Ajankohtaista Korona Hauho Lammi Tuulos

” Koronaa ei ole selätetty”

Sally Leskinen. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä muistutti viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa medialle torstaina, että koronavirus ei ole muuttunut lievemmäksi, eikä epidemiaa vielä ole selätetty. Testaamisen lisääntyessä myös lievempiin tautitapauksiin myös ymmärrys taudin kokonaiskuvasta tarkentuu. Esimerkiksi sairaalahoitoon päätyy testatuista enää noin seitsemän prosenttia, kun osuus epidemian alussa oli jopa kolmannes. Tehohoitoon päätyy kuitenkin edelleen merkittävä osa sairaalahoitoon tulleista, 24 prosenttia.

– Vaikka vain pieni osa sairastuneista saa koronan vaikeamman muodon, meille on vieläkin tuntematonta se, kuka sen saa, Järvelä totesi.

– Tauti on yhä vaarallinen riskiryhmille, mutta vaikea tautimuoto voi yllättää myös perusterveen.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa koronaan sairastuneita on ollut Järvelän mukaan ikähaarukassa kolmesta kuukaudesta yhdeksäänkymmeneen vuoteen, ja tehohoitoonkin joutuneista peräti kolmasosa on ollut sellaisia, joilla ei ole ollut mitään perussairautta.

– Vaikea tautimuoto on todella ilkeä, taudista toipuminen voi viedä kuukausia ja johtaa pahimmillaan pysyvään keuhkovaurioon, Järvelä sanoo ja vetoaa myös kantahämäläisiin yhteisen vastuun tuntemiseksi toinen toisistamme.

–  Tarpeettomia kontakteja pitää edelleen välttää, mutta sekään ei riitä, että yksilö vastaa omasta turvallisuudestaan, vaan tarvitaan yhteistä vastuunkantoa myös kaikkien toisten terveydestä ja turvallisuudesta.

Kanta-Hämeen tartunnat painottuvat Uudellemaalle

Kanta-Hämeessä oli viime viikolla 12 uutta koronatartuntaa. Kaikkiaan Kanta-Hämeessä on nyt todettu laboratoriotestillä 97 tartuntaa, ja yli puolet viime aikojen tartunnoista voidaan jäljittää Uudellemaalle. Maakunnan eteläisissä osissa tartuntojakin on enemmän, koska siellä on enemmän sellaisia ihmisiä, joilla on tiivis työ- tai muu yhteys Uudellemaalle.

– Keski-Euroopasta lähteneitä tartuntoja ei ole tullut lisää huhtikuun 3. päivän jälkeen, Järvelä kertoo. Kanta-Hämeen sisällä syntyneitä ketjuja on hänen mukaansa havaituista alle viidennes. Niiden kaikkia tartuntaketjuja ei pystytä enää jäljittämään.

– Rajoitusmääräyksiä, suosituksia ja varovaisuutta on syytä noudattaa kaikissa maakunnan osissa edelleen, Järvelä painottaa.

Keskussairaalan kohorttiosasto oli Järvelän mukaan viime viikolla paikoitellen kiireinen, mutta osastohoidossa ei sairaalassa tällä hetkellä ole yhtään todennettua koronapotilasta. Tehohoidon potilaissa on pari sellaista, joilla epäillään koronatartuntaa, mutta Kanta-Hämeessä on huomattu sama hankaluus kuin muissakin keskussairaaloissa:

– Jostain syystä vaikeissa tautimuodoissa limanäytteistä ei saada hyvää tulosta tikkunäytteistä, vaan on tarvittu syvemmältä keuhkoista imunäytteillä otettu tulos, Järvelä kertoo.

Fimlabilta aletaan hänen mukaansa saada Kanta-Hämeeseenkin vasta-ainetestejä, joilla seulotaan ensi alkuun erityisesti pitkäkestoisesti epäselviksi jääneitä sairaalahoitoa vaativia keuhkoinfektioita, jos pcr-testi jää negatiiviseksi. Vielä ei kuitenkaan suunnitella laajoja vasta-ainetestejä henkilökunnalle tai koko väestölle – joskin esimerkiksi suuremman tautiesiintyvyyden HUS-alueella myös henkilökuntaa on testattu.

”Pyrimme hallitusti hyväksymään tartuntojen määrän lievän kasvun”

Järvelän mukaan epidemia voi kiihtyä voimakkaasti uudestaan, jos hidastamistoimista luovutaan liian nopeasti. Hän kuitenkin pitää hallituksen linjauksia oikean suuntaisina.

– Pidän sinänsä järkevänä sitä, että rajoituksia lähdetään hallitusti lieventämään ja samalla säilytetään valmius kiristää rajoituksia tarvittaessa uudelleen. Näin tiukoilla rajoitustoimilla ihmiset alkaisivat joka tapauksessa käyttäytyä niiden vastaisesti, nyt pyrimme hallitusti hyväksymään tartuntojen määrän lievän kasvun, Järvelä muotoili oman kantansa hallituksen toimenpiteisiin.

Koska kahden viikon koulunkäynti on aikana lyhyt, Järvelä uskoo, että vaikka se todennäköisesti nostaa tartuttavuuslukuja, koska niin oireeton ihminen kuin lapsikin voivat tautia tartuttaa, ei kouluun palaaminen välttämättä tee suurta piikkiä taudin leviämisluvuissa, ainakaan jos Covid-19 viruksena toimii muiden virusten tavoin ja heikkenee itsekseen kesän ajaksi.

– En sanoisi sitä tällä hetkellä ruutitynnyriksi, vaan pikemminkin kyteväksi nuotioksi.

Testiin tuleminen on vastuun kantamista

Vaikka Suomessa on siirrytty niin sanottuun hybridistrategiaan, joka painottaa laajaa testaamista, mahdollisimman monen tartuntaketjun selvittämistä ja vain niiden eristämistä, jotka ovat altistuneet, ei testien määrä ole vieläkään kovin korkealla tasolla. THL:n tilaston mukaan päivittäiset testimäärät ovat jopa alle tuhannessa testissä, kun tavoite on kymmenkertainen. Järvelä miettikin tiedotustilaisuudessa keinoja, joilla ihmiset tulisivat testeihin nykyistä rohkeammin.

– Korona ei minun mielestäni lyö ihmiseen leimaa. Ennemminkin on osoitus siitä, että välittää ja kantaa vastuuta myös toisista, jos tulee vähäistenkin oireiden kanssa testiin, Järvelä pohtii.

Kanta-Hämeessä on Järvelän mukaan valittu tietoisesti avoimuuden linja. Hän pitää sitä erityisen tärkeänä sen vuoksi, että vielä toistaiseksi tuntematon vastustaja aiheuttaa pelkoja myös ammattilaisissa.

– Olemme huomanneet sairaalassa, että henkilökunta on tavattoman huolissaan siitä, etteivät he vain olisi tietämättään tartunnan kantajia. Tuen antamien heille on tärkeää, ja tärkeää on tukea myös kaikkia ihmisiä siinä, että ainakaan nyt hoitoon ja tutkimuksiin tulemista ei pelättäisi – oli sitä koronaa tai ei.

Keskusteluun suojavälineistä Järvelä osallistuu rintamavertauksella.

– Vaikka kaikki eivät pidä siitäkään, että tätä tilannetta verrataan sotaan, niin sanoisin siitä huolimatta, että ei sitä sodankaan aikana ensimmäisenä muonitettu kotiväkeä, vaan kyllä sitä ensin yritettiin saada eturivin miesten reput täyteen.

Järvelä toteaa, että jos kaikki käyttäisivät maskia, se voisi vähentää tartunnan lähteitä niin, että siitä syntyisi laajemmin suojaa myös tartunnoilta, mutta koko väestölle tarvittavien maskien määrä olisi niin suuri, että niitä ei riittäisi kaikille.

– Ensin pitää varmistaa, että niille, joiden tarve on suurin, riittää suojavarusteita. Hoitohenkilökunta pitää suojata ensin, niin että he eivät oireettominakaan tautia levitä ja saavat työssään riittävän suojan.

Järvelä ei pistäisi pahakseen, jos näkisi jonkun kaupungilla maskin kanssa, koska hänen mielestään se osoittaisi vain ihmisen harkinneen ja arvioineen oman tilanteensa. Maskin käyttäjähän nimenomaan suojaa muita ihmisiä itseltään.

– Jos menisin tapaamaan omaa äitiäni sisätiloihin, laittaisin itsekin maskin, mutta nyt vielä toimitamme ostoskassit parvekkeen kautta, Järvelä kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa käsihygienian merkitystä myös suojavälineiden käytössä. Ammattilaiset desinfioivat omat kätensä sekä ennen kasvomaskin laittamista että sen pois ottamisen jälkeen.

– Jos maski roikkuu kaulalla tai ei peitä nenää, siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Käsineiden käyttöä Järvelä ei suosittele arjessa ollenkaan, koska kertakäyttöisen käsineenkin kanssa tulee kasvoja helposti kosketeltua, ja mahdollinen virus osuu hansikkaaseen siinä missä ihollekin. Fyysisen etäisyyden säilyttäminen ja käsien ahkera peseminen vähintään 30 sekunnin ajan saippualla ovat edelleen paras tapa suojautua koronalta. Käsidesiä voi Järvelän mukaan halutessaan myös käyttää.

– Minullakin on omassa autossani käsidesi, jota käytän sekä ennen että jälkeen kaupassakäynnin.

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat