Korona Keski-Häme

Hallituksen asettama tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttöä

Pärskemaski. Kuva: iidale.fi

Valtioneuvoston kanslian 22. huhtikuuta asettama COVID-19-tiedepaneeli on tuottanut valmisteluryhmälle tutkimukseen perustuvaa taustatietoa ja nostanut esiin myös sellaisia tieteellisiä näkemyksiä, joita valmisteluryhmä ei ole mahdollisesti tunnistanut. Raportti kokoaa yhteen vuoropuhelussa esitetyt kysymykset, vastaukset ja näkemykset.

Tiedepaneelin 1. kesäkuuta julkaistu raportti käsittelee koronakriisin haitallisten vaikutusten ehkäisemistä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Raportti avaa valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman koronakriisin jälkihoitoa valmistelevan ryhmän taustalla olleen tiedepaneelin työtä sekä tiedepaneelin vuoropuhelua valmisteluryhmän kanssa.

Eri alojen tutkijoista koostuvan 13-henkisen paneelin puheenjohtajana on toiminut professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta.

– Tässä työssä mielenkiintoista ja myös tieteellisesti haastavaa on ollut se, että ymmärrys koronaviruksesta ja tämän kriisin seurauksista elää koko ajan ja uutta tutkimusta tulee lähes päivittäin. Se on tarkoittanut meille sitä, että valmisteluryhmälle toimittamaamme tietoa ja tieteellisiä arvioita on päivitetty aina, kun uudempaa tietoa on ollut saatavilla, Salmivalli toteaa.

Paluu normaaliin hidasta

Tiedepaneelin raportissa käydään läpi niitä keinoja, milloin ja miten ”paluu normaaliin” on mahdollista taudin etenemisen ja torjunnan kannalta. Paneelin näkemys on se, että uusi koronavirus tulee todennäköisesti leviämään maapallon väestössä pitkään. Sen kierto estyy, jos immuunien henkilöiden osuus on riittävän korkea, todennäköisesti noin 60 prosenttia. Immuniteetti voidaan tiedepaneelin raportin mukaan saavuttaa infektoitumisen kautta tai rokottamalla.

– Lähestymistapa, jossa viruksen kierto ”sallittaisiin”, voi kuitenkin osoittautua erittäin hitaaksi, jopa vuosia kestäväksi prosessiksi. Tämä lähestymistapa myös kasvattaa kuolleisuutta ja tehohoidon tarvetta ja on siksi osoittautunut myös inhimilliseltä hinnaltaan korkeaksi, raportissa todetaan.

Lisäksi jälki- ja pitkäaikaisseuraukset tautiin sairastumisesta ovat vielä epäselvät. Arvio lähestymistavan hitaudesta perustuu havaintoihin, joiden mukaan vakavamman virusepidemian kohdanneilla alueillakin väestön vasta-ainepositiivisuus on edelleen (huhti–toukokuussa 2020) vaatimatonta.

Paneeli suosittelee kasvomaskien käyttöä

Paneeli kävi läpi myös vaihtoehdot, joissa pandemia yritettäisiin tukahduttaa ja tiukinta vaihtoehtoa, jossa pandemia pyrittäisiin minimoimaan. Vaihtoehtojen edellyttämät eristystoimet vaihtelevat valitun strategian mukana, mutta paneelin mielestä jonkinasteista fyysistä etäännyttämistä tullaan joka tapauksessa tarvitsemaan, ja maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä erityisesti oireettomilta kantajilta.

Tukahduttamisversio jättää tartuntaluvun korkeammaksi ja pidentää eristyksen tarvetta, minimoiminen edellyttää enemmän karanteeni- ja eristystoimia, tehokasta proaktiivista testausta ja eristystä sekä mobiilisovellusten laajamittaista käyttöä tartunnanjäljityksen tukena.

Jos viruksen kierto on vähäistä, minimoinnin toimet ovat kuitenkin paneelin mielestä todennäköisesti kustannuksiltaan vaatimattomampia, koska rajoitustoimet kohdistuvat pienempään määrään ihmisiä.

– Tämä lähestymistapa johtaa ennen kaikkea pienempään sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen ja mahdollistaa normaalimpaa kanssakäymistä erityisesti riskiryhmille, raportissa todetaan.

Riski uusista aalloista pitkäaikainen ja merkittävä

Suomessa on tiedepaneelin raportin mukaan pystytty estämään viruksen kiertoa tehokkaasti erityisesti nopeilla rajoitustoimilla epidemian alkuvaiheessa.

– Jatkossakin viruksen mahdollista toista aaltoa tai uusia tautiryppäitä voitaneen merkittävästi rajoittaa varautumisen, tehokkaan testauksen ja jäljityksen avulla sekä vielä jäljellä olevien rajoitustoimenpiteiden, sosiaalisen etäännyttämisen ja tarvittaessa lisärajoitusten myötä, raportissa todetaan.

Epidemian käyttäytymiseen – ja myös sen mallintamiseen – liittyy raportin mukaan kuitenkin monia epävarmuustekijöitä. Riski uusista epidemia-aalloista on pitkäaikainen ja merkittävä Vaikka uudelle koronavirukselle kehitetään tehokkaita rokotteita, niiden tuotanto ja jakelu tapahtuvat optimistissakin arvioissa vasta jossain vaiheessa ensi vuotta.

– Siihen asti on tartunnan torjunnan näkökulmasta suositeltavaa, että isommat joukkokokoontumiset erityisesti sisätiloissa on kielletty, julkisilla paikoilla tai joukkoliikennevälineissä käytetään (ehkä tartuntatautitilanteesta alueella riippuen) maskia, ihmiset ovat ottaneet tartunnanjäljityssovelluksen käyttöönsä ja virustestejä tehdään kysyntää vastaavasti ja säännöllisinä seuloina väestössä, jotta havaitaan oireettomat kantajat ja saadaan reaaliaikaista tietoa tartuntatilanteesta, raportissa todetaan.

Lue koko tiedepaneelin raportti

Lue myös: Työterveyslaitoksen ohjeet kasvomaskin tekoon

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski