Korona Hauho Lammi Tuulos

Korona leviää edelleen, kehitys on kiinni ihmisten omista valinnoista

Keski-Hämeen koronauutiset

Koronalukemat ovat kasvaneet merkittävästi kaikkialla Suomessa. Vaikka iso osa tämän päivän valtakunnallisista lukemista tulee takautuvasti viime päiviltä, ilmaantuvuuslukemat ovat kuitenkin kaikkialla kasvaneet.

Leviämisvaiheen kriteerit ovat Kanta-Hämeessäkin sairaanhoitopiirin tämänpäiväisen tiedotustilaisuuden mukaan edelleen vahvistuneet. Kaikilla alueilla on johtajaylilääkäri Sally Järvelän mukaan tartuntoja, vaikka esimerkiksi Humppila ja Ypäjä eivät vielä ole nousseet THL:n valtakunnalliseen seurantaan. Sinne tulevat vain ne kunnat, missä tartuntoja on enemmän kuin viisi. Hämeenlinnan alueella tartuntatilanne on kaikkein kiivain. Sairaalassa on tällä hetkellä kolme koronapotilasta ja heistä yksi on teho-osastolla.

Hauhon altistuksista mahdollisesti syntyneitä tartuntoja ei tilaisuudessa kerrottu, koska yksittäisiä tartuntaketjuja ei yksityisyyden suojaamiseksi voida julkisesti eritellä. Hauhon yhtenäiskoulun uudesta koronatartunnasta ja sen tuomista karanteeneista julkaistiin kuitenkin tänään kaupungin tiedote. Sen mukaan yhtenäiskoululla on todettu uusi koronatartunta aikuisella, jonka seurauksena karanteeniin on asetettu 9 oppilasta ja 14 henkilökuntaan kuuluvaa. Kaikkiin altistuneisiin on otettu yhteyttä henkilökohtaisesti.

Koronatestien tuomisesta pitäjiin Sally Järvelä totesi yleisölle pidetyssä avoimessa koronainfossa, että maakuntaryhmässä pyritään keksimään keinoja tilanteen helpottamiseksi, jos resurssia riittää uusien innovaatioiden kautta, esimerkiksi testitaksin avulla.

Kanta-Hämeen alueella on tähän mennessä todettu sairaanhoitopiirin mukaan jo 523 tartuntaa. THL:n kartan mukaan tartuntoja on 469. Ero johtuu osoittain FImlabin raportoinnissa ilmaantuneista viiveistä, osittain siitä, että THL:n kartassa tartunnat jaotellaan ihmisten virallisen asuinpaikan mukaan. Sairaanhoitopiirin omilta sivuilta löytyy ajantasaisin tieto.

Alue Eilen Tänään  Muutos THL Erotus
Kanta-Häme 512 523 11 469 54
Forssa 17 20 3
Hattula 17 19 2
Hausjärvi 24 25 1
Humppila 0 0 0
Hämeenlinna 208 230 22
Janakkala 36 39 3
Jokioinen 8 8 0
Loppi 25 25 0
Riihimäki 91 94 3
Tammela 9 9 0
Ypäjä 0 0 0
Päijät-Häme 815 824 9 783 41
Asikkala 12 12 0
Hartola 0 0 0
Heinola 25 29 4
Hollola 43 55 12
Iitti 8 8 0
Kärkölä 6 8 2
Lahti 582 631 49
Orimattila 32 34 2
Padasjoki 0 0 0
Sysmä 6 6 0
Suomi 28732 29572 840

Koronanäytteistä yli kaksi prosenttia on jo positiivisia, vaikka näytteenottomäärä on noussut. Järvelää huolestuttaakin vastausviiveiden tuoma riski taudin leviämiseen.

– Viime päivinä vastausten saamisessa on ollut viivästymisiä, ja kun testin tulosta ei tiedetä, jäljitystyökin viivästyy, ja silloin mahdollisesti altistuneet, jotka itse vielä ovat oireettomia, saattavat tietämättään levittää tartuntaa.

Koronatestin tulosta odottava ei saisi liikkua julkisesti muuta kuin aivan välttämättömissä asioissa, ja silloinkin turvatoimia tarkasti noudattaen. Selvittämättömien tartuntaketjujen määrä on kasvanut, vaikka niiden osuus onkin Kanta-Hämeessä vielä melko pieni, 18 prosenttia.

Koronan ilmaantuvuus on kolmen viimeisen viikon aikana kasvanut Kanta-Hämeessä siten, että jokaisen viikon tartuntalukema on ollut siihen asti mitatuista suurin. Jos viime viikolla käyttöön saadut rajoitukset purevat toivotusti, voidaan joulun ajasta Sally Järvelän mukaan kuitenkin selviytyä niin, ettei valmiustason nostoon sairaalassa tarvitse ryhtyä.

Työnantajille on nyt lähetetty yhteistyössä Hämeen yrittäjien ja alueen kauppakamareiden kanssa ohjekirje koronatoimista. Siinä neuvotaan tiukkojen turvatoimien käyttöön ottamista myös työpaikoilla. Tavoitteena on vähentää ihmiskontakteja etätyön avulla, taukoja porrastamalla ja turvavälejä noudattamalla. Myös maskeja suositellaan käytettäväksi aina silloin, jos kontakteja ei voi välttää.

Kriisinkestävyyden iskuryhmä lähtee seuraavaksi selvittämään keinoja ihmisten sietokyvyn lisäämiseen. Rokotusten toimeenpanosuunnitelma on Kanta-Hämeesskin jo  valmisteilla.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki vetoaa siihen, että ihmiset luottaisivat viranomaisten suosituksiin ja noudattaisivat niitä. Asiantuntijat kuitenkin toimivat viimeisimmän saatavissa olevan tiedon varassa, eikä suosituksia anneta suotta.

–  Ei me erehtymättömiä olla, ja se mikä keväällä oli totuus, voi nyt olla tarkentunut erilaiseksi käytännöksi. Tiedon lisääntyessä toimintakin voi  muuttua, totesi myös Sally Järvelä.

Myös valtakunnan tasolla odotetaan uusimpien rajoitusten vaikutusta. Niiden uskotaan näkyvän viikon kuluessa. Suurin epävarmuus on siitä, noudattavatko suomalaiset annettuja suosituksia.

– Mikäli rajoituksia ja suosituksia ei noudateta, se merkitsee epidemian pahentumista ja johtaa tiukempiin rajoituksiin. Väestön käyttäytymiseen liittyy merkittävää epävarmuutta, totesi myös neuvotteleva virkamies Jouni Varanka valtioneuvoston kansliasta tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski