Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Kanta-Hämeen koronatilanne rauhallinen, mutta tapausmäärän kasvua odotetaan

Sally Järvelä. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa keskussairaalan ylilääkäri Sally Järvelä pystyi jo hymyilemään. Tilanne sairaalassa on ollut rauhallinen, mutta vaikka tapausmäärä on sekä lisääntyvän testaamisen että Uudenmaan rajojen avaamisen seurauksena kasvanut, sairaanhoitopiirin tilanne on melko hyvä.

– Henkilöstötilanne on meillä nyt hyvä, suojavälineetkin riittävät ainakin kahdeksi seuraavaksi viikoksi, ja olemme myös saaneet paljon apua visiireitä ja suojatakkeja valmistavilta yrityksiltä, Järvelä kertoi.

Uudenmaan vieraat eivät näy Kanta-Hämeen tilastoissa

Koska koronatartunnat rekisteröidään Suomessa potilaan virallisen asuinpaikan mukaan, eivät Hämeenlinnan lukemissa näy täällä todetut koronatartunnat, jos tutkitun asuinpaikka ei sijaitse Kanta-Hämeen alueella. Järvelän mukaan Uudenmaan rajan avautuminen näkyy jo nyt tartuntalukemissa, mutta kyse on vasta aivan muutamista tapauksista.

– Rajan avaamisen seuraukset tulevat näkyviin viikon–kahden kuluessa, eli nyt vielä jännityksellä joudumme odottamaan, Järvelä toteaa. Hän kertoi sairaanhoitopiirin saaneen vahvistuksen sille, että liikennemäärät ovat nyt jo palautuneet ennen koronaepidemiaa vallinneisiin lukuihin, ja myös Kanta-Hämeeseen suuntautuu paljon liikennettä.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä on varmistettu 75 tartuntaa, viisi enemmän kuin eilen. Koko maassa tartunnat kasvoivat tänään 155 tapauksella. Yhteensä Suomessa on nyt varmennettu 4284 tartuntaa.

– Viime viikkoina tartunnat ovat olleet sellaista yhtä tai kahta päivässä, joten onhan nousu jo nyt näkyvissä, mutta varmuudella asia selviää vasta noin puolentoista viikon kuluttua, Järvelä toteaa.

Hän kertoo, että tähänastisen kokemuksen perusteella 15 prosenttia sairastuneista tulee tarvitsemaan sairaalahoitoa, ja näistä peräti 45 prosenttia tarvitsee tehohoitoa. Järvelä totesi kuitenkin  jo viime viikolla, että rajoja on mahdoton pitää ikuisesti kiinni, ja nyt Kanta-Hämeessäkin ollaan jo valmiimpia ottamaan tartunnat vastaan, kun valmistautumiselle ollut aikaa.

Kaikkia tartuntaketjuja mahdoton selvittää

Sally Järvelän mukaan Kanta-Hämeenkin koronaketjuista suurin osa on ollut jäljitettävissä joko Keski-Euroopan matkoihin tai Uudellemaalle liittyviin perhesiteisiin ja työ- tai muihin tiiviisiin yhteyksiin. Joitakin tapauksia on tullut myös Lappiin suuntautuneesta matkailusta.

– Vain viisi tai kuusi tartuntaketjua on tähän mennessä ollut sellaisia, jotka ovat syntyneet paikallisesti, Järvelä sanoo.

Suomen uusi hybridistrategia tulee pääministeri Sanna Marinin eilen antamien lausuntojen mukaan painottumaan siihen, että testausta lisätään, kaikki tartuntaketjut selvitetään ja vain ne laitetaan karanteeniin, jotka ovat altistuneet. Sekä Kanta-Hämeen että Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien verkkosivuilla on jo pitkään ollut lausunto siitä, että kaikkia tartuntaketjuja ei enää pystytä selvittämään. Sally Järvelän mukaan siihen ei jatkossakaan pysty täydellisesti kukaan.

–  Meilläkin on ollut sellaisia tapauksia, jossa ainoa mahdollinen tartuntapaikka on ollut kaupassa käynti. Sellaisessa tilanteessa kaikkia altistuneita tai alkuperäistä viruksen kantajaa on mahdoton selvittää jälkikäteen, hän sanoo.

Järvelä muistuttaa, että tartuntatautilain mukaan tartunta- ja altistusketjujen selvitysvastuu on kunnalla. Käytännössä selvitystyö vaatii aikaa vievää yhteydenottoa puhelimitse ja sähköpostilla, yhden ketjun selvittäminen voi viedä aikaa tuntikausia. Uusi strategia tuleekin Järvelän mukaan vaatimaan paljon työvoimaa. Tähän mennessä sairaanhoitopiiri on kyennyt auttamaan kuntia selvitystyössä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotusjohtaja Iisakki Kiemunki kertoi, että altistusketjujen selvittäminen ja altistuneiden kontaktointi tehdään ensin, ja vasta sitten asiasta tiedotetaan tarkemmin julkisuuteen. Esimerkiksi Hämeenlinnan Pilke-Päiväkoti Planeetassa todettiin koronavirustartunta viime viikolla, mutta asiasta kerrottiin julkisuuteen vasta, kun kaikkiin altistuneisiin oli saatu yhteys.

–  Tämäkin tehtiin hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa ja kaikkiin, jotka on katsottu altistuneiksi, on oltu yhteydessä ja ohjeistettu karanteenista. Altistuneet on määrätty kotikaranteeniin 21.4.–3.5.2020.

Yksityisyyden suojan vuoksi sitä ei kerrottu, oliko tartunta todettu henkilöstöllä vai hoidossa olleilla lapsilla.

Henkilöstökin tarvitsee tukea

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on henkilökunnan koronatartuntoja varmennettu tähän mennessä viisi kappaletta, ja heidän lisäkseen 16 henkilöstön jäsentä on altistumisen vuoksi asetetttu karanteeniin. Sairaalassa on ilman omia tartuntojakin vaativaa työtä tekevää henkilöstöä pyritty tukemaan monin eri keinoin.

–  Selkeä ja avoin tiedottaminen ja esimiesten näkyvä tuki on koettu erityisen tärkeäksi, Sally Järvelä kertoo.

Haasteellinen tilanne on kuitenkin myös vahvistanut ”Kantiksen” yhteishenkeä, joka on myös osaltaan auttanut jaksamisessa. Vahinkojen riskit ovat kriisitilanteessa suuria, mutta sairaanhoitopiirissä muistetaan myös virheen sattuessa se, että henkilökunnasta ei tehdä niin sanottua toista uhria (second victim).

– Pyrimme tietenkin myös ottamaan käyttöön kaikki keinot riskien minimoimiseksi, Järvelä kertoi.

Myös omaisille ollaan miettimässä keinoja henkisen tuen antamiseksi. Yksi parhaista lienee se, että Kanta-Hämeen tilanteen rauhoituttua potilaan ja omaisten yhteydenpitoa pystytään nyt asteittain avaamaan. Ensimmäiseksi mahdollistetaan omaisten ja läheisten yhteydenpito potilashuoneista älylaitteilla, ja nyt kun suojia ollaan saatu enemmän ja myös vierailijat pystytään suojaamaan, mahdollistetaan pian myös heidän vierailunsa potilaan luona, ja aina etenkin silloin jos potilaan tilanne on kriittinen.

Päivystykseen ja tutkimuksiin saa – ja pitää – tulla

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on alettu jo avata ajanvarausta ja tutkimustoimintaa asteittain. Järvelä muistuttaa, että jos on saanut keskussairaalasta tutkimusajan, sinne pitää tulla, ja sinne voi myös huoletta tulla. Sairaalassa varmistetaan, että tutkimuksiin tai hoitoon tuleva ei sairaalakäyntinsä aikana altistu koronalle.

–  Vain jos epäilee altistuneensa koronalle tai on hengitystieoireita, silloin ei saa tulla, Järvelä sanoo, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon, että päivystykseen pitää tulla, vaikka olisi oireitakin.

–  Jos on päivystystä vaativaa hoitoa, silloin päivystykseen pitää tulla, eikä tarvitse yhtään miettiä, onko koronaa vai ei, Järvelä sanoo.

Hän kertookin, että keskussairaalassa pidetään koko ajan yllä kolmea perustoimintoa, joihin koronan ei anneta vaikuttaa: päivystys, tehohoito ja synnytys.

– Me täällä sairaalassa tiedämme kyllä, koronasta huolimatta, mitä näissä pitää tehdä, Järvelä vakuuttaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski