Korona Hauho Lammi Tuulos

Kanta-Hämeen koronaluvut kasvaneet rajusti

Sally Leskinen. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella koronaluvut ovat kääntyneet kovaan kasvuun. Ilmaantuvuus on jo 81/100 000, ja positiivisten vastausten osuus testatuista on ollut yli kolme prosenttia, kun leviämisvaiheen raja on kaksi prosenttia. Tämä kertoo siitä, että jos testejä tehtäisiin enemmän, myös tautitapauksia todennäköisesti löydettäisiin enemmän. Viime viikoilla tartunnat ovatkin Kanta-Hämeessä lisääntyneet yli 50 prosenttia edelliseen verrattuna.

Tilanne näkyy nyt myös keskussairaalassa,  ja johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan ensi viikolla kaksi leikkaussalia joudutaan jo sulkemaan, jotta koronapotilaiden hoitoon saadaan riittävästi henkilökuntaa. Yhden teho-osaston koronapotilaan hoitamiseen tarvitaan hänen mukaansa vuorokauden aikana kuusi hoitajaa  kolmessa vuorossa ja yksi lääkäri kokoaikaisesti.

Ensi viikolla alkava kolmen viikon sulkuaika tulee Leskisen mukaan aavistuksen verran liian myöhään.

­­- Tiukille joudutaan. Parempi tietenkin myöhään kuin ei milloinkaan, mutta uskoisin, että kolme viikkoa ei tule kaikilta osin riittämään. Toivon, että lapset pääsevät sen jälkeen normaalisti kouluun, mutta aikuisiin kohdistuvia rajoituksia joudutaan vielä jatkamaan, Leskinen arveli.

Sulkuaika on hänen mielestään myös kestoltaan liian lyhyt, mutta sen antama signaali on kuitenkin tärkeä.

­- Jos kaikki kantahämäläiset ottavat tämän signaalin vakavasti ja pyrkivät määrätietoisesti vähentämään omia kontaktejaan, käyrä saadaan kääntymään. Hallituksen vetämä linjaus ei kuitenkaan yksin enää riitä, vaan tarvitaan yksilötason toimia.


Testeillä todetut koronatartunnat Kanta-Hämeessä ikäryhmittäin helmikuussa 2021.
Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Laskeeko äänestysaktiivisuus?

Tuleviin kuntavaaleihin Leskisen mukaan varustaudutaan jo Kanta-Hämeen koronanyrkissäkin. Pohdinnassa ovat karanteenissa olevien kotiäänestys tai äänestyspaikkojen ulkopuolelle mahdollisesti järjestettävä turvallinen äänestysmahdollisuus. Eristyksessä olevien osalta mietitään myös erilaisia keinoja äänestyksen mahdollistamiseen.

Vaalivirkailijoille suunniteltavia suojarokotteita Leskinen pitää hyvinä, mutta hän piti tärkeänä miettiä myös sitä, vaikuttaako rokotustilanne äänestysaktiivisuuteen.

­- Emme saa kaikkia iäkkäitä rokotettua ennen vaaleja. Millainen vaikutus tällä on siihen, kuinka moni normaalisti aktiivisesti äänestävistä ikäryhmistä lähtee äänestyspaikoille, on kysymys, johon kenelläkään ei vielä ole varmaa vastausta, Leskinen pohdiskeli

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat