Korona Hauho Lammi Tuulos

Kaikissa pitäjissä koronapositiivisia

Sally Leskinen. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotustilaisuudessa johtajaylilääkäri Sally Järvelä muistutti, että koronalta ei kukaan ole turvassa. Hän painotti, että myös jokaisessa Hämeenlinnan pitäjistä on jo koronapositiivisia ihmisiä. Tehohoidossa Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä henkilö, joka ei kuulu mihinkään riskiryhmään.

— Ei kannata tuudittautua siihen, että olisi helppo tauti joillekin ryhmille, tai että joku alue olisi suojassa, Järvelä totesi.

Kiihtymisvaiheeseen siirtyneessä Kanta-Hämeessä on ollut useita tartuntaketjuja, joiden myötä karanteeniin on asetettu satoja ihmisiä. Yksi osoitus epidemiatoimien  voimasta on se, että lähes puolet sairastuneista sairastuu karanteenissa ollessaan.

Tässä yhteydessä Järvelä kiitti myös median toimintaa alueella.

­— Julkisuuden ansiosta hyvin lievillä oireilla ihmiset ovat osanneet hakeutua testeihin esimerkiksi ravintola-altistusten yhteydessä, ja ketjuja on saatu katkaistua, Järvelä totesi.

Varotoimenpiteet on Järvelän mukaan syytä tehdä etupainotteisesti, ettei sairaanhoitopiirin kyky jäljittää tartuntoja ja asettaa ihmisiä karanteeniin heikentyisi.

— Vielä ei olla niin pitkällä, mutta jo nyt näytteenotto on ruuhkaantunut, ja uusia tapauksia on tullut yli 40 kahden viikon sisällä, pelkästään viime viikon aikana uusia tapauksia oli 37, joka jatkuessaan kolkuttelee jo leviämisvaihetta. Rajoitustoimia tarvitaan, jotta sinne asti ei jouduttaisi, Järvelä sanoi.

Tällä hetkellä koronatestiin pääsee Kanta-Hämeessä suurin osa seuraavana päivänä, mutta jos oireet eivät ole voimakkaat, voi testiaika mennä jopa kolmen vuorokauden päähän.

Riskipaikkoja Kanta-Hämeessä ovat olleet ravintolat, oppilaitokset, urheiluharrastukset ja perhejuhlat. Epäselviä ketjuja tuli viime viikolla 5—6 kappaletta. Lisäksi  Voutilakeskuksessa ja Ilveskodissa on ollut laajoja altistumisia. Niiden leviämisestä on Järvelän mukaan paljon kiinni se, miten tiukoille sairaanhoitopiirin kapasiteetti joutuu.

Uusia rajoitustoimia Kanta-Hämeessä on jo tehty etätyöhön ja toisen asteen koulutuksen etäopetukseen siirtymisestä. Tänään astuvat voimaan keskussairaalan vierailurajoitukset. Vain välttämätön oleskelu sairaalan tiloissa ja vain kriittiset vierailut sallitaan. Sunnuntaina astuu voimaan Kanta-Hämeen ravintoloiden kiristetty aukiolorajoitus. Tänään viikoittain kokoontuva koronanyrkki keskustelee kokoontumisrajoituksista ja hoivayksiköiden vierailujen rajoituksista. Niistä tiedotetaan lisää huomenna.

Koronanyrkki on maakunnan pandemiaryhmästä koottu viiden terveydenhuollon edustajan nopean toiminnan ja valmistelun kokoonpano. Maakunnan pandemiaryhmä on maaliskuusta asti kokoontunut kerran viikossa seuraamaan epidemiatilanteen kehittymistä ja tekemään tarvittavia päätöksiä taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat