Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Ihmisten omat oireilmoitukset näyttävät erilaisen koronatilanteen

Kuva: THL

Kansalaisten itse tekemät ilmoitukset koronaoireistaan julkaistaan THL:n uudella karttasivulla. Mukaan otetut tiedot on rajattu niihin ilmoituksiin, joiden mukaan Omaolo-palvelu on suositellut käyttäjälle hakeutumista terveydenhuoltoon ilmoittamiensa oireiden perusteella.

Lukemat poikkeavat merkittävästi sairaanhoitopiirien ilmoittamista tiedoista, joissa on huomioitu vain  laboratoriotesteissä esiin tulleet tapaukset.

Esimerkiksi Kanta-Hämeessä on kahden viime viikon aikana ilmoittanut omista koronaoireistaan yhteensä 530 ihmistä, kun virallisesti maakunnassa on tähän mennessä todettu 112 koronatartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana ilmoituksia on tullut Kanta-Hämeessä 58, sairaalahoidossa on koko toukokuun aikana ollut vain yksi koronapotilas, tehohoidossa ei yhtään.

Päijät-Hämeessä ero on vielä suurempi. Laboratoriotesteillä varmennettuja tartuntoja on 112, mutta itse ilmoitettuja tapauksia on 953. Viimeisen kahden viikon aikana Päijät-Hämeestä on tullut yhteensä 134 sellaista ilmoitusta, joista Omaolo-palvelu on antanut ohjeen ottaa hakeutua terveydenhuoltoon. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tilastoissa ei viimeisen viikon aikana ole tullut esiin yhtään tautitapausta.

Hämeenlinnan alueella on tällä hetkellä 45 laboratoriotesteillä varmennettua koronatartuntaa ja Hollolassa 10. Omien ilmoitusten kartalla ei kuntakohtaisia tietoja kerrota.

Sairaalahoitoon ihmisten itse tekemät oireilmoitukset eivät siis ole ihmisiä tuoneet, eikä varmuutta siitäkään ole, onko Omalo-palvelun suositus myös vienyt ihmiset terveydenhuoltoon sitä varmistamaan, ovatko itse ilmoitetut oireet olleet koronaa.

– Kansalaisten itse ilmoittamat oiretiedot lisäävät ymmärrystämme epidemian etenemisestä.  Oirearvioihin perustuvat ilmoitukset voivat ennakoida tulevaa koronatapausten määrää ja hoidon tarvetta, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Sanna Isosomppi.

Viikoittain tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat keskimääräiset tapausmäärät ovat kuitenkin koko maassa laskeneet merkittävästi jo yli kuukauden ajan. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,75 – 0,85, mikä THL:n mukaan tarkoittaa sitä, että Suomessa epidemia on laskusuunnassa.

Eilen Suomessa rekisteröitiin 64 uutta tautitapausta, mikä on korkein lukema kymmeneen päivään. Ruotsissa tautitapausten määrä näyttää lähteneen toissapäivänä uuteen nousuun.

Suomen ja naapureiden välisiä eroja koronan leviämisessä voi tarkastella alla olevista kaavioista.

Matkustamista ei suositella

Terveydenhuoltoviranomaisten tämän päiväisessä tiedotustilaisuudessa kuitenkin painotettiin, että epidemia ei vielä ole ohi, vaan koronan toiseen aaltoon varaudutaan, ja terveydenhuoltolaitoksen johtajan Mika Salmisen mukaan siihenkin pitää varautua, että kesälläkin tulee takaiskuja.

– Tähän tilanteeseen on päästy sen vuoksi, että suosituksia on noudatettu hyvin, ja sitä pitää jatkaa. Erityisen tärkeää on edelleen hyvä käsihygienia, Salminen sanoi.

Hänen mukaansa edelleen on voimassa vahva suositus siitä, että ulkomaille ei kannata matkustaa muutoin kuin aivan välttämättömissä tilanteissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi, että tällä hetkellä hallitus suosittaa edelleen erittäin vahvasti, että kotimaassakaan ei vapaa-aikana vielä matkailtaisi. Kesän vapaa-ajan matkailua koskevat suositukset ovat kuitenkin parhaillaan ministeriöissä valmistelussa, joten tilanne voi tästä vielä muuttua.

Uudenmaan sairaanhoitopiirin tiedotustilanteessa ylilääkäri Asko Järvinen opasti maakunnasta muualle lähteviä, että näiden olisi hyvä oleilla ensin vain omassa lähipiirissään esimerkiksi mökillään, ennen kuin lähtevät laajasti ihmisten ilmoille. Tällöin voidaan paremmin varmistua siitä, että oireita ei itsellä ilmene. Oireisena ei saa lähteä minnekään, ja oireettomankin tulee muistaa pitää riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin.

Lue myös: Sairaiden eristäminen ja etätyön suosiminen ovat avainasemassa koronan torjunnassa

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat