Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Koronakuolemien rekisteröity määrä kasvoi 51:llä

Keski-Hämeen koronauutiset

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on tänään raportoitu Suomessa yhteensä  141. Kokonaisluku on noussut eilisestä merkittävästi (+51), koska HUS on raportoinut pääkaupunkiseudun hoivakotiyksiköiden tautiin liittyviä kuolemantapauksia.

Toistaiseksi 101 kuolleesta on saatavilla tarkempia tietoja. Heistä 58 prosenttia on miehiä ja 42 prosenttia naisia. Kuolleiden mediaani-ikä on 83 vuotta. Alle 60-vuotiaita kuolleita on viisi, 60–69-vuotiaita on seitsemän, 70–79-vuotiaita on 24, 80–89-vuotiaita on 41, yli 90-vuotiaita on 24.

Kaikkiaan tartuntoja on tänään ilmoitettu Suomessa olevan 4014 kappaletta, lisäystä eiliselle on +143. Kanta-Hämeessä rekisteröityjä tautitapauksia on 68 (+2) ja Päijät-Hämeessä 67 (+1). Hämeenlinnassa tartuntoja on THL:n karttapalvelun mukaan 32 ja Hollolassa edelleen seitsemän.

Taudin levinneisyys on Suomessa tällä hetkellä 72 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti. (Lisäystä eiliseen +2).

Sairaalahoidossa on Päijät-Hämeessä 6 potilasta, joista tehohoidossa 4. Kanta-Hämeessä sairaalahoidossa on nyt yksi potilas, tehohoidossa ei yhtään. Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilöstöstä viidellä on todettu COVID-19-tartunta ja yhteensä 16 muuta henkilöstön jäsentä on määrättynä karanteeniin altistumisen vuoksi.

Levinneisyys selvillle jätevesistä?

THL on tänään ilmoittanut ryhtyvänsä selvittämään koronan levinneisyyttä jätevesiä tutkimalla.

Aiemmat Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että puhdistamattomasta jätevedestä pystytään mittaamaan koronaviruksen RNA:ta eli viruksen geeniperimää. RNA-testi ei kerro viruksen elinkyvystä tai tartuttavuudesta.

Jätevesitutkimus tarjoaa THL:n mukaan poikkeuksellisen lähestymistavan väestötason muutosten arviointiin. Se toimii parhaiten tasaisin väliajoin toistettuna, jolloin näytteistä voidaan mahdollisesti havaita lähes reaaliaikaisesti koronaviruksen (SARS-CoV-2) esiintyvyyden muutos kaupunkikohtaisesti. Jätevesinäytteistä ei tutkita kenellä virus on, vaan kuinka paljon sitä alueella esiintyy.

– Siinä, missä tavallinen koronavirustesti kertoo, onko yksilöllä koronavirustartunta, jätevesitutkimus kuvastaa, kuinka paljon virusta esiintyy väestötasolla eri paikkakunnilla, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Koronavirukset eivät THL:n mukaan ole uhka juomaveden turvallisuudelle Suomessa. Vedenpuhdistamoilla käytössä olevat vedenkäsittelytekniikat poistavat ja tuhoavat viruksia tehokkaasti.

THL on myös käynnistänyt satunnaisotantaan perustuvan väestötutkimuksen, jossa arvioidaan uuden koronaviruksen leviämistä väestössä. Tutkimuksessa selvitetään vasta-aineiden esiintymistä eri ikäryhmissä ja eri alueilla Suomessa.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat