Korona Hauho Lammi Tuulos

Astra Zenecan rokotetta tarjotaan Kanta-Hämeessä 65–69-vuotiaille perusterveille

Kuvituskuva: Colourbox

Kanta-Hämeen maakuntaryhmä päätti kokouksessaan torstaina 8.4.2021 käynnistää rokotukset Astra Zenecan rokotteella. Euroopan lääkevirasto totesi keskiviikkona, että Astra Zenecan rokotteeseen liittyy erittäin harvinainen veritulppariski.

Tällä hetkellä THL suosittelee kyseistä rokotetta vain yli 65-vuotiaille henkilöille. Rokotuskattavuuden nopeaksi parantamiseksi myös Kanta-Hämeessä kunnat ovat kuitenkin päättäneet avata rokotuksia Astra Zenecan rokotteen haluaville 65–69-vuotiaille, ei-riskiryhmiin kuuluville henkilöille mahdollisesti jo viikolla 15.

– Kannattaa seurata koronarokotuksetkantahame.fi -sivustoa ja oman kotikunnan viestintäkanavia, milloin on mahdollisuus saada tässä ikäryhmässä Astra Zenecan rokote. Terveysviranomaisten näkemys on, että hyödyt kyseisestäkin rokotteesta ovat suuremmat kuin mahdolliset, hyvin harvinaiset haitat, sairaanhoipiirin johtajalääkäri Sally Leskinen muistuttaa.

– Kanta-Hämeessä tullaan noudattamaan THL:n antamia tarkentuvia ohjeita rokotteiden suhteen, ja ne jotka odottavat mieluummin vuoroaan muulle rokotteelle, voivat näin tehdä. Rokotukset etenevät koko ajan uusiin väestöryhmiin, ja kaikki halukkaat tulevat rokotteensa saamaan.

THL:n sivuilla kerrotaan, että rokotettua on neuvottava hakeutumaan hoitoon välittömästi, jos hänellä ilmenee seuraavia oireita:

  • äkillisesti voimistuvia neurologisia oireita, mukaan lukien voimakas tai pitkittynyt päänsärky
  • näön hämärtyminen
  • pieniä ihonsisäisiä verenpurkaumia (petekioita) muuallakin kuin rokotuskohdassa tai
  • poikkeavaa voimakasta mustelmataipumusta.

Hoitoon on myös hakeuduttava, jos rokotuksen jälkeen ilmenee:

  • hengenahdistusta
  • rintakipua
  • poikkeavaa alaraajojen turvotusta tai
  • pitkittynyttä vatsakipua.

Raportoiduissa aivolaskimotukostapauksissa siihen liittynyt päänsärky on alkanut tyypillisesti 3-14 vuorokautta rokotuksen jälkeen, ja särky on ollut tyypiltään voimakasta ja selvästi jatkuvasti pahenevaa.

Muutaman vuorokauden sisällä rokottamisesta ilmenevä lievempi päänsärky on yleensä vaaraton ja ohimenevä rokotteen tavanomainen haittavaikutus.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat