Korona Keski-Häme

Jouluksi kotiin?

Kuvituskuva Colourbox.

Suositus matkustamisen välttämisestä leviämisalueille koskee myös perhejuhlia.

Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueiden siirtyminen koronapandemian leviämisvaiheeseen tuo mukanaan raskaita päätöksiä myös ruohonjuuritasolle. Kanta-Hämeen maakunnallinen pandemiaryhmä suosittaa, että maakunnan asukkaat välttäisivät turhaa matkustamista koronan leviämisvaiheessa oleville alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle.

Vastaavan suosituksen teki viime viikolla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri oman alueensa asukkaille.

Kanta-Hämeen suositus on voimassa 7.1.2021 asti, eli joulun ja uudenvuoden juhlat joutuvat nyt monessa perheessä puntariin. Uskaltaako matkustaa pohjoisen hiihtokeskuksiin, voiko pääkaupunkiseudulta tulla maalle joulunviettoon, voivatko lapset tulla maailmalta jouluksi kotiin?

Herkkään kysymykseen vastaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä, jonka oma perhejoulu on myös saamassa uusia muotoja koronarajoitusten takia.

– Ymmärrän ihmisten huolen ja surunkin tämän asian ympärillä, mutta kyllä se viranomaisten viesti on tässä asiassa selkeä: leviämisvaiheen alueelta ei olisi viisasta matkustaa sellaiselle alueelle, missä tautitilanne on vielä rauhallisempi, sanoo Järvelä.

– Matkustaminen nyt esimerkiksi Kanta-Hämeestä pohjoiseen hiihtämään lisäisi merkittävästi tilanteen pahenemisen riskiä siellä, missä epidemia on vielä hallinnassa. Jos vaikka oireettomanakin lähtisi matkaan, voivat oireet puhjeta vasta määränpäässä, ja osa sairastaa itse taudin niin lievänä, ettei välttämättä itse edes tiedä koronaa levittävänsä.

Perhejuhlien osallistujamäärä ei uusien suositusten mukaan saisi ylittää kymmentä ihmistä. Järvelä ohjeistaa ihmisiä käyttämään omaa joulunviettoa suunnitellessaan vakavaa henkilökohtaista harkintaa, koska kyse on ennen kaikkea omien läheisten ihmisten suojelemisesta.

­- Jos tuntuu siltä, että vanhempia on päästävä jouluna tapaamaan, kannattaa yrittää pienentää riskiä sillä, että kukin omalla tahollaan välttää kaikkia ylimääräisiä kontakteja kymmenen päivän ajan ennen tapaamista, eli pyrkii elämään lähes karanteenin omaisissa oloissa. Jos sen jälkeenkään ei mitään oireita ole, matkustaminen on turvallisempaa, mutta silloinkin olisi viisasta mahdollisuuksien mukaan pyrkiä välttämään julkisia kulkuneuvoja tai vähintään muistaa huolellisuus maskin käytössä ja käsihygieniassa, Järvelä neuvoo.

Ison perhejoulun siirtäminen siihen aikaan, kun korona on esimerkiksi rokotteen avulla saatu hallintaan, on sittenkin ehkä paras lahja, minkä läheiset voivat tänä jouluna toisilleen antaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski