Korona Hauho Lammi Tuulos

Kiristyneiden suositusten taustalla ministeriön ohjeistus

Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Koronasuositusten kiristyminen uudelleen on herättänyt voimakkaita tunteita, ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa asiaa käsiteltiin laajasti.

Johtajaylilääkäri Sally Järvellä kertoi, että Kanta-Hämeen niin sanotun koronanyrkin ja kuntajohdon edustajat saivat suullista ohjausta ministeri Krista Kiurulta etäyhteyden välityksellä, ja viranomaisia ohjeistettiin, että kaikki leviämisvaiheen keinot on otettava käyttöön niissä maakunnissa, missä pandemia on leviämisvaiheessa. Alueellisia rajoitustoimia varten kutsuttiin koolle ylimääräinen pandemiaryhmän kokous, joka antoi tiistaina uudet, tiukennetut suositukset ministeriön ohjeiden mukaisesti.

– Totta kai olemme huolissamme lasten ja nuorten jaksamisesta, ja tietoisia siitä, että esimerkiksi lukioikäisten yhteydenotot psykiatripalveluihin ovat syksyn aikana kasvaneet, mutta ne skenaariot, mitä brittivariaatioon liittyy, ovat niin synkät, että varautuminen on välttämätöntä etupainotteisesti kaikissa ikäryhmissä. Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toive on, että valtakunnallinen ohjanta ja ohjeet siirtäisivät toimien pääpainon ja valikoiman sinne, missä tartuntoja ja jatkotartuntoja syntyy, sanoi Järvelä.

– Suomen kyky vastata epidemiaan heikkenee, jos maakunnat lipsuvat korkeimpien viranomaisten ohjauksesta. Täällä Kanta-Hämeessä olemme seuranneet ylemmän viranomaisen suoraa ohjausta, ja kysymys siitä, miksi niin ei muualla ole aina tehty, tulee esittää sinne, missä ohjeista on poikettu, Järvelä totesi. Hän itse kertoi toivovansa viranomaisilta selkeää ohjausta siitä, miten erityisesti kynnykset eri toimille leviämisvaiheiden välillä määritellään, ettei erilaisille tulkinnoille jäisi tilaa.

Sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki totesi, että verkkokeskusteluissa on kyseenalaistettu valtakunnallisen ohjauksen olemassaolo, mutta nyt ohjeet ovat tulleet myös kirjallisina sosiaali- ja terveysministeriöltä. Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän uuden epidemiauhan, jonka leviämistä tulee ministeriön ohjeen mukaan tehokkaasti torjua. STM:n ohjeistuksen mukaan viranomaisilla on välitön toimintavelvoite tartuntatautien torjumisessa, ja maakunnat on velvoitettu toteuttamaan leviämisvaiheen toimenpiteet täysimääräisinä.

THL täydensi suosituksia vielä keskiviikkona nostamalla suositellun turvavälin vähintään kahteen metriin. Karanteenin pituus on myös nostettu kymmenestä päivästä 14 vuorokauteen.

Kanta-Hämeessä tartuntoja on nyt todettu yhteensä 786 kappaletta, tämän viikon aikana torstaiaamuun mennessä 16 uutta tapausta, mutta testimäärät ovat edelleen vähäiset, tuntemattomia tartuttajia liikkuu alueella paljon. Epäselviä tartuntalähteitä on todetuista tartunnoista tammikuussa jo 33 prosenttia.

Entistä herkemmin leviäviä virusvariantteja on Kanta-Hämeessäkin tavattu, mutta ne on edelleen pystytty rajaamaan ennen leviämistä. Tartunnat tulevat ennen kaikkea saman talouden jäseniltä, mutta alun perin erityisesti ulkomaan matkoista ja perhetapaamisista.

Tartuntoja on Kanta-Hämeessä eniten nuorilla aikuisilla ja työikäisillä. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme potilasta, joista yksi on lapsi. Koronaan on Kanta-Hämeessä kuollut yhteensä yhdeksän ihmistä.

Rokotuksilla pyritään Sally Järvelän mukaan nimenomaan välttämään vaikeat tautimuodot. Ensimmäisen rokoteannoksen on nyt saanut Kanta-Hämeen alueella vähän yli 3000 ihmistä. Koko maassa rokotuksia on nyt annettu noin 78 000. Koronapotilaiden kanssa työskentelevä hoitohenkilöstö on Kanta-Hämeessä jo saatu rokotettua, ja ikäihmisten rokotukset on päästy käynnistämään. Väestön laajamittainen rokottaminen alkanee maaliskuussa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski