Ajankohtaista Korona

Koronan kehitys viikolla 18

Keski-Hämeen koronauutiset

Maanantain 27.4. aikana Kanta-Hämeen maakunnassa todennettiin yksi uusi varmennettu koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on yksi koronapotilas, tehohoidossa ei yhtään.

Päijät-Hämeessä tartuntoja ilmoitettiin maanantaina neljä ja tiistaina kaksi, mutta Päijät-Hämeessä ei enää raportoida tietoja kuin arkisin, joten maanantain luvuissa näkyvät myös viikonvaihteen lukemat. Sairaalahoidossa on 6 potilasta, joista 3 tehohoidossa.

Yhteensä Kanta-Hämeessä on nyt todennettu 82 tartuntaa (viikko sitten 66) ja Päijät-Hämeessä 77 (66). Parantuneita on Päijät-Hämeessä 53 ja Kanta-Hämeessä

THL:n karttapalvelussa Hämeenlinnassa tartuntoja on rekisteröity 35 ja Hollolassa edelleen seitsemän.

Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilöstöstä nyt jo viidellä (+2)on todettu COVID-19-tartunta, ja yhteensä 16 (+1) muuta henkilöstön jäsentä on määrättynä karanteeniin altistumisen vuoksi.

Suluissa olevat kasvuluvut kertovat viikon sisällä tapahtuneen muutoksen.

Naapureiden koronakäyrissä isoja eroja

Keski-Häme kerää viikoittain kaavion myös taudin kehittymisestä Suomessa ja sen naapurimaissa.

Eri maiden  testimäärien ja asukaslukujen suhteelliset erot ja erilaiset rekisteröintitavat saavat aikaan sen, että vertailu eri maiden välillä ei anna tilanteesta tarkkaa kokonaiskuvaa.

 

Suomessa on tällä hetkellä rekisteröity yhteensä 4740 (viime viikolla 3868) koronavirustartuntaa, jotka on varmistettu laboratoriotesteillä. Viime viikon aikana tartuntoja rekisteröitiin uusia yhteensä 872 kappaletta. Edellisellä viikolla kasvua oli 804 tartuntaa.

Sataatuhatta asukasta kohti Suomessa taudin ilmaantuvuus on 85, viime viikolla se oli 70 ja sitä edellisellä 55,3.

Ruotsissa uusia tartuntoja rekisteröitiin viime viikon aikana  4541 (3401) kappaletta. Yhteensä Ruotsissa on rekisteröity 18 926 Covid-19-tautitapausta.

Viime viikolla naapurimaistamme vähiten lisääntyivät kappalemäärissä mitattuina Islannin tartunnat, niitä tuli viime viikolla vai yhteensä vain 21 (70) kappaletta. Myös Norjan tartuntakäyrä on sellkeästi tasoittunut.

 

Suomen koronakuolemat nousivat

HUSin sairaanhoitopiirin hoivakodeissa tapahtuneiden koronakuolemien lisääminen takautuvasti Suomen tilastoihin muutti kehityskäyrääkin selvästi. Suomessa on nyt koronakuolemia melkein saman verran kuin Norjassa, jossa tautitapauksia on lähes kolme tuhatta meitä enemmän.

Viikon 18 tilastossa (27.4.) Suomessa on ilmoitettu kuolleen 193 (98) ihmistä koronaan. Määrä on siis kasvanut viime viikosta 95:llä. Toistaiseksi 144 kuolleesta on saatavilla tarkempia tietoja. Heistä 52 prosenttia on miehiä ja 48 prosenttia naisia. Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta. Ikäryhmissä 30–39-vuotta, 40-49-vuotta ja 50-59-vuotta kuolleita on kussakin alle viisi, 60–69-vuotiaita kuolleita on yhdeksän, 70-79-vuotiaita on 29, 80-89-vuotiaita on 69, yli 90-vuotiaita on 32.

Lukumääräisesti eniten tautitapauksia Suomessa on ikäluokassa 50–59 vuotiaat. Naisia on sairastuneissa nykyisin enemmän kuin miehiä. Julkaistut tiedot eivät kerro sitä, mikä sukupuolijakauma on testatuissa henkilöissä.

Alustavan arvion mukaan taudista toipuneita henkilöitä on Suomessa virallisen tiedon mukaan ainakin 2500. Suomalainen viranomaisarvio parantumisesta perustuu THL:n mukaan ”raportoituihin tapauksiin, joiden toteamisesta on vähintään kaksi viikkoa eikä tiedossa ole muuta taudinkulkuun liittyvää seurantatietoa”.

Uusi hybridistrategia

Hallitus päivitti neuvottelussaan keskiviikkona 22. huhtikuuta Suomen koronavirusstrategiaa taudin leviämisen estämiseksi kuultuaan asiantuntijoiden arviot koronatilanteesta.

Suomen hybridistrategia nojaa rajoitustoimien hallitun purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -ajatteluun. Siinä laaja testaus, tehokas tunnistettujen tautitapausten ja -ketjujen jäljittäminen, sairastuneiden eristäminen sekä altistuneiden karanteeni estävät taudin etenemistä.

Pääministeri Sanna Marinin lausunnon jälkeisinä päivinä Suomen testimäärät ovat THL:n koronakartan mukaan päivittäin merkittävästi vähentyneet.

Lisäksi Yle uutisoi maanantaina, että negatiivisissa testituloksissa on osoittautunut olevan merkittävä määrä virheitä, pahimmillaan yli puolet niistä tuloksista, jotka kertovat että tartuntaa ei ole, osoittautuvat myöhemmin virheelliseksi ja terveeksi testattu onkin sairastunut koronaan.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski