Korona Hauho Lammi Tuulos

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa keskiviikosta alkaen rajoituksia aikuisten ryhmäharrastustoimintaan sisätiloissa

Keski-Hämeen koronauutiset

Kanta-Hämeen maakunnallinen pandemiaryhmä on päättänyt antaa keskiviikosta 28.10.2020 alkaen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa suosituksen liittyen aikuisten (yli 18-vuotiaiden) ryhmäharrastustoimintaan.

Suositus noudattaa valtioneuvoston linjausta asiassa. Periaatteena linjauksessa on, että kaikenikäisten ryhmäharrastustoiminta on järjestettävä siten, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Pandemiaryhmän suosituksessa otetaan kantaa vain aikuisten ryhmäharrastustoimintaan.

Kanta-Hämeeseen suositellaan sovellettavaksi seuraavia käytäntöjä:

Suositellut käytännöt harrastuksissa. Lähde: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Mikäli suosituksen huolimatta päädytään jatkamaan ryhmäharrastusta, johon liittyy lähikontakteja, tulee huomioida erityisesti seuraavat asiat:

 • ellei yksin tekeminen ole mahdollista, suositus on pienin mahdollinen ryhmäkoko,
 • on pyrittävä ryhmien pitämiseen samana vähintään kaksi viikkoa tai koko kiihtymisvaiheen,
 • on noudatettava tiukkaa oirekuria eli pienimmistäkin oireista jäädään kotiin,
 • harrastukseen tultaessa ja sieltä lähtiessä, pukuhuoneissa ja muissa vastaavissa tilanteissa muistetaan maskien käyttö, turvavälit ja käsihygienia, ja
 • harrastustilojen ja -välineiden huolellisesta hygieniasta ja siivouksesta huolehditaan.

Lisäohjeita riskien alentamiseksi yleisesti sisäharrastuksiin liittyen:

 • Mikäli henkilöllä on useampi ryhmäharrastus, suositellaan että epidemian kiihtymisvaiheen ajaksi hän valitsee itselleen tärkeimmän harrastusryhmän ja pitää taukoa muista harrastuksista. Tällä voidaan rajata yksittäisen kokoontumisen lisäksi myös ryhmien välillä tapahtuvien altistusten laajuutta.
 • Mikäli itsellä tai samassa taloudessa asuvalla on flunssaan tai koronaan sopivia oireita, harrastukseen ei mennä.
 • Oireileva harrastaja tai samassa taloudessa asuva hakeutuu aina testi Testissä käynyt henkilö on kotonaan karanteenin omaisissa olosuhteissa, kunnes saa negatiivisen testituloksen.
 • Harrastusryhmien vaihtuessa on hyvä pitää 15 minuutin tauko ryhmien välille siirtymätilanteeseen, ryhmien välisten altistusten vähentämiseksi.
 • Mikäli ryhmäkokoa pienennetään ryhmää jakamalla, jaettujen ryhmien osallistujat pidetään samana ryhmien välistä vaihtuvuutta aiemmin kuvatuista syistä rajaten.
 • Mahdollisten tartuntojen tai altistusten jäljittämisen helpottamiseksi ryhmäharrastuksen järjestäjä tai tilojen ylläpitäjä tallentaa päivittäin tiedot ryhmäharrastukseen osallistuneista tai tilojen käyttäjistä. Henkilötietojen kerääjä toimii rekisterinpitäjänä ja on vastuussa henkilötietojen käsittelystä asiaa koskevien tietosuojasäädösten mukaisesti. Tartuntojen ja altistusten jäljittämisen mahdollistamiseksi tallenteita suositellaan säilytettävän 14 vurokautta.

Muita erityishuomioita:

 • Uimahalleissa tms. suositellaan, että saunat poistetaan käytöstä epidemian kiihtymisvaiheen ajaksi.
 • Suositus ei ota kantaa kilpaurheiluun, vaan lajiliitot auttavat seuroja toiminnan turvalliseksi järjestämiseksi.
 • Kuntien tiloissa järjestettävän harrastustoiminnan suhteen tilojen käytön rajaamisesta tai sulkemisesta päättää kunta.

Pandemiarymä tiedottaa, mikäli Kanta-Hämeen epidemiatilanne siirtyy leviämisvaiheeseen ja aiempaa rajoittavampia toimia tarvitaan. Vastaavasti palattaessa epidemiatilanteessa perustasolle, rajoituksista luovutaan ja asiasta tiedotetaan.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski