Korona Hauho Lammi Tuulos

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä linjasi harrastustoimintaa ja ylioppilaskirjoituksia valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti

Sally Järvelä. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan, että maakunnan pandemiaryhmä päätti maakunnan jatkavan epidemian leviämisvaiheessa, sillä viidestä kriteeristä kolme täyttyy.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta suositus kuitenkin helpottuu opetus- ja kulttuuriministeriön 2. helmikuuta antaman valtakunnallisen linjauksen mukaiseksi.

— Olemme tyytyväisiä siihen, että pitkään odotetut valtakunnalliset linjaukset lopulta saatiin. Vetoamme harrastustoimintaa järjestäviin tahoihin, että nämä noudattaisivat OKM:n ja lajiliittojen ohjeita ja niiden henkeä tarkasti, jotta harrastusmahdollisuudet voivat jatkua alle 18-vuotiaiden osalta häiriöttä, sanoo maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Suositus lasten ja nuorten harrastuksia koskien leviämisvaiheen maakunnissa Suomen epidemiavaiheessa 1:

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen suositellaan keskeytettäväksi tilapäisesti kokonaan.
 • Valtioneuvoston periaatepäätöksen lähtökohtana on, että alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoimintaa ei rajoitettaisi.
  • Maakunnan pandemiaryhmän huomio: lasta saattavien tai toimintaan kuulumattomien aikuisten määrä toiminnan yhteydessä on minimoitava ja pysyttävä kokonaisuudessaan alle 10:ssä. Lisäksi suositellaan pitämään ryhmäkoot pieninä ja välttämään ryhmien välistä vaihtuvuutta.
 • 12–18-vuotiaiden kohdalla mahdollistetaan turvallinen harrastustoiminta näillä toimilla:
  • Harrastusryhmän koko on korkeintaan 10 henkeä. Suurissa liikuntasaleissa ja muissa suurissa tiloissa voi samanaikaisesti toimia erillisiä 10 hengen ryhmiä, mikäli ryhmien välille ei synny kontakteja.
  • Harrastusryhmä kokoontuu aina samassa kokoonpanossa. Harrastustoiminta toteutetaan vain ryhmän omana harrastus- tai harjoitustoimintana ilman kilpailutapahtumia, konsertteja, esityksiä, näytöksiä tai muita sellaisia tilanteita, joissa ryhmä joutuu kontaktiin muiden harrastusryhmien kanssa. Myös opettajien, ohjaajien ja valmentajien tulisi olla aina samoja eikä vanhempien oleskelu harrastus- ja pukeutumistiloissa ole mahdollista.
  • Lähikontakteja vältetään.
  • Ulkona tapahtuvaa toimintaa ei rajoiteta. Tartuntariski ulkona on huomattavasti pienempi kuin sisällä. Sen vuoksi leviämisvaiheessakaan olevilla alueilla ei tason 1 tilanteessa ole perusteita rajoittaa ulkona tai rajatuissa ulkotiloissa tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa.

Karanteeniin määrätty ei voi losallistua ylioppilaskirjoituksiin

Pandemiaryhmässä käsiteltiin myös karanteeniin määrättyjen mahdollisuudesta osallistua ylioppilaskirjoituksiin.

— Kanta-Hämeessä päätettiin toimia Ylioppilaslautakunnan kannanoton mukaisesti, jolloin kokeen suorittaminen lähtökohtaisesti ei ole mahdollista karanteenissa olevan oppilaan osalta. Lukion ja kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin on kuitenkin tilanteen salliessa mahdollista arvioida tilannetta ja harkita kirjoitusten järjestämisestä ja siihen liittyviä järjestelyjä tapauskohtaisesti, Järvelä kertoo.

Ylioppilaslautakunnan kannanotto

Kanta-Hämeen pandemiaryhmän suositukset ovat muilta osin voimassa 15. helmikuuta asti, ja niiden jatkoa pohditaan seuraavan kerran kokouksessa 11. helmikuuta.

.. Todennäköistä on, että suosituksia jatketaan nykyisellään ainakin helmikuun loppuun asti, Järvelä ennustaa.

Kanta-Hämeen voimassa olevat rajoitukset.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski