Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Hämeenlinna avaa pandemiavastaanoton

Kuvituskuva: Colourbox

Hämeenlinnan pääterveysaseman G-siipeen on tulossa 19.3.20 alkaen Pandemiavastaanotto arkisin klo 8–16. Pandemiavastaanottoon keskitetään hengitystietulehdusten hoito Hämeenlinnan alueella. Vastaanotto toimii ajanvarauksella, ja pääsy sinne arvioidaan normaaliin tapaan oman terveysaseman ajanvarauksen kautta. Mikäli hengitystietulehdus vaatii ehdottomasti arvion vastaanotolla, ohjataan potilas tälle vastaanotolle. Pandemiavastaanotolle annetaan ohjeistus vastaanotolle saapumisesta ja poistumisesta.

Jotta voidaan suojella muita potilaita tartunnoilta ja turvata henkilökunnan terveenä pysyminen, hoidetaan hengitystietulehduksia ensisijaisesti puhelimitse.  Koronanäytteitä otetaan toistaiseksi ainoastaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Näytteen tarve arvioidaan tarkkaan, koska näytteiden saatavuus on rajallinen.

Normaalit jokatalviset flunssat voidaan sairastaa kotona tavanomaisin hoito-ohjein. Jos potilaan yleistila on hyvä, ja hänellä on tavanomaiset hengitystieoireet, hänen ei tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Omalle terveysasemalle on syytä olla yhteydessä, jos hengitystietulehdus pitkittyy, oireet poikkeavat normaalista, yleiskunto laskee tai tulee hengenahdistusta.  Terveysasemien takaisinsoittojärjestelmä on jatkossa toiminnassa 19.3.2020 alkaen arkisin klo 8-18 välisenä aikana.

Omaolo.fi-sivustolla voi tehdä Koronaoirearvion. Arvio mittaa riskiä sairastaa ko. infektiota.

Kiireettömiä vastaanottoaikoja siirretään

Avosairaanhoito on siirtämässä kiireettömiä vastaanottoaikoja myöhemmäksi koronavirus-tilanteen takia. Myös kuntoutuspalvelut, kiireetön hammashoito, eri ryhmätoiminnat ja toimenpiteet tauotetaan. Pyrimme mahdollistamaan kiireellisen vastaanoton, ja toisaalta suojelemaan tartunnoilta monisairaita potilaita välttäen tarpeettomat käynnit. Arvioimme kiireettömien vastaanottojen siirron tapauskohtaisesti.

Uusia kiireettömiä aikoja ei anneta toistaiseksi.

Sairauden kannalta välttämättömät hoidot

Sairauden kannalta välttämättömät hoidot ja käynnit toteutetaan, kuten esimerkiksi syöpäpotilaiden hoidot, joita ei voida siirtää. Jos henkilön sairaudentila vaatii arviota, tulee asianosaisen olla yhteydessä siihen hoitopaikkaan, missä hän on sairaudestaan hoidossa. Neuvolatoimintaa, kouluterveyden- ja opiskelijaterveyden-huoltoa on myös supistettu.

Reseptien uusinta tapahtuu jatkossa normaaliin tapaan sähköisesti.

Vuodeosastolla vierailukielto

Terveyskeskussairaalan vuodeosastoilla on ehdoton vierailukielto. Tästä voidaan joustaa osaston henkilökunnan kanssa sopien esimerkiksi saattohoitopotilaan kohdalla.

Työikäisten sairauslomat

Työikäisen tulee olla yhteydessä työnantajaansa, joista moni on linjannut omat ohjeensa työstä poissaoloon. Jos työntekijä tarvitsee sairaslomatodistuksen terveydenhuollosta oman tai lapsensa sairaspoissaolosta, voidaan tämäkin usein tehdä puhelinarvion perusteella.

Sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja voi kirjoittaa sairaslomaa tai lapsen tilapäistä hoitovapaata, ellei työnantajalle riitä työntekijän oma ilmoitus. Työnantajat linjaavat myös työpaikkakohtaisesti, miten työpaikalta ollaan pois mahdollisesti matkan jälkeen.

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski