Korona Hauho Lammi Tuulos

Koronatilanne heikentynyt oleellisesti

Sally Leskinen. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen keskussairaalassa varaudutaan sulkemaan leikkaussaleja.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, nimensä viime viikolla solmitun avioliiton myötä vaihtanut Sally Leskinen (ent. Järvelä) kertoi koronatilanteen vakavasta heikentymisestä myös Kanta-Hämeen alueella.

Leviämisvaiheen tunnuslukemat ovat kaikki heikentynee,t ja sairaalaan tulleet potilaat ovat olleet niin vakavasti sairaita, että tehohoitoa tarvitsevia on hoidossa nyt jo kolme, sairaalahoidossa on keskussairaalassa yhteensä seitsemän, ja Leskinen pitää selvänä, että lähiaikoina sairaalassa joudutaan sulkemaan leikkaussaleja, jotta vaativaan tehohoitoon saadaan riittävästi henkilökuntaa.

­– Tällä hetkellä tilanne on se, että häiriötilanteen syntymistä sairaalassa ei enää voida estää, mutta poikkeusolosuhteiden kesto riippuu hyvin paljon siitä, miten ihmiset nyt noudattavat viranomaisten ohjeistusta, Sally Leskinen totesi.

— Tilastot kertovat, että brittivariantti on levinnyt myös Kanta-Hämeeseen ja tulee parin seuraavan viikon aikana olemaan dominanttina virusmuotona myös täällä. Virologinen tutkimus viruskannan selvittämiseksi kestää kahden viikon ajan, joten tällä hetkellä katselemme tietoja kahden viikon takaa. On selvää, että tämän hetken pandemiatilanne tulee näkymään myös kahden seuraavan viikon tuloksissa, kertoi Leskinen ja toivoi ihmisiltä erityistä varovaisuutta myös lähipiirin kontakteissa ja yksityisjuhlissa.

Valtakunnalliset uudet rajoitukset leviämisvaiheessa oleville alueille vaikuttavat myös Kanta-Hämeessä niin, että oppilaitokset siirtynevät jälleen etäopetukseen 8.3., ja kokoontumisrajoitus laskee kuuteen ihmiseen. Leskinen kuitenkin muistutti, että korona ei odota maaliskuulle, vaikka organisaatiot tarvitsevatkin siirtymäajan.

— Kun tilanteen heikkeneminen on todettu nyt, se on totta juuri nyt. Vaikka nyt ollaan monin paikoin lähdössä hiihtolomalle ja ymmärrän, että tämä on raskas viesti, niin tosiasia on nyt se, että kenenkään ei pitäisi lähteä juuri nyt yhtään minnekään, Leskinen sanoi painokkaasti.

Hänen mukaansa sairaalassa jouduttaneen sulkemaan kolme leikkaussalia. Pandemiaryhmä kokoontuu tänään ja huomenna on luvassa tarkennuksia uusiin rajoitteisiin. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä vedotaan myös siihen, että ihmiset hakisivat tietoa rokotuksiin liittyen  erityisesti rokotussivuilta. Viranomaisten kontaktilinjat ovat tukkeutuneet tiedusteluista, ja tällä hetkellä ei pystytä enää jokaiseen yksittäiseen viestiin vastaamaan.

— Rokotukset ovat kuntien vastuulla , ja ensi sijainen tietolähde jokaiselle kysyjälle on nyt oma kunta tai perusterveydenhuollon kuntayhtymä. Kunnat päivittävät rokotussivustolle tiedon uusista linjauksista ja vapaista rokotusajoista mahdollisimman ajantasaisesti, opasti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki.

Kanta-Hämeessä on tällä hetkellä tilastoitu yhteensä 1015 koronatartuntaa ja 13 koronakuolemaa. Vain 15 prosenttia jäljitetyistä koronatapauksista on tapahtunut karanteenin aikana, mikä kertoo siitä, että ihmiset liikkuvat ja levittävät virusta useamman päivän ajan, ennen kuin hakeutuvat itse koronatestiin.

— Korostamme edelleen sitä, että pienilläkin oireilla pitää mennä testiin. Karanteeniohjeita on myös noudatettava tarkasti. Tartuntoja tulee nyt paljon ihan perhepiirissä, Leskinen totesi.

Pitkään kestänyt kampanja on ollut kaikille raskas. Leskinen vetoaakin siihen, että ihmiset näkisivät tilanteen loppukirinä ennen rokotteen tuoman suojan saamista. Henkisen kriisinkestävyyden tueksi on myös julkaistu sivusto, josta jokainen voi hakea itselleen apua ja tukea, jos koronatilanne alkaa tuntua ahdistavalta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat