Konstrundan on lähtöisin ruotsinkieliseltä alueelta, mutta laajentunut koko maahan. Tapahtuman tavoitteena on tuoda esiin luovan alan ihmisiä, jotka työnsä kautta rikastuttavat elämää ja arkea sekä tarjota kohtaamisia yleisön ja tekijöiden kesken. Kuten lähes 300 luovan alan tekijää, avasi Heinokin viikonlopun ajaksi työhuoneensa ovet.

Pirjo Heino palasi viisi vuotta sitten kotikyläänsä Hauhon Juntulaan ja omalla tontilla on myös oma ateljee. Konstrundaniin Heino on osallistunut aiemmin Hämeenlinnan Taidekasarmilla, missä hänellä oli aiemmin työhuone. Kaksi vuotta hän on nyt työskennellyt kotinsa yhteydessä sijaitsevalla työhuoneellaan.

– Olen aina ollut sellainen, että kaikkeen pitää osallistua, eikä osaa poiskaan jäädä. Kun tuli tällainen pyyntö, että avatkaa ovenne, niin minähän avasin, Heino naurahtaa.

Kuva: Maria Ilonen

Viime aikoina Heinon ateljeessa on syntynyt useista pienistä töistä muodostuvia kollaaseja. Kun hän saa idean, siitä syntyy usein kokonainen sarja.

Heinolla oli esillä monenlaisia teoksia vuosien varrelta. Niitä myös kertyy kotiin runsaasti, sillä Heino ei ole juurikaan myynyt taidettaan, vaan tehnyt sitä lähinnä näyttelyihin.

– Työni eivät ole kovin myyviä, teen töitä, joilla otan osaa kulttuuriseen keskusteluun, jota myös taide on. Annan töiden puhua puolestani. Monet sanovat, että onpa hienoja töitä, mutta niissä on usein jotain surullista tai alakuloista, joilla kuvaan sellaisia yleispäteviä tuntoja, Pirjo Heino kertoo.

Konstrundanissa kuitenkin ajatuksena on, että avoimissa ateljeissa olisi taidetta myös myytäväksi, joten Heinokin oli valinnut myytäviä teoksia. Heinäkuussa tehty polvileikkaus on viime aikoina rajoittanut työskentelyä siinä määrin, että Heino on tehnyt lähinnä pieniä töitä, mitä voi tehdä pöydän päällä. Joutenkaan ei osaa olla. Pieniä töitä on syntynyt aina yhdestä aiheesta useamman työn kollaaseja.

– Kun saan idean, en osaa oikein tehdä vain yhtä, vaan tulee aina sarja, Heino sanoo.

Lauantaina yhden maissa vierailijoita oli käynyt jo kymmenkunta ja lisää saapui paikalle. Koko viikonlopun aikana kävijöitä oli noin 80. Heino oli varsin tyytyväinen, että kävijöitä riitti. Kokkilan kyläyhdistys tarjosi vierailijoille kahvia ja lettuja. Vakioletunpaistaja, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Rantti saatiin paikalle lettupestiin.

Kuva: Maria Ilonen

Pirjo Heino on myös kirjoittaja ja julkaissut kolme runokirjaa. Taidetapahtumassa viereiljoilla oli kuljettavissa  myös Heinon 15 runosta koostunut runopolku.

 

Kuvataiteen lisäksi Pirjo Heino on julkaissut runokirjoja sekä valmistanut koruja. Runokirjoja on tähän mennessä ilmestynyt kolme. Neljäs on parhaillaan työn alla ja ilmestyy vuoden vaihteen jälkeen. Konstrundan -viikonloppuna vierailijat pääsivätkin kiertämään Heinon kotipihaa runopolun muodossa. Runopolulle olivat valikoituneet luontoaiheiset ja kohtuullisen lyhyet runot.

Koruja Heino on vuosien varrella valmistanut erilaisista kierrätysmateriaaleista. Koruja on syntynyt niin voirasiankansista, Israelin rannoilta kerätyistä kivistä, keramiikasta, napeista kuin pullonpohjistakin. Rikkoutuneesta hopearannekorusta syntyi useampi riipus.

Lisäksi Pirjo Heino halusi tuoda esiin yhteistyökuvioita, joten esillä oli Irja Rantalan ja Katri Aintilan tauluja sekä Jari Männistön veistoksia. Heidän kanssaan on ollut useita yhteisnäyttelyitä. Autokatos muuttui näyttelytilaksi.

– Moni tässä on sanonutkin, että järjestä vain useammin näyttelyitä, niin me tulemme kyllä katsomaan, Heino kertoo.

Tällä hetkellä Heinon töitä on esillä muutamassa kansainvälisessä näyttelyssä muun muassa Italiassa ja Saksassa.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat